53 876    65    6  

Oppvaskmaskin og vaskemaskin koblet til varmtvann

 1 421     Bærum     1
Da den gamle oppvaskmaskinen ga seg her om dagen oppdaget jeg at forrige eier av huset har koblet den rett på varmtvannsrøret, i stedet for på kaldtvannet som jeg er vant med. Det betyr jo at den alltid får 60 grader varmt vann.

Vi har vært plaget av at oppvasken ikke alltid har blitt ren og har luktet litt. Jeg trodde det hadde noe med den gamle oppvaskmaskinen å gjøre, men nå begynner jeg å tro at det kan ha noe å gjøre med at det kommer varmt vann inn på maskinen.

Noen som har noen synspunkter eller erfaringer med lignende?
Signatur

   #1
 152     0
Hei.

"Industri" vask-, og oppvaskmaskiner har ofte tilkobling for varmt-, og kaldtvann. Det kan være strømbesparende og tidspsbesparende i de tilfeller hvor varmtvannet produseres ved hjelp av andre energikilder.
Det er ikke besparende å bare bruke varmtvann (slik som hos deg).

Jeg ser ingen sammenheng med lukt og varmtvann.

MVH
   #3
 476     0
Min mening er at det er sammenheng med lukt og varmt vann. Den blir jo da aldri kald og det vil vokse bakterier inni der inntil det er luftavkjølt.

De fleste (alle?) oppvaskemaskiner for privat bruk har advarsel at de ikke skal kobles til varmt vann.
   #4
 152     0
Jeg er ikke enig.

Utvikling av de fleste bakterier vil stoppe ved 60'C. Kaldt vann stanser ikke utviklingen av bakterier. Mulig jeg tar feil. Det finnes typer bakterier som liker varme, men lite trolig at dette er problemet. Tenker mere på maskinen er møkkete, og at dampen i den varme maskinen gir lukt etter bruk.

De fleste maskiner varmer opp vannet i den siste skyllesekvensen, slik at oppvasken skal tørke hurtigere.

MVH 

   #5
 520     0
Vil tro det er svært dumt å koble en oppvaskmaskin til varmtvannet. Dette fordi proteiner brenner seg fast til oppvasken hvis man kjører på med varmtvann direkte.

Kan ikke mye om oppvaskmaskiner men jeg vedder en tier på at den skyller godt med kaldt vann før den begynner å vaske varmt. Og det vil jeg tro den gjør for, blant annet, å skylle vekk proteiner. Har en del erfaring fra oppvasken i diverse hoteller og restauranter i min ungdom, så dette med proteiner har jeg erfart direkte.

Tipper det kan forklare att oppvasken ikke har blitt ordentlig rein, og kanskje også lukta, vil jo tro at den ikke vasker "seg selv" rein nok når den er feilkoblet slik og bruker varmtvann hele tiden.
   #6
 20     1

Mye synsing i denne tråden gitt  ;)

Vi har kjørt oppvaskmaskinen vår direkte på varmtvannsledningen her vi bor nå i over 3 år. Grunnen til dette er at sameiet dekker utgiftene til varmtvannet og vi snakker her om 75-80 grader varmtvann rett inn i maskinen.

Maskinen er en Electrolux til 5.000,- og selv på det enkleste/raskeste programmet er vasken alltid skinnende rein!! Helt strøken!

Vi bruker minimalt med oppvaskmiddel og det blir altså gullende rent.

Ikke lukt av noe slag!

Når vi nå snart flytter til nybygget hus vil jeg ikke velge samme løsning. Tror det går med mye unødig varmtvann til skylling osv...

Men, her hvor varmtvannet strømmer i frie mengder forsyner jeg meg grovt  ;D
   #7
 520     0
Synsing eller ikke, proteiner brenner seg fast hvis du kjører på med varmtvann. Typisk er da blod, egg, fisk osv, du merker dette godt selv hvis du har vasket for hånd noen gang.

Uten at det beviser noe så har jeg faktisk, som oppvasker, blitt kurset i dette, og en del års erfaring i skrubb og oppvask bekrefter også dette. Alltid kaldt vann først på alt som koalgulerer, så vasker man på vanlig måte etterpå.

Fint at du får rein oppvask uansett, sikkert en glimrende oppvaskmaskin du har  Smile

   #8
 152     0

mattis:

Det der ville du ikke fåt lov til om du hadde spurt.
Det er jo ikke så snilt gjort mot alle de andre som må betale. Du bruker jo utrolig mye varmtvann. Dessuten er det lite miljøbevist.


En vanlig oppvaskmaskin skal kobles til kaldtvann.

MVH
   #9
 241     0
Grunnen til dette er at sameiet dekker utgiftene til varmtvannet og vi snakker her om 75-80 grader varmtvann rett inn i maskinen.


Tror neppe det kjøres 75-80 grader ut på nettet.
   #10
 20     0

bolig:
Joda, dette sameiet består av 4 blokker og de sliter med å få god temp ut til alle leilighetene. Jeg som bor 12 meter rør fra fyrrommet har i skrivende stund 76 grader på varmtvannet. Vi har brent oss skikkelig flere ganger og klaget til sameiets styre. ingen ting skjer.

hoistthesails:
Helt riktig. Vi hadde nok ikke fått lov til dette, men det fungerer altså utmerket. Oppvaskmaskinen er koplet inn på kjøkkenkranen så det er enkelt å switche tilbake til kaldtvann. Vi har fått BETYDELIG mindre strømregning etter dette tiltaket. Så for oss er dette veldig energiøkonomisk. For øvrige sameiere er dette lite gunstig.