2 194    27    26  

Kopiert hytte - plagiat

 7     0
Jeg har nylig satt opp en arkitekttegnet hytte. I front store og litt spesielle vinduer. Nå er samme byggmester og arkitekt i gang med å sette opp en lik hytte innenfor 500m avstand.

Entrepenør og arkitekt sier det er en annen bredde og dermed takvinkel, og hytta ikke er lik. Det må være små forskjeller som vi ikke ser uten å måle. Dessuten sier de at det er arkitektens åndsverk.

 Jeg betalte rundt 60.000 for arkitekt via byggmester/entreprenør. Jeg har ingen egen kontrakt med arkitekt, og i kontrakt med entreprenør er kun betaling for atkitekten omtalt. Jeg var meget aktiv selv i prosessen og mange av elementene i tegningene er mine ideer/justeringer, noe jeg har mail på.

Jeg har snakket med advokat som mener det bør kunne forfølges siden man må forvente en hvis grad av unikhet i nærområde når man betaler for arkitekt selv om åndsverket er arkitektens. 

Før jeg setter i gang omfattende advokatutgifter lurer jeg på om andre har erfaringer med dette eller kjenner saker med tilsvarende oppsett?

   #1
 579     0
Tror dessverre du har en dårlig sak, se situasjon 9 i:
https://www.arkitektur.no/opphavsrett1?iid=356221&pid=NAL-Article-Files.Native-InnerFile-File&attach=1

" Retten til å tegne like hus foreligger som en rett for deg som arkitekt, dersom ikke annet klart fremgår av avtalen. Du behøver derfor ikke konkret avtale noe om dette, da loven gir deg tilstrekkelig beskyttelse."
   #2
 7 685     Bærum     0
60.000 for å kjøre kopimaskin høres attraktivt ut. Jeg tok nok feil yrkesvalg.
  (trådstarter)
   #3
 7     0
Det at de setter opp noe likt så nært er min utfordring. I situasjon 9 så poengteres også noe særegent, mulig det blir diskusjon om vederlaget. Vedlagte gir kun arkitekt beskyttelse og stort sett b2b, men som forbruker må det være noe beskyttelse?
   #4
 579     0
Jeg tror jeg ville forsøkt dialog (med både arkitekt og byggmester) framfor advokat, spille på hvordan du opplever dette at det kommer en helt lik hytte tett på, når du trodde du kjøpte noe unikt.
  (trådstarter)
   #6
 7     0
Byggmesteren vil ikke ta telefonen, oppfatter i alle fall at han innser han har gjort noe dumt, om han ikke innrømmer det direkte i mail dialog. Arkitekten sa noe sånt som at han har tegnet streken selv om mange av innspillene var mine, og at jeg ikke har patent på den fronten. Hytta er snart ferdig, og jeg ble klar over det forrige uke. Så dialog ser ikke lett ut.
  (trådstarter)
   #7
 7     0
noen endringer i front så jeg slipper å starte hver ferie med irritasjon. Jeg passerer den hver gang. Jeg føler at flere av elementene er mine. brukte selv 40-80 timer på tegninger og innspill til arkitekt.

   #8
 251     5
Enten kan du forsure livet ditt med å forfølge dette med uvisst utfall / snu deg en annen vei når du kjører forbi kopien / selge hytta og bygge tilsvarende en annen plass hvor du slipper å se kopien / slå deg selv på brystet og tenke at "den hytta har jeg vært med på å tegne".
   #9
 350     Viken     2
Selvfølgelig sure penger men tror ikke jeg hadde brukt mere tid og energi på dette.

Vær heller fornøyd med at ideene dine er/var så bra at andre også likte dem..
Signatur
   #10
 3 880     1
noen endringer i front så jeg slipper å starte hver ferie med irritasjon. Jeg passerer den hver gang. Jeg føler at flere av elementene er mine. brukte selv 40-80 timer på tegninger og innspill til arkitekt.


Tror dessverre dette er urealistisk. Hvis du i beste fall kan dokumentere at fronten er ditt opphavsverk så må du fortsatt være villig til å bruke hundretusener på advokater...