3,713
17
3
Påslag og underentreprenører
7
0
Vi skal bygge ny hytte og jobber med kontrakten med byggmester (BM). Arbeidet blir basert på regningsarbeid, der BM får påslag på 15 % på egne materialkostnader og 10 % på underentreprenørene (som han skal koordinere). For byggmesters egne fakturaer gjelder "åpen bok": jeg skal se hans dokumenterte netto varekost etter rabatt og betale påslag på det. Men hvordan får jeg til noe tilsvarende med f.eks. rørlegger? Hvis han fakturerer varer etter "veiledende pris" ligger det jo et stort implisitt påslag der - og så 10 % til BM deretter. Jeg ville gjerne hatt "åpen bok" mot underentreprenørene også. Kontraktsteksten i Standard Norges byggblankett 3426 sier ingenting om det, bare at underentreprenørene skal være listet opp i avtalen. Noen erfaringer eller råd?
Det skal bli interessant om du får noen som helst til å gå med på dette.
På større prosjekter har jeg gått med på full times pris, men gitt f.eks 20 % på bokpris/veiledende. Kunden har da fått prisboken til grossisten for kontroll.
Tviler på at du får det gjennom dessverre, mindre penger til rørleggeren da han ikke kan ta 10x på alle smådelene
Det eneste du oppnår med slike uttalelser, er å blottlegge din inkompetanse/dumhet.
Du kan jo prøve den uttalelsen på matbutikken, klesbutikken, restauranten, møbelbutikken eller hos et bilverksted.
På hytte vet jeg om tilfeller der bore hull i gulvbord og tre ned rør til en WC ble en jobb på 28k.
Avtalt "full" timepris fra UE (med synlige timelister)
For utstyr, deler og materiell: Enten 20 % rabatt på bokpris eller 10 % påslag på reell nettopris som UE har betalt
Og deretter 10 % til BM for administrasjon og koordinering på totalfaktura fra UE.
Hvis jeg selv kjøper inn utstyr, bortfaller påslagene, det blir mitt forslag. Så får vi se hva de er villige til. Jeg er i hvert fall spent på hvilke argumenter de kan ha mot en slik "gjennomsiktig" ordning!
Det betyr at ditt anslag er at reelle nettopriser ligger rundt halvparten av "veil.pris"? Greit å vite! Noen som kan bekrefte eller avkrefte det (for rør og elektro)?
Ja, så det går altså an! Ut fra HSt sine tall, skulle det tilsvare noe sånt som 35% rabatt på veiledende (men påslag er redeligere).
Jeg tror jeg går for et påslag på netto'en, så får det blir en forhandling hva %-tallet skal bli. Men hele prisingsmodellen i denne bransjen er usunn! Hvorfor skal elektrikeren ha 30% på innkjøpt kostnad, når byggmesteren greier seg med 15 % påslag på sine varer?
Det fungerer jo for mange byggmestere jeg har hørt om, så hvorfor i alle dager skal det ikke fungere innenfor andre håndtverkerbransjer?
Jeg snakker ikke om matbutikker og liknende, selv om f.eks klesbutikker må ha en latterlig høy avanse i utgangspunktet mtp hvor mye salg og høye rabatter de stadig kjører.
Øk heller timeprisen så jeg kan betale for tiden det tar å ha en fagmann tilstede, men vær rutinert og ha med deg det du trenger så jeg slipper å betale for at du må 3 turer til grossisten for å hente deler og spise pølser..
ja jeg har dårlig erfaring med flere håndverkere 😖
Konkurranse? Har inntrykk av at enkelte har lave marginer. Heller synes jeg ikke 30% påslag er noe spesielt høyt sammenlignet hva jeg må ha på min arbeidsplass, vi selger spesialtilpassede produkter i stål. Jeg spurte flere bedrifter om fast timepris + påslag på netto innkjøpspris fordi jeg ønsket en forståelig pris struktur på materiell, bare ett firma ville gi meg det.
Jeg synes du skal forsøke. Jeg kan forstå motviljen byggmester og rørlegger evt. har til å blottlegge sine priser.