(trådstarter)
   #11
 678     Bergen     0
Helt enig med dere.
Tror ikke et tregt betonggulv kan bli bedre enn et raskt gulv.
Tanken min er at der er mange trege gulv der ute og hvordan kan man gjøre det beste ut av hva man har.

Foreløpig ser det ut til at vi har resonert oss frem til 20% redusert vv kost (Dersom el-kolbe), noe redusert oppvarmingskost samt kjappere regulering (komfort) for prisen av to varmevekslere og en pumpe...
Signatur

   #12
 3,258     Akershus     0
Hele debatten er "rar". Dess nærmere vi kommer passivhus dess mindre er det å spare.

Behovet for avanserte/dyre løsninger ifht oppvarming vil dø bort, allerede ved TEK 10 så begynner dyre løsninger å bli uinteressante økonomisk sett.
--------------------

Det store problemet i fremtiden er kanskje å bli kvitt varme, eller finne løsninger i husholdningen som avgir minst mulig varme til boligen. For hvor mange tusen watt varme tilfører tekniske innretninger i en normalhusholdning en bolig? Det er en del, og det blir kanskje dumt hvis man ender med å bruke strøm for å redusere varmen i boligen.

Hva om ventilasjonsanlegget har integrert en (liten) luft/vann pumpe slik at overskuddsvarme i boligen kan brukes til å varme vann samtidig som den kjøler ned boligen? En slags intern varmepumpe.



Signatur
  (trådstarter)
   #13
 678     Bergen     0
Til dere som synes denne tråden er rar/uinteresant/unødvendig osv.

Det er noen som fortsatt synes den er interesant.

Når det ikke lenger er det så dør den av seg selv og frem til da håper jeg den ikke distraherer dere for mye!

Individuelle ytringer om hvor uinteresant dere synes tråden er bidrar ikke til trådens kvalitet.
Det er hundrevis av andre tråder som sikkert fenger mer.

Innspill på resonementene, løsningene, konklusjonene etc er mer enn velkomne!
Siste redigering: Friday, March 16, 2012 12:02:37 PM av Reodor
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 678     Bergen     0

Forestiller meg at et gulv kan avgi 200L vann på 25-35 grader


... mulig jeg bommer litt her.  Såsant lageret ikke er uendelig stort vil jo temp her falle endel og ved varmeveksler blir lagret temp samme som siste temp => Må ha treg sirkulasjon mellom vv og tank.

Alternativt kunne man sirkulere inn de første f.eks 200 literne etter nedsenking i tanken ved hjelp av magnetventiler? Da ville man få høyeste lagrede temp lik initiell returtemp.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 678     Bergen     0
Antar vi 100 kvm a 10 cm betong lagrer dette 22300 kJ/K.
200 Liter vann lagrer 838 kJ/K.

Tapper vi en grad fra gulvet hever vi temp i tanken 26 grader.

Ved turtemp før nattesenk på 36 grader og 10 grader vann inn, møtes de ved omtrent 35 grader i gulvet..

Dette betyr at gulvet kan betraktes som uendelig stort lager såsant nedtapping går sakte nok til at varme transporteres tilbake fra gulv til vbv rør.

=>enkel løsning med vv veksler og liten sirkulasjon på forvarmings siden går greit.
Signatur
   #17
 1,756     Norge     0
Hei. Nattsenking er vel så godt som gått ut på dato. Da mener jeg i moderne nye boliger. Beste anbefalingen her er å trekke for vinduet når det blir mørkt og kaldt da vil du spare både varme og lus, hvis gardinen/persiennen er hvit så kan du skru ned lyset. fordi vindu er ett svart hull når det er mørkt. Tappe energi fra betong med plastrør er en teori! Men alle i Norge skal vel "snart" bytte ut strømmålerne til "online" Da vil vel de som har "raske"gulv kanskje angre litt. Vi kan fyre hele natten i betongen og slå av anlegget om morgenen for fortsatt ha det godt og varmt om ettermiddagen. Betong er best! Har fortsatt ikke lest noe negativt om betong uten at fyringssesongen økes. Og hva så vi bor i nesten på nordpolen. har hørt at betong varmes/kjøles ca 1 Grad/cm/time? er det noe i det?
Og mitt bidrag til besparelser med tanke på betong gulv er å bruke luft. Dvs at det meste varmeavgivelse fra betonggulvet er stråling. Og da bruke luft sirkulasjon fra 1 etasje  til 2dre ved luftkanaler. Helt gratis du bare åpner for sirkulasjon når du går og legger deg: ;D

   #18
 1,015     Revetal     0
Stort varmelager er absolutt å anbefale det, men du har ikke kontroll på betonglageret, så varmen bør spares opp i en akkumulator, slik svensker og finner har gjort lenge med sin billige nattstrøm fra atomkraft.

Ukontrollert varmeforbruk betyr ALLTID økt forbruk, og da hjelper det jo lite at du har fått kjøpt strømmen billigere. Du varmer altså betongen på natten billig, og drar på jobb med full varme på hele dagen pluss solinnstråling son hadde gjort det gratis. Kjempegod løsning bluesman:)
Signatur
   #19
 3,997     Oppland     0

Hei. Nattsenking er vel så godt som gått ut på dato. Da mener jeg i moderne nye boliger. Men alle i Norge skal vel "snart" bytte ut strømmålerne til "online" Da vil vel de som har "raske"gulv kanskje angre litt. Vi kan fyre hele natten i betongen og slå av anlegget om morgenen for fortsatt ha det godt og varmt om ettermiddagen. Betong er best! Har fortsatt ikke lest noe negativt om betong uten at fyringssesongen økes. Og hva så vi bor i nesten på nordpolen. har hørt at betong varmes/kjøles ca 1 Grad/cm/time? er det noe i det?
Og mitt bidrag til besparelser med tanke på betong gulv er å bruke luft. Dvs at det meste varmeavgivelse fra betonggulvet er stråling. Og da bruke luft sirkulasjon fra 1 etasje  til 2dre ved luftkanaler. Helt gratis du bare åpner for sirkulasjon når du går og legger deg: ;D

Hvor fort betongen avkjøles er helt avhenging av varmetapet til boligen, det er umulig å si at den kjøler seg ned 1grad/cm/time.
Nattsenking fungerer helt ypperlig i mitt hus, og det kvalifiserer til TEK10 i energieffektivitet. har kun betong på badet.
Betong er på INGEN MÅTE best i mitt hus, det er utrolig tregt å regulere noe som fører til unødvendig høyt energiforbruk.
Med 2500L akkumulatortank har jeg energi for hele døgnet ved minus 50grader om jeg benytter "nattvarming" så jeg trenger på ingen måte bekymre meg for varierende strømpris dag og natt.
   #20
 943     0
Men om man skal ha rørene over betong i underetasje så bør man vel legge isolasjon først for å hindre at for mye av varmen går ned i betongen igjen ?

Noen som har noen teori om hvor mye som trengs ?

bettum : husleverandøren vår leverer bare forestia thermogulv, de har visst bare 17mm rørdia i platene sine. Blir det stor forskjell på dette og 16mm rør ?