4,593
30
11
Dere som har gass koketopp - hvilket merke har dere og erfaring?
21
1
Vi har kjøpt hus og kjøkkenet skal byttes ut med en gang. Vi vurderer sterkt å ha en gass koketopp. Har lyst på en med fem bluss og sånn wok ring mulighet.
Jeg leter rundt men ser at utvalget er begrenset i Norge.
Enkelte merker som Miele(som hadde vært interessant) har bare for hytter med 2 kokebluss.
Ser det er enkelte fra Bosch, Siemens og Smeg som det er flest av til salgs.
Hvis dere har gasstopp, hvilken har dere og er dere fornøyd?
Og en annen ting - hvordan fikk dere det installert. Ser det står enkelte steder at det må være installert av fagfolk, men hvem er disse gass fagfolkene? Hvor får man tak i de? Eller kan man gjøre det selv?
Komfyren skal stå mot yttervegg, så gass hus kan stå rett på andre siden.
Jeg leter rundt men ser at utvalget er begrenset i Norge.
Enkelte merker som Miele(som hadde vært interessant) har bare for hytter med 2 kokebluss.
Ser det er enkelte fra Bosch, Siemens og Smeg som det er flest av til salgs.
Hvis dere har gasstopp, hvilken har dere og er dere fornøyd?
Og en annen ting - hvordan fikk dere det installert. Ser det står enkelte steder at det må være installert av fagfolk, men hvem er disse gass fagfolkene? Hvor får man tak i de? Eller kan man gjøre det selv?
Komfyren skal stå mot yttervegg, så gass hus kan stå rett på andre siden.
Grunnen til at vi ønsker gass er at det blir en ting mindre i huset som bruker strøm.
Omtrent like god(eller bedre, spørs hvem man spør) å lage mat på.
Vet om noen som har det og de bytter gassflaske 1-2 ganger i året.
Og fordi hvis strømselskapene gjør som de tenker nå som de har byttet ut alle målere og innfører dyrere strøm i beste middagstid så trenger ikke vi tenke på det.
Været blir kraftigere og ved strømstans kan vi fremdeles steke/koke mat. Så beredsskapsmessig er det greit å slippe å måtte lage mat på vedovnen om man skulle være så uheldig.
Vi ville ha en svær gammeldags "range cooker" alt-i-ett komfyr uansett. Prismessig kunne det noenlunde forsvares mot 2 vanlige stekeovner til innbygging og stor koketopp, da vi sparte inn på 110 cm benkeplate med utskjæring til koketopp og et helt høyskap til innbygging av stekeovner. Ikke ville vi hatt plass til et ekstra høyskap på en pen måte heller.
Koketoppen kom i induksjon eller gass. Jeg tenker at begge er ganske like i praktisk bruk, men at kombinasjonen gass og kobbergryter er aller best (med liten margin). Gass kan også ta rundbunnede woker. Gass gir noe mer brannfare, men noen av dem kan brukes om strømmen går. Agaen funker uten strøm, men må tennes med fyrstikk. Hos oss mister vi strømmen i et par dager i slengen, så dette var viktig. Det er ikke påkrevd med komfyrvakt.
I tillegg vil gasstoppen være immun mot rushtidsavgift på strøm. Vi er en familie på 4 og spiser mye hjemmelaget mat, og bruker 2 x 10 kg gass i året. Det er ca 500 kr.
Gassinstallasjon gjøres av rørlegger med tilleggssertifisering. Jeg søkte på nett etter "gass vvs". Kostet noen tusen, men har da fått "harde" slanger som ikke trenger bytting annethvertår.
Vi er storfornøyd med gass.
Er du interessert i å ha kokemuligheter ved strømbrudd, og derfor vil ha gass: Vær 100% sikker på at den faktisk fungerer uten strøm! Jeg sto rett ved å kjøpe en modell da jeg fikk mistanke ut fra et par ord i presentasjonen, så jeg kontaktet leverandøren og fikk bekreftet: Hvis strømmen går, vil "sikkrehetsmekansmene" stenge totalt for gassen; brennerne fungerer ikke uten 220V tilgjengelig.
Jeg fant en annen modell, og fikk skriftlig bekreftelse på at den fungerer ved strømbrudd, men må da tennes med en separat piezotenner (/peis-lighter). Jeg satset på den - to bluss, side om side ved to (fleksibel sone) induksjonsplater, hver 30 cm i bredde. Men jeg har ikke fått dem installert enda, derfor ble det ikke kaffe i dag tidlig. Og dessverre enda ikke konkrete erfaringer.
(For de som vil ha detaljer: Gassbluss Bosch PRB326B70E, induksjon: Bosch PXX375FB1E. Jeg spanderte på meg en grillenhet, Bosch HEZ390522, en riflete støpejerns-plate designet for å dekke alle fire del-soner på induksjons-toppen.)
En bi-årsak til at jeg ønsket propan var at jeg har en samling kobbergryter av det slaget du gjerne kunne sette rett på kongens bord (så lenge de er nypussede...). Disse ønsker jeg å fortsette å bruke, uten å måtte degradere dem til kun serveringsfat. Og de fungerer dårlig på induksjon.
