6 626    58    17  

nabo bygget tilbygg for nærme grense

 14     2
hei jeg har for noen år siden tatt over gammle huset etter min far.har da i ettertid oppdaget at naboen har bygget tilbygg mye større enn han sa.Jeg har vært i kontakt med kommune å ikke fått noe bekreftelse på at dette bygget er godkjent. har drive å tittet litt på tomte grense å funnet ut at naboen skulle i utgangspunktet bygge et tilbygg på 15 kvadrat en etasje. de har bygget ca 30 kvadrat å to etasjer. bygget ligger53 cm fra grensen,men møne ligger på vår tomt. det jeg vet er at det eneste som ble skrevet under på var et nabovarsel ikke noe annet.har også vært inne å titet på kartverket der ligger ikke tilbygget oppført. i ettertid har dette huset blitt solg videre til noen andre å jeg vil gjerne vite om dette er lovlig. syntes også det blir helt feil når de må inn på min tomt med stige for å få opp en anntenne som for øvrig også går langt inn på min tomt. uten å spørre om lov. noen som har noen tips råd????

   #2
 3 401     1
Er dette tilbygget noe som har stått der i mange herrens år, fra lenge før du overtok huset, eller er det noe som er satt opp etter at du overtok?

Jeg vet ikke om det betyr noe på juridisk og formelt nivå, men jeg tror 'alminnelig rettsfølelse' ville se litt ulikt på om dette er noe som har blitt godtatt i mange herrens år og som var der da du overtok, eller om det er noe som du har skrevet under på et nabovarsel på og det så har kommet opp noe helt annet.

Ellers forstår jeg ikke hvordan du 'i ettertid har oppdaget' at tilbygget er på to etasjer, ikke på en etasje, og 30 kvm istedetfor 15 kvm. Begge deler burde være åpenbare og lett å se, både da det ble bygget og i ettertid. Det høres ut som at det har stått i noen år, fra før du overtok for noen år siden. Du har godtatt 'tingenes tilstand' i et antall år - men nå har noe skjedd som gjør at du ikke lenger vil godta det du tidligere har godtatt (om jeg forstår situasjonen rett). I en slik situasjon stiller du trolig adskillig svakere enn hvis du legger inn protest på et nytt tilbygg når du får nabovarsel. Eller, om du har akseptert nabovarselet, men så kommer det opp noe helt annet (og da burde vel også myndighetene reagere).

Hvis ikke noe er avtalt (eller er en rett vunnet ved hevd) har neppe naboen krav på å få bruke din tomt for å komme opp på sitt eget tak. Skjer det hver gang han setter opp ny TV-antenne - les: med mange års mellomrom - ville jeg ikke risikere naboforholdet på å bråke om det. Men hvis han hver eneste vinter tråkker ned bærbuskene dine langs grensen når han skal måke snø av taket sitt, da er det noe helt annet. Da burde du kunne kreve at han finner en annen løsning.

Det er så mange uklare punkter i din beskrivelse at jeg blir litt i stuss, spesielt over at det høres ut som at ting i årevis har vært fullt godtatt slik de er. Så har ett eller annet skjedd som gjør at du nå vil ha en endring. Kanskje naboforholdet blir mindre skadelidende om det som har skapt dagens konflikt blir handtert på annen måte enn ved å kreve å få revet et tilbygg som har vært fullt godtatt og i aktiv bruk i mange år. Jeg kan love at hadde min nabo kommet og krevd at jeg skulle rive en del av mitt hus som har stått der i mange år uten at det har blitt sagt noe på det, da ville ikke han være min gode nabo i framtida, nei!
  (trådstarter)
   #3
 14     0
Det eneste det eneste jeg vil vite er om dette er godkjent av kommunen. Å det kan ikke komunen svare på. Jeg vil også vite dette pga det har blitt solgt. Jeg vet også at faren min trodde dette var godkjent av kommunen derfor gjorde han ingenting. Syntes også det er fælt å overkjøre naboen på denne måten. Et tilfelle gikk de forrige eierne inn å malte huset for vår side knakk greiner på buskene våre å malte deler av buskene våre er dette riktig???
  (trådstarter)
   #4
 14     0
Men la meg snu det litt da. Hvis feks du kjøpte dette huset her jeg bor. Å du fant ut st dette bygget lå 53 cm fra din tomt å møne som lå på din tomt. Å at dette bygget skulle vært 15 i stede for 30 å de ikke har en mulighet for vedlikehold fra sin side hva ville du gjort. Det står ikke i kartverket at det er bygd. Hva ville du gjort??? Igjen er bare ute etter å vite om dette er godkjent av kommunen.
   #5
 567     bare ett av gangen, helst     0
Tre forhold, faktisk.
1) Forholdet til "deg som nabo" i den forstand at naboen din bygger noe du ikke liker. Der kommer alt styr om hva som har vært tålt og du må ha visst og og og og.
2) Forholdet til kommunen. Om kommunen finner ut at noen har jukset med tegningene, så kan de kreve det tilbakeført uansett om noen påstår at akkurat du burde ha klaget tidligere.

Og så kommer noe som kan gjøre dette til problematisk:
3) Det er krav til avstand mellom bygninger. Om det er bygget for nær deg, så kan du bli avskåret fra å utnytte din tomt.
   #7
 237     0
Det er kommunens oppgave å holde styr på ting som blir bygd. Skjønner godt at de ikke sånn med en gang har lyst å gi noe svar på om det er godkjent el. ikke, for det krever faktiske litt jobb når man først begynner å grave i slike forhold.

To løsninger slik jeg ser det;
1) den uformelle løsningen; ta opp saken med din nabo og si det som det er og spør om nabo har noe dokumentasjon på at det er godkjent. Har h*n ikke det så kan dere prøve å komme til en felles enighet om hvordan dere håndterer dette dere i mellom.
2) den formelle løsningen; send en formell henvendelse til kommunen med 'anmodning om lovlighetskontroll' hvor du underbygger din anmodning med hva du har beskrevet her. Da skal kommunen være pliktige til å ta tak i det. Du slipper å bruke videre tid og ressurser på det, men ender kanskje opp med ett naboforhold som ikke er av det gode.

   #8
 5 568     0
Det er ikke automatikk i tilbakeføring. Det vil bli en avveining mellom hvor mye det koster å tilbakeføre, og hvilken fordel det gir. Eiendomsretten er ikke så strikt.
   #9
 971     Krikaveien     0
Det eneste det eneste jeg vil vite er om dette er godkjent av kommunen. Å det kan ikke komunen svare på. Jeg vil også vite dette pga det har blitt solgt. Jeg vet også at faren min trodde dette var godkjent av kommunen derfor gjorde han ingenting. Syntes også det er fælt å overkjøre naboen på denne måten. Et tilfelle gikk de forrige eierne inn å malte huset for vår side knakk greiner på buskene våre å malte deler av buskene våre er dette riktig???

Klart kommunen kan svare på om det er godkjent eller ikke?

Det første du bør gjøre er å kontakte kommunen, gå gjerne innom kommunehuset og be om mappen på gårds/bruksnummeret. Da ser du hva som er godkjent eller ikke.
   #10
 395     1
Om tilbygget er på hans tomt og mønet er på din tomt så er det tidenes rareste hus. Det er kanskje takutstikket du tenker på?

Er tomtegrensene nøyaktig påvist? Om det er gamle tomtegrenser kan feks grensene på nett være feil med flere meter.