3,246    35    13  

Om å sette inn smalere dør enn forskrifene tillater...

 51     0
Vi bygger ny enebolig på en gård.
Ønsker tofløyet dobbeldør til ytterdør.
Har fått beskjed fra byggingeniør at den ene av dørene i dobbeldøra må være 90 cm, for å sikre fri ferdsel med rullestol. Dvs vi må ha ei dør på 180 cm om vi ønsker en symmetrisk dobbeldør.
Dette synes vi blir for massivt i inngangspartiet. Ønsker ei 150 cm dobbeldør.

Synes mildt sagt dette er ganske håpløst. Det er ei dobbeltdør. Skal vi gjennom med rullestol må det vel være mulig å åpne begge dørene? (ingen av oss sitter i rullestol nå) Om vi nå skulle bli så uheldige å bli sittende i rullestol, så er det da minste sak å bytte ut døra med ei 1,5 dør? 
Dessuten er bi-inngangsdøra 90 cm (grovinngangen - som kommer til å være vår hovedinngang) - så her er det jo fri ferdsel for rullestol hele tida.

Hvilke alternativer har vi?
- Drite i Tek10 og gå for smalere dør? Og evt bytte dør til lovlig dør ved et evt senere salg? (lite trolig da det er familiegården det er snakk om) Det er vi som skal bygge det innvendige + sette inn ytterdører selv. 
- Søke kommunen om dispensasjon? Er det sjanse for å få dette gjennom? 
- Andre?

:)

   #1
 25,138     Akershus     0
Kan ingeniøren peke på at det i tek 10 står at "dør" skal forstår som dørblad"?

Imo er en tofløyet dør på 120 passabel for folk i rullestol, mer enn enkeltdør på 90. Dersom en argumenterer med problem med åpning, naboen hadde fjerstyrt dørpumpe på enkeltdør. Kan umulig være noe problem om nødvendig å montere to.

Tror ing misstolker tek10.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 51     0
Synes det er rart at en ingeniør kan mistolke så kraftig i såfall?

Finner ikke denne døra "Imo" som du henviser til...men, hvor stort er dørbladet i denne døra?
   #3
 25,138     Akershus     3
"Imo", uffda, en bør holde seg til norsk. imo = in my opinion= Ifølge min mening, altså ikke et dørfabrikat. Beklager.
Signatur
   #4
 25,138     Akershus     0
Jeg kjenner ikke tek10. Her finner jeg en lenke:
https://dibk.no/no/byggeregler/tek/3/12/iii/12-15/

Den stiller krav om 90 cm "fri bredde". Jeg oppfatter en tofløyet dør med lysåpning på 90 cm når begge dører er åpne, til å oppfylle dette kravet. Med andre ord, kravet er at en skal kunne komme gjennom med en 90 cm rullestol, og det gjør en selv om to dørblad må åpnes.

Ingeniører kan gjøre feil som alle andre. I en litt annen sammenheng hadde vi en diskusjon mellom en el-installatør og et 10-talls elektrikkere her på bb om jording av en stikkontakt. Installatøren (ingeniøren) tok feil. Hvem som har ret mhp dørbredde vet jeg ikke.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 51     0
Takk for svar! Smile Har sendt melding til et dør-firma nå - håper de kan hjelpe meg Smile De bør ha peiling på definisjonen av fri bredde...
   #6
 230     0
Uten at jeg vet fasiten her, er jeg helt enig med Kjell G. Tek10 er bevisst utformet med "funksjonskrav", f eks 90 cm fri bredde, og så er poenget at så lenge man oppfyller kravets funksjon kan man velge ulike løsninger.

Det er mulig at ingeniøren egentlig mener en preakseptert ytelse, som er konkrete løsninger dokumentert til å oppfylle forskriftens funksjonskrav, typisk av SINTEF byggforsk eller liknende. Dette er i praksis mye brukte standardløsninger i mange sammenhenger. Men det finnes selvsagt måter å oppfylle forskriften uten at det er en preakseptert ytelse.
   #7
 242     Oslo     2
Jeg er ikke sikker, men du skaper neppe fri bredde på 0,9 meter med en løsning der en fløydør må åpnes for å tilfredsstille kravet.

Merk at første ledd i TEK10 § 12-15 sier at "Dør.... skal være lett å bruke...". En fløydør som sitter i skåter oppe og nede som må løsnes for at døra skal gi fri bredde 0,9 meter kan umulig sies å være enkel og bruke, kanskje aller minst for de som har behov for fri bredde 0,9 meter.

Andre løser dette med ulike-delt dør.

Signatur

   #8
 25,138     Akershus     0
Synes det er litt forskjell på at noen med rullestol bor i huset kontra tilfeldig besøk. For tilfeldig besøk synes symmetrisk fløydør å være tilstrekkelig. Dersom ikke, så slår det vel også til med utvendig tilkomstrampe og terskelløse dører inne også?

Dersom behovet skulle oppstå, så kan en enkelt gjør om til asymmetrisk dør uten å bytte karm med listverk.

Skåter for fløydør kan organiseres omtrent som vanlig dørhank. Om en vil kan skåtene også utformes som fjernstyrte motorlåser. Det hele blir et spørsmål om hva som kreves fra dag 1 kontra hva som enkelt kan tilrettelegges dersom, såfremt...

Som sagt, jeg vet ikke, men mener at en dør på 150cm bør kunne oppfylle kravet på 90 cm.
Signatur
   #9
 992     Østlandet     1
Poenget med "universell utforming" er at boliger skal bygges for alle. Hvis ts bygger som han ønsker, vil huset være lite egnet for en ev rullestolbruker som neste eier.

  (trådstarter)
   #10
 51     0
Fikk svar fra dørprodusent:

Med fri bredde menes det den åpningen det blir når dørbladet åpnes.
Ved en 2-fløyet dør så er det kun det ene dørbladet som brukes, det andre er en sidedør som til daglig står fast med fester opp i toppstykke og ned i terskelen, men som kan åpnes ved behov.
Det stemmer derfor som bygg ingeniøren sier mht at dere må ha bredere enn dere selv ønsker/tenker, MEN 90+90 (M9+M9) holder heller ikke for å tilfredsstille Tek10 fordi dørbladet til et dørblad i M9 har nøyaktig dørbladbredde på 825 mm som igjen betyr at:
-Ved 180 graders åpning av dørbladet gir dørblad i M9 et lysåpningsmål (fri bredde) på 800 mm (735 mm hvis dørbladet kun kan åpnes 90 grader)
Det betyr at for å få fri bredde på 900 mm må man opp til en dør M10 ved 180 graders åpningsmulighet.