På min gamle koketopp har jeg to 2 kW plater. Nå får jeg 2,2 + 2,2 + 2,8 + 1,9 kW - og blir det innført effekt-tariffer på strømmen kan jeg stadig koke på to plater uten at times-forbruket ryker i været fordi juleribba står i ovenen og varmepumpa jobber på full stim i sprengkulda og berederen forsøker å ta seg inn igjen etter at hele huset er vasket til jul... etc.
Så det er noen fordeler med gass, selv om det ikke er moteriktig. For å vise meg moteriktig satset jeg på en kombinajson, slik at alle indusjons-elskerne får se at jeg har gjort slik som de vil. Det finnes enda noen die-hards som blir totalt uforstående når jeg vil ha noe annet i tillegg, og ikke går med på at induksjon er den eneste sanne frelse, men de fleste blir fornøyd når jeg forteller at joda, jeg har induksjonsplater og induksjonsgrill.
Jeg har hatt spotpris på strøm i årevis - men siden de gamle målerne ikke gjorde det mulig å skille mellom oss som bruker mye strøm når den er billig og lite når den er dyr fra de som er omvendt, måtte kraftleverandøren anta vi alle oppførte oss som gjennomsnitts-kunden. Med de nye målerne kan "snille" kunder få lavere strømregning, fordi everket vet at det er vi som er snille...
Jeg har fulgt med på spotprisen på Nord-Pool i flere år, og det virker som om det i dag er langt større variasjon mellom natt og dag enn det var tidligere. Spesielt i Midt-Norge; det er mye flatere pris på Øst- og Sørlandet. (Se https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/NO/Hourly/?view=chart for døgnvariasjonene). I Trøndelag er strømmen bortimot konsekvent billigst fra 02:00 til 06:00; klokka 08:00 går den opp til nær maks-pris og holder seg der til utpå kvelden. Slik er det så å si hver eneste dag. (Obs når du ser på kurvene: Vertikalen går ikke alltid ned til null - jeg hater slike grafer! Navigasjonslinja nedenfor, som dekker ti døgn, gir et mye "sannere" bilde av variasjonene.)
Hva det er snakk om å innføre nå har ikke å gjøre med varierende kraftpriser over døgnet, og er uavhengig av det internasjonale markedet. Det gjelder din nettleverandør som eier overbelastede kabler i distribusjonsnettet. Nettleia di vil få tre ledd istedetfor to: Nå betaler du en fast pris pr. måned + en pris pr kWt levert over kabelen til deg. Det vil (trolig) bli endret til en lavere fastpris pluss et "effektledd" bestemt av den høyeste belastningen du har utsatt nettet for i løpet av den måneden (det høyeste antall kWt du har fått levert i løpet av en time) + den samme kWt-avgiften som før. Har du et par stygge forbruks-timer der du bruker hemningsløst mye strøm, straffes du for det ved å betale en høyere nettleie for hele den måneden.
Detaljene i hvordan topp-forbruket (og dermed effektledded i nettleie-regningen) beregnes har vært diskutert i flere år; jeg tror ikke det er noen endelig konklusjon. Det har vært testkjørt i noen kommuner, og f.eks. i Fredrikstad tror jeg de endte opp med at toppen var snittet for de tre høyeste forbruks-timene, men de tre timene må være i ulike døgn. Om det blir det eller noe annet som ender opp som standard, gjenstår å se.
Uansett: Varierende kraftpris har vi allerede i dag, med spot-avtaler (slik ganske mange av oss har). Det er ganske uavhengig av effektledd på nettleia.
Hvis du må hente campingblusset ute i boden, gjør du naturligvis ikke det - du bruker induksjonsplatene. Er det bare å vri på rattet, og så har du 2,8 kW et kvart sekund senere, da er det ganske fristende.
Du skal ha noe mer en "et lite strømaggregat" for å bruke en induksjonstopp. Da vil jeg heller satse på campingblusset - men aller helst på gassblussene jeg bruker til daglig.
Men noen av oss rett og slett liker å koke på gass, særlig med kobbergryter til en liten formue.
Og som regel på vinteren. Fimbulvinteren 2010 var energiprisen alene kortvarig oppe på 10 kr/kWt; da blir nettleia på toppen en relativt ubetydelig del. 2010 var svært spesiell, men ikke bli sjokkert over om totalprisen til vinteren, energi + nettleie, begynner å nærme seg 1,40 kr/kWt.
For en del gassbruk må man se på en større helhet. F.eks. en tradisjonell 200 liter VV-bereder kan ha et varmetap på 800-1200 kWt/år. Erstatter du den med en gjennomstrømmings-gassvarmer som først varmer vannet når det brukes, kan det spare deg for en tusenlapp på strømregningen. Da begynner gass å nærme seg prismessig konkurransedyktig, og gir som ekstra bonus at du både har "ubegrenset" mengde varmtvann og du har varmtvann selv om strømmen har vært borte i tre dager.
Uansett: Den som knekker familieøkonomien på (prisforskjellen til) energien komfyren bruker, han har det litt vanskelig, for å si det sånn. Eller kanskje det han koker faktisk har ganske stor brennverdi
En utgammel skottevits:
To skotter stod og pratet, og den ene klaget over de høye bensinprisene. Men du har da ikke bil? sa den andre. Nei, men jeg har sigarett-tenner... (Det er vel så lenge siden vi brukte sigarett-tennere på bensin at unge mennesker ikke vet hva vi snakker om. Vitsen er utgammel.)