14,014    39    6  

Bruksendring kjeller

 248     0
Heisann,

Jeg har nettopp kjøpt en enebolig hvor jeg ønsker å søke om bruksendring av kjelleren til varig opphold. Omtrent halvparten av kjelleren / underetasjen ligger over bakkeplan, og har siden byggedato på slutten av 70-tallet vært fullt innredet med to disponible rom, bad og WC samt egen inngang og hage.

Det er ikke blitt gjort oppussing eller oppgradering i stor grad siden byggedato. Det er derfor planlagt oppussing og rehabilitering til TEK 10-standard, som også blir et krav ved bruksendring.

Ved bruksendring er det i tillegg til TEK 10 krav om ansvarlig søker med tilhørende ansvarlig utførende. Jeg har nylig pusset opp hele overetasjen selv. Er det mulig for meg å pusse opp underetasjen selv som jeg gjorde med overetasjen, og leie inn en ansvarlig søker for selve bruksendringen?

Kan også legge til at jeg tar brannsikkerhet og rømning seriøst. Alt i underetasjen kommer til å tilfredstille krav om rømning, utsyn, brann- og lydisolasjon etc.

Setter pris på alle tilbakemeldinger.

   #1
 230     1
Hei! Bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel er unntatt krav om ansvarsrett så det kan du gjøre selv hvis kjelleren har innvendig gjennomgang til hoveddelen av huset. Hvis den skal være separat og dermed egen boenhet, er det krav om ansvarsrett. Da må du også huske at boenheten må være egen branncelle med brannskille mellom etasjene, samt kjelleren må ha alle hovedfunksjoner, dvs kjøkken, stue, bad, wc.

Ellers høres det jo ut som du har oversikt ut fra kommentaren din. Rømning fra kjellere blir som regel en vei ut inngangsdøra eller opp trappa, samt fra vinduer - da er det maks brystningshøyde 1 meter tror jeg og det er et størrelseskrav på vinduet jeg ikke husker i farten.

Kan det bli utfordrende å isolere etter TEK 10 hvis det er en kjeller fra 70 tallet? Der må jeg bare spørre og kan ikke svare for det er ikke mitt felt.
  (trådstarter)
   #2
 248     0
Takk for god tilbakemelding!

Kjelleren har innvendig gjennomgang til hoveddelen av huset. Planen er på sikt å lage en utleiedel - og da trer vel krav om ansvarsrett i kraft likevel, ettersom det da blir egen boenhet?
   #3
 230     0
Ja på etablering av egen boenhet blir det ansvarsrett uansett. Men hvis du gjør det i rekkefølgen du beskriver så får du godkjente oppholdsrom i kjelleren først og følgelig så blir arbeidsmengden liten når det først slår inn krav om ansvarsrett. Du kan også søke om personlig ansvar ved å sannsynligGjøre egen erfaring/kompetanse.
  (trådstarter)
   #4
 248     0
Tenker som deg at det kan være lurt å få kjelleren godkjent for varig opphold først, ja.

Holder det å dokumentere ovenfor et ansvarlig foretak at det for eksempel er benyttet to lag med gips i taket for å vise at det er egen branncelle når jeg søker om egen boenhet? Eller må det være autoriserte fagkyndige som foretar monteringen / byggingen så lenge jeg ikke har personlig ansvar? Det er selvfølgelig mer enn bare to lag med gips i taket som skal til - det var bare et eksempel.

Tror du det vil lønne seg å gjøre kjelleren ferdig i henhold til TEK 10 før jeg søker om bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel, og så dokumentere ved hjelp av bilder og tegninger? Eller lønner det seg å fortelle om planene før jeg iverksetter rehabiliteringen?
Siste redigering: Wednesday, November 25, 2015 8:46:15 PM av abjo
   #5
 230     0
Jeg så tidligere at du spurte om kilder, men nå er det borte. Uansett - mye nyttig om ansvarsretter på direktoratet for byggkvalitet sin veileder til SAK 10, byggesaksforskriften: http://dibk.no/no/BYGGEREGLER/Gjeldende-byggeregler/Veiledning-om-byggesak/

Se § 3-1 bokstav c, bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel er nevnt som "mindre tiltak på bebygd eiendom", det vil si ikke krav om ansvarsrett, jf PBL § 20-4.

Se også veilederen til § 6-8 om selvbygger. Muligheten til å få personlig ansvarsrett som selvbygger er begrenset til egen bolig (ikke f. rekkehus), men enebolig med sekundærleilighet er innafor.

