(trådstarter)
   #21
 65     0
Hei igjen mrcsnd
Det stemmer at det ikke er lufte spalte. Det er ikke nødvendig da ISODREN platen har så stor dreneringskapasitet at vannet aldrig vill klare å renne igjennom. Tyngdeloven tar over lenge før det når igjennom platen
Signatur

  (trådstarter)
   #22
 65     0
Hei Oddbjoh.

Du kan legge ISODREN platene rett på avrettet leire jord masser. Dette fordi ISODREN platen struktur gjør den kapillærbrytende på lik linge med pukk.
platene legges helt inn til veggen/sålen så det trenges ikke noen kuler. Derimot er det en fordel å legge en plastfolie mellom nytt gulvstøp og eksisterende vegger slik at ikke evt fuktighet fra veggen trekker inn i betonggulvet. Ofte blir det brukt en ekspansjonslist mellom gulv og vegg og den har samme funksjon som plastfolien .
se http://isodren.no/pdf/gulv-plate/Montering-plate-12.pdf

Se også vår løsning for radon
Signatur
   #23
 10,486     Akershus     0
Hva er fordelen med plater som "puster" under bakken? Nede i bakken er det jo stort sett 100% luftfuktighet uansett. Dette må det da være best å holde ute?
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 65     0
Hei Frodes

Det er riktig at det er det 100% relativ fuktighet i luft porene i bakken enten det er jord eller stein, og skal vi sørge for at den fuktigheten ikke skal komme inn så må vi isolerer på utsiden av muren slik at jord temperaturen blir lav. Og når vi isolerer på utsiden av muren så blir muren varm. Det gjør at vi får et høyere fukttrykk i muren enn i bakken

Da naturlovene alltid etterstreber tykk ut jevning så er det viktig at vi har en "pustende" konstruksjon. også under bakken.

Det er det som er fordelen med ISODREN platen. Den tillater det høyere fukttrykket som oppstå inne i grunnmuren å transporteres ut gjennom platen og treffe en kald jordbakke hvorved fuktigheten overgår til vann, - altså den kondenserer - renner ned og går ut med drensvannet.

Hører gjerne fra deg igjen Frode,

Siden du driver litt i bransjen så kan du komme på kurs vi kjører for entreprenører vedrørende Vann = Drenering - Fuktsikring = Muligheter for uttørking Energisikring = Hvordan isolere uten fare for fuktproblemer.

Se link
http://isodren.no/kursdatoer-kompetansekurs/
Signatur
   #25
 10,486     Akershus     0
Takk for svar. Dette med isolering på utsiden er jeg helt med på, men jeg ser ikke helt poenget med å ha det så "åpent" på utsiden. Er det virkelig noe som helst av fukt som kan forsvinne ut i en fuktig bakke? Her hos meg har jeg isolert med 10/15 cm eps på utsiden, og det gjør jo at muren er flyttet "inn". I stedet for å være ute i den klamme jorda, er den nå "inne" på innsiden av isolasjonen, temperaturen i muren øer vesentlig, og evt. fukt i den kan tørke innover. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er fint lite fukt som finner veien inn gjennom knotteplast og EPS, og at det lille som evt. kommer til vil fordampe greit innover? Konstruksjonen på innsiden er 7cm mineralull, asfaltpapp og panel. Dette for at muren skal få puste innover. Finnes det noen tall på hvor godt en sånn løsning fungerer i forhold til f.eks. isodren?

Jeg er veldig fornøyd med hvordan løsningen ble her. Så langt jeg har vett på å bedømme, så holdes muren tørr.

Det skal sies at jeg har en ganske "enkel" tomt her. Det er bare sand i grunnen, og grunnvannet er det ingen som vet hvor langt det er ned til.
Signatur
  (trådstarter)
   #26
 65     0
Hei igjen
Ja, når det gjelder vann så drenerer vi det enten med å justere fall på bakken slik at det renner en viss retning. Dette kalles overflate drenering. Når det gjelder vann i bakken så renner det i all hovedsak med tyngdeloven nedover og noe trekkes oppover tenk sukkerbiten i kaffen dette kalles Kapillaritet. Derfor har vi krav til veggdrenering.

