Husk dere at de avtalene bedriftene opparbeider seg hos grossistene varierer. I utgangspunktet kan to eller flere bedrifter levere samme pris, og en kan ta "åtte gangern på materiel og en annen to. Dette kalles ikke å lure kunder, men kremmerånd.
Men kunden som rammes føler seg ofte lurt for de er ofte ikke er informert om prisnivå og er ikke vant med at firmaer opererer på denne måten. På elmateriell får kunder gode priser selv med små uttak av varer antar det samme er i rør bransjen.Så advarselen til alle : pass på prisene og få tilbud.
Men kunden som rammes føler seg ofte lurt for de er ofte ikke er informert om prisnivå og er ikke vant med at firmaer opererer på denne måten. På elmateriell får kunder gode priser selv med små uttak av varer antar det samme er i rør bransjen.Så advarselen til alle : pass på prisene og få tilbud.
Operer på den måten jeg beskrev ? Det er ganske vanlig i alle bransjer. At kunder ikke er opplyst, kan vel ikke klandres de som selger varer og tjenester. Du er smartere enn dette HSt.
ja jeg vet dette, men vi ser jo noen også her som har fått fornuftige timeanslag og så har fått en som tar 10x kostnaden for materiell. Jeg synes ikke det er OK at de ikke har fått noe som helst varsel om dette. Vi ser jo nå at mange elektrikere nå fakturerer Elektroimportørens priser så det er heldigvis littbevegelse i positiv retning. De som fakturerer 10x burde gi en forsiktig anslag på totalkostnad når de gir et timestilbud (men skjønner jo da at de er redd for ikke å få jobben). Det er noesom heter mersalg og egenreklame, den kan være både positiv og negativ. Hvis de tar med dette i beregningene så er det ikke nødvendigvis at kalkyler basert på 10x materiell pris er et fornuftig valg.
Men lærdommen til de som leser trådene er at de må minimum ha anslag på timekost og delekost så er det en vurdering om selskap er så sløvt at de bør ha fastpris...
Mestertomas: " ...en kan ta "åtte gangern på materiel og en annen to" Interessant med en bransje der 100 % avanse ("to-gangeren") regnes som eksempel på beskjeden margin, mens "8-gangeren" (eller 10x) ikke er uvanlig. Jeg skulle gjerne hatt et tilbud der jeg betalte anstendig for arbeidet gjennom timeprisen, mens deler og materiell hadde et moderat påslag for å dekke finansiering, administrasjon og lagerrisiko. Da ligger fortjenesten i at jeg betaler for håndverkstjenesten. Det er den jeg primært kjøper, og gode fagfolk er jeg villig til å betale for.
Det er jo en sak om nettopp dette på Øvre Romerike. Kommunen har avtalt en måte de skal faktureres for, men utførende er kreativ med veiledende(villedende) priser. Blir spennende å se utfallet av denne saken. Kanskje det blir en endring i bransjen..
Oppdatering (konklusjon): Vi har nå inngått avtale med byggmester og gjennom ham med underentreprenørene på rør og elektro. Avtalen ble slik: Regningsarbeid med faste timepriser uten indeksregulering for alle. Påslag 15 % på netto materialpris for byggmester, og dessuten 10 % til byggmester på underentreprenørfakturaene (for administrasjon og koordinering). 35% påslag på netto materialpris for de to underentreprenørene. All prising av materiell er synlig ("åpen bok"). I praksis betyr dette at vi deler håndverkerrabattene mellom oss. For rør/elektro viser regnestykket at vi deler rabatten 50/50 dersom de har rundt 50 % rabatt. For byggmesters eget arbeid deler vi rabatten likt dersom han har rundt 25 % rabatt på byggevarer. Jeg tror ikke dette er så langt unna virkeligheten, men det kan slå litt begge veier. Hvis vi ber om materiell som ikke finnes hos f.eks. rørleggerens grossist, er rabatten hans antagelig lavere. Men han tjener ikke noe mindre av den grunn (tvert om), så den vanlige motviljen mot å levere det kunden ønsker er borte. Det blir min vurdering av pris og kvalitet som avgjør. Jeg er fornøyd, selv om påslagene gjenspeiler et marked der prisforskjellene (rabattene) er urimelig store. Mer åpenhet ville gitt mer reell konkurranse.
I utgangspunktet kan to eller flere bedrifter levere samme pris, og en kan ta "åtte gangern på materiel og en annen to. Dette kalles ikke å lure kunder, men kremmerånd.
Operer på den måten jeg beskrev ? Det er ganske vanlig i alle bransjer. At kunder ikke er opplyst, kan vel ikke klandres de som selger varer og tjenester.
Du er smartere enn dette HSt.
Men lærdommen til de som leser trådene er at de må minimum ha anslag på timekost og delekost så er det en vurdering om selskap er så sløvt at de bør ha fastpris...
Interessant med en bransje der 100 % avanse ("to-gangeren") regnes som eksempel på beskjeden margin, mens "8-gangeren" (eller 10x) ikke er uvanlig. Jeg skulle gjerne hatt et tilbud der jeg betalte anstendig for arbeidet gjennom timeprisen, mens deler og materiell hadde et moderat påslag for å dekke finansiering, administrasjon og lagerrisiko. Da ligger fortjenesten i at jeg betaler for håndverkstjenesten. Det er den jeg primært kjøper, og gode fagfolk er jeg villig til å betale for.
Kommunen har avtalt en måte de skal faktureres for, men utførende er kreativ med veiledende(villedende) priser.
Blir spennende å se utfallet av denne saken.
Kanskje det blir en endring i bransjen..
35% påslag på netto materialpris for de to underentreprenørene. All prising av materiell er synlig ("åpen bok").
I praksis betyr dette at vi deler håndverkerrabattene mellom oss. For rør/elektro viser regnestykket at vi deler rabatten 50/50 dersom de har rundt 50 % rabatt. For byggmesters eget arbeid deler vi rabatten likt dersom han har rundt 25 % rabatt på byggevarer. Jeg tror ikke dette er så langt unna virkeligheten, men det kan slå litt begge veier.
Hvis vi ber om materiell som ikke finnes hos f.eks. rørleggerens grossist, er rabatten hans antagelig lavere. Men han tjener ikke noe mindre av den grunn (tvert om), så den vanlige motviljen mot å levere det kunden ønsker er borte. Det blir min vurdering av pris og kvalitet som avgjør.
Jeg er fornøyd, selv om påslagene gjenspeiler et marked der prisforskjellene (rabattene) er urimelig store. Mer åpenhet ville gitt mer reell konkurranse.