#31
 181     Akershus     0
Energiberegning er en fin teoretisk øvelse; 8-10 000 kwh/år for vår del. Hva det blir i praksis får vi se. Effektiv solskjerming er en selvfølge med passivhus. Vi har også en viftekonvektor i 2.etg som visstnok kan brukes til kjøling.

Jeg kan fortelle deg om et år hvorvidt vår løsning er for god til å være sann, men det funker bra i noen tusen passivhus så jeg er ikke veldig bekymret.

At noe er dyrt og ekslusivt, gjør det ikke nødvendigvis til noe bra. Vv vp med energibrønn er en kostbar dinosaur som ikke trengs i nye, isolerte hus. Men for gamle kråkeslott er det sikkert topp.

   #32
 131     0
Ser mye at det på forumet snakkes om avtrekksvarmepumpe, dette er vel feil bruk av betegnelse da en avtrekksvarmepumpe kun har avtrekksvifte og kanaler, suger ut luften på ca 20 grader og bruker varmepumpe direkte på denne varme lufta, varmen flyttes til ett varmemagasin, gjerne integrert.

Det dere snakker om er ett kompaktaggregat ettersom det har dette samt balansert ventilasjon (tilluftsvifte og gjerne kryss\motstrømsgjenvinner...

Vi skal også bygge passivhus og ser frem og tilbake på hva vi skal benytte som oppvarmingsløsning. Hvilket kompakt aggregat har dere som har montert dette gått for og hvor stort hus varmer dere opp med det?

passivhusrådgivere som utdanner seg på NTNU forrige måned benyttet vårt prosjekt til arbeidsoppgave og de kom frem til at varmepumpe\kompaktaggregat ikke ville være lønnsomt ettersom vi allerede skal installere solfangere.

De anbefalte en liten vedovn utenom... Eventuelt l\l varmepumpe

Men jeg føler at på vinterstid når det ikke er sol hadde det vært kjekt med varmepumpe l\v av en eller kompaktaggregat som har dette.
   #33
 181     Akershus     1
Kompaktaggregat er nok mer presist ja. Litt vanskelig når produsentene kaller sine egne produkter for avtrekksvarmepumpe. Hvis jeg googler kompaktaggregat får jeg treff på kjøleaggregater :-)

Vi har montert Nibe F470 som skal varme opp 180kvm på to etasjer. Gulvvarme i hele 1 etg, og i bad 2 etg. I tillegg en viftekonvektor i 2 etg. Vi har vedovn i tillegg i 1 etg. Vi har liten erfaring med hvordan dette funker i praksis ennå. Men Enova og flere andre eksperter har vært inne i loopen for å hjelpe med oppvarmingskilder.

Solfanger er spennende. Jeg turte ikke å velge det selv, men bra at dere går for det. OBOS har et husprosjekt i Oslo hvor passivhusene gar varmepumpe, bortsett fra ett som har solfanger i stedet. Så vidt jeg forsto var energiforbruk ganske likt.

Synes det er litt rart at l/l vp kommer opp som forslag. Alle jeg har vært i kontakt med har frarådet det i passivhus. Se f.eks hva UIA sier:

http://grimstad.uia.no/perhh/phh/fag/Passivhus/PHus/pdf/Energikilder%20og%20varmeløsninger.pdf
   #34
 10     Tyrifjorden     0
Hei igjen.  Vi fullførte vårt passivhus for et år siden, og er i evalueringsfasen på Solfangere og varmeløsning.  Vi valgte å gå for vann. Vann som sentralt varmebatteri. Solfangere varmer 2 store vanntanker. I sommerhalvåret funker dette fint, og vi har masser av solvarmet vann. Med det utgangspunktet, valgte vi å gå for en liten, rimelig vann/vann varmepumpe koblet til et borehull, som holder den ene tanken i drift også om vinteren. Vannbåren gulvvarme.

Det funker selvsagt helt fint, men om det blir den rimeligste løsningen på kort og lang sikt? Tja.  På lang sikt, kanskje.

Man er helt avhengig av å finne rett samarbeidspartner, slik at solfangere, tanker, varmepumpe og styringssystem er optimalt.

I retrospekt mener jeg å ha lest om nye kompaktaggregat som kombinerer ventilasjonsanlegg med vann/vann varmepumpe og inngang for solfangere.  Hvis det finnes nå, tror jeg det må bli den løsningen vi ville brukt om vi hadde begynt om igjen.

Vi er godt fornøyd med løsningen vi har, men den totale installasjonskostnaden ble en del, og det vil ta mange år med minimalt strømforbruk å spare den inn kontra å bruke strøm på alt fra a til å.  Men, når investeringen først er gjort er det jo deilig med lite energiforbruk i drift.

Ellers er det ikke tvil om at passivhus er verdens mest komfortable hus å bo i.  Hvorfor bygger man annet?