Når det gjelder fukt - usynlig vann - så styres det av trykkforskjeller høytrykk og lavtrykk. Det kan vare lufttrykksforskjeller eller fukttrykksforskjeller.
Luftrykks forskjell får vi gjerne om vinteren når varmen stiger fra underetasjer oppover i huset. Det blir undertrykk i kjelleren som kan gi luftlekkasjer - også kald konveksjons lekkasjer - dersom det er sprekker i gulv eller grunnmur. Fukt teknisk er ikke dette et stor problem og sjelden årsak til store fuktskader.

Når det gjelder fukttrykksforskjeller så er det ofte temperaturen som er "driveren". Jeg er ikke redd for at jordfuktigheten trenger inn i konstruksjonen slik du også skriver "Jeg kan ikke skjønne annet enn at det er fint lite fukt som finner veien inn gjennom knotteplast og EPS" fordi temperaturen i bakken er for lav, "driveren" ligger inne i veggen.

Men dersom det ikke kan komme noe inn så kan det ikke heller komme noe ut. Og når vi har fått opp temperaturen i muren slik du også beskriver din konstruksjon, så er det nettopp grunnmursplasten og den tette isolasjonen som hindrer fukten å komme ut. Dermed så blir fukten værende i muren.

At fuktigheten i muren skal kunne tørke innover er ytterst få - om noen dager i løpet av et år. Hvorfor? Nettopp fordi fukttrykket i rommet er større en fuktrykket i konstruksjonen. Så det blir naturstridig.

Det er nettopp derfor det er så viktig å ha det "så åpent" på utsiden ". Kraften i "driveren" (temperaturen) avtar over det ytterste isolasjonslaget -når temperaturen faller derfor må motstanden (tettheten i materialet) i tilsvarende grad avta for at det ikke skal bli ansamling av fukt i konstruksjon.

Håper dette var enkelt forklart, har i hvert fall prøvd :)-
Signatur
   #27
 10,486     Akershus     0
Joda, forklaringen er grei å skjønne, men jeg er ikke helt sikker på om jeg er enig i konklusjonen. Jeg har noen biter mur som ikke er tildekket ennå, det skulle vært artig å måle fuktigheten der, men jeg vet ikke hvordan man gjør sånt. Det er uansett ingen ting som tilsier at fukt samler seg i muren her hos meg.
Signatur

   #28
 35     0
@ISODREN-Steinar
På nettsidene isodren.no har dere listet opp graveentreprenører med kompetansebevis i ISODREN-metoden. Men ingen fra Trøndelag/Trondheim...
Er listen oppdatert eller har det noe med trege trøndere som ikke har tatt kurset enda?
Kan du anbefale en graver eller maskinentreprenør fra Trondheim som kan ta på seg arbeidet med drenering og isodren rundt en bolig?
  (trådstarter)
   #29
 65     0
Hei

I Trøndelag har vi per dag dato ikke kjørt kompetansekurs, men vi har hatt flere salgs/info. møter for ulike entreprenørgrupper. Vi leverer til noen entreprenører i området.
Så slik det ser ut nå så blir det kurs av grave entreprenørfirmaer der til høsten/vintern 2015/2016
Signatur
   #30
 26     0
Hei,

Jeg holder på å renovere en kjeller fra 1950. Boligen ligger i en skråning, så nordlig del av huset ligger 170 cm under bakkenivå mens sørlig del ligger kun 40 cm under bakkenivå. Det er mugg og saltutslag på betongveggen på nordlig del av huset og når jeg skal drenere tenker jeg å gå for isodren 100 mm plater.

Det jeg er usikker på er hva jeg skal dekke betonggulvet med, her kommer det opp mye fuktighet. Fra før av er det lav takhøyde i kjelleren så jeg vurdere å dekke gulvet med 0,2 mm plastduk. Høres dette fornuftig ut og hvor langt opp på veggene bør denne plastduken gå?