Ang. bruk av ansvarlig foretak etter at du selv har bruksendret til hoveddel:
Foretaket vil i dette tilfellet måtte ta på seg et indirekte ansvar i søknaden for dine arbeider. Dette kan sikkert variere hva ulike foretak mener om dette, men jeg tipper det bør gå greit hvis du sørger for a) gjøre en skikkelig jobb, b) ta en befaringsrunde med foretaket og vise fram, og c), viktigst av alt, ha godkjenning OG ferdigattest på bruksendring til hoveddelen. Da er rommene allerede godkjent for opphold og denne delen av arbeidet er juridisk sett ferdig og trenger ikke mer ansvar.

Du kan vurdere å la foretaket fikse brannskille mellom etasjene - siden dette følger av etablering av boenhet og ikke bruksendring til hoveddel. Da slipper foretaket å ta ansvar for noe du har gjort.

Du kan også vurdere personlig ansvarsrett på det hele. Vis til at rommene er godkjent og at du har erfaring med liknende arbeider så kan det gå bra.

Ang. første søknad om bruksendring til hoveddel:
Det er nok ikke noe i veien for å oppgradere først og søke etterpå, siden det er ingen lov mot å oppgradere tilleggsdel (bod etc) til TEK 10 standard. Men jeg ser egentlig ikke poenget, det er greit å ha tillatelsen i hånda og det er like greit å søke først som sist. Så lenge du leverer gode plantegninger som viser rømningsveier, isolasjon, etc så skal det ikke ha noe å si for kommunen. Husk på kommunen behandler 98 % av sakene før de gjennomføres, uten bilder eller liknende.
   #6
 10,486     Akershus     0
Jeg fikk kjeller godkjent i fjor. Ingen ting som er gjort i henhold til TEK10, og alt er gjort av uansvarlig meg.

Kompis har akkurat fått godkjent tilbygg som nær dobler størrelsen på huset. Ikke krav om TEK10 der heller, annet enn tilgang for rullestol.

Snakk med kommunen, og spør hva de krever, men bestem deg om du vil søke om bruksendring eller egen boenhet.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 248     0
Takk for god og utfyllende informasjon.

Da blir vel rekkefølgen å først søke bruksendring for kjeller, deretter oppgradere til TEK 10 før man engasjerer et ansvarlig foretak i forbindelse med godkjenning av selvstendig boenhet.

Jeg har oversikt over det byggetekniske, men søknader og godkjenninger har jeg ikke vært involvert i tidligere. Jeg forstår da at gode plantegninger og beskrivelser av rømning, isolasjon etc. er essensielt. Er dette noe som er greit å utarbeide selv, eller kan det være lurt å engasjere en tredjepart til å utarbeide selve søknaden? Jeg har som nevnt ikke vært borte i dette tidligere, men dersom jeg skulle gjøre det selv vil det selvsagt bli gjort med god presisjon.

Jeg har inntrykk av at byggesaker, godkjenninger mm. varierer i stor grad fra kommune til kommune. Så jeg lurer egentlig på hva som er vanlig praksis i forhold til søknader?

   #8
 10,486     Akershus     0
Jeg laget tegninger i sketchup, og skrev et vedlegg der jeg beskrev isolasjon, elektrisk (var visst ikke interessant for kommunen), rømningsveier, vinduer osv.

Hos meg var vinduene "for små". De er relativt store, og oppfyller kravene til rømningsvei, men ikke til lys, da de er nede i en ganske røslig lysgrav. Kommunen så ikke noe problem med dette, så lenge det var tillegg til eksisterende boenhet. Ville ikke blitt godkjent som egen boenhet.
Signatur
   #9
 62     0
Et tips er å gå inn på plan og bygg sine nettsider og søke opp "bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel ". Mange kommuner har elektronisk løsning, blant annet Oslo. Da kan du hente "inspirasjon" fra søknad utarbeidet av profesjonelle foretak. Drammen og Oslo har også gode veiledere for søknad om bruksendring.
Ebe
   #10
 4,452     Vestlandet     0
Jeg fikk kjeller godkjent i fjor. Ingen ting som er gjort i henhold til TEK10, og alt er gjort av uansvarlig meg.

Kompis har akkurat fått godkjent tilbygg som nær dobler størrelsen på huset. Ikke krav om TEK10 der heller, annet enn tilgang for rullestol.

Snakk med kommunen, og spør hva de krever, men bestem deg om du vil søke om bruksendring eller egen boenhet.

Det der høres veldig rart ut. Har du presisert i søknaden at det ikke vil tilfredsstille TEK10? Har kommunen gitt fravik fra TEK10 i vedtaket? Hvis de ikke har det så er det fortsatt ditt ansvar at det bygges ettet TEK10, uansett om kommunen har gitt tillatelse til søknaden. Kommunen sjekker ikke at tegninger er i henhold til TEK10.
Signatur