HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er jo mulig at når de nye reglene blir bedre kjent at prisene på et 211 og et 111 hus (matrikkel kode) vil jevne seg ut. Men p t. tror jeg fortsatt at et 211 hus selges til en høyere pris

  (trådstarter)
   #12
 24     0
Nja blander kort, kanskje? Men dette er da akkurat slik jeg oppfatter situasjonen.
Min bolig er i dag 112, men jeg har ingen anelse om hvorvidt definisjonene 111/112 er bundet til antall boenheter eller ikke.
Det som har endret seg nå er at man ikke lenger må definere utleiedelen som separat boenhet for å leie ut hybel. Faktisk ville jeg ikke få lov til å dele opp min boenhet dersom hybelen ble klargjort i dag grunnet det nye kravet.
Jeg har ingen intensjoner om å selge hverken huset eller noen av boenhetene, men det er godt tenkelig at status 112 vil kunne heve verdien sammenlignet med 111. Dermed virker det på som om eneste bakside ved å slå sammen er et lite verditap som må veies mot reduserte avgifter. Samtidig er det godt tenkelig at når man blir kjent og vant til den nye standarden, vil foretrekke 111 fremfor 112 nettopp fordi avgiftene er betydelig lavere, kanskje det ikke blir noe verditap når markedet justerer seg etter forskriften? Men jeg vil også ha risikoen for at ved fremtidig reversering av forskriften, vil jeg kunne miste rett til utleie da jeg ikke vil få innvilget 112 etter tek 10.
Men jeg forstår ikke helt hva du referer til med å hive ut kjøkkenbenk og plombere toalettet, det er hverken nødvendig eller hensiktsmessig? Døren alene står i veien for å kunne definere hybelen som egen boenhet. Det nye er at jeg i dag hadde fått godkjent hybelen til utleie uten å omgjøre huset fra 111 til 112, og dermed sluppet 13000 ekstra i året, riktignok med en liten motvekt i form av dette fratrekket på eiendomsskatten som ble nevnt (ikke satt meg inn i det).
   #13
 24,668     Akershus     0
Å støpe igjen toa var en spøk i betydningen å sikre at boenheten ikke er selvstendig. Låst dør er kriteriet jfr skriv fra departementet.

Med dagens innrykk av imigranter er det trolig lite sannsynliig at det kommer innstramming her i overskuelig fremtid.
Signatur
Ebe
   #14
 4,452     Vestlandet     0
Blander du kortene litt nå?

Hybelen er i dag godkjent som selvstendig boenhet. Sjekk seeiendom.no og se om det står 111 eller 112 i matrikkelen.

Du betaler avgifter for to boenheter, begge eiet av deg.

Dersom du forteller kommunen at "kjøkkenbenken er kastet ut og toalettet støpt igjen og det er dør mellom boenhetene", så endres dette til en 111 bolig og du slipper doble avgifter. De delene av hybelen som var og er godkjent for varig opphold, kan du forsatt leie ut, lovlig, som del av egen bolig så lenge det er (låst) gjennomgang mellom "delene av din bolig".

Dersom du ønsker å seksjonere og selge hybelen, må den igjen etableres som en selvstendig boenhet. Da må trolig dagens TEK med isolasjonskrav, lydkrav, brannkrav, sportsbod, parkering.... oppfylles.

Nå er det du som blander korta tror jeg. Hva som står i matrikkelen har ingen betydning for hva bygget er godkjent som. Det er kun vedtak fra byggesak som bestemmer hva bygget er godkjent som.
Signatur
   #15
 24,668     Akershus     0
Kan du utdype det litt? Hva betyr det når det står 111 eller 112 i matrikkelen på en bolig? Hvilke konsekvenser har tallene?
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 24     0
Jeg ser at jeg har mye å lære her, flott å få så mange innspill! En utdypning hadde vært velkomment; om mitt hus var en enkelt samlet boenhet med utleiedel i kjelleren godkjent etter dagens forskrift, ville det da i matrikkelen bli endret fra 112 til 111? Opplyser matrikkelen om godkjent bruksområde,  eller viser den antall boenheter i bygget? Om førstnevnte er riktig, er det lite som taler imot sammenslåing, det ville forenkle ting!
  (trådstarter)
   #17
 24     0
Regjeringens formulering i "sundvold-platformen" er ganske betryggende:

"Enkelte kommuner har praktisert regelverket på en slik måte at det å legge til rette for utleie i egen bolig er blitt likestilt med at boligeier etablerer en ny selvstendig boenhet, noe som utløser andre krav.

Det har vært mye ulik behandling og uforutsigbarhet knyttet til forståelsen av regelverket. Regjeringen foreslår derfor en ny bestemmelse i byggesaksforskriften som gjør det tydelig at det å tilpasse boligen for utleie ikke betyr at det oppstår en selvstendig boenhet. For at det skal foreligge en ny selvstendig boenhet må tre vilkår være oppfylt:

- boenheten må være fysisk adskilt fra øvrig boligareal i den eksisterende boligen, dvs. det kan ikke være en intern dør mellom boenhetene,

- boenheten må ha egen inngang , dvs. at det må være mulig å komme til boenheten uten å måtte gå gjennom andre boenheter og

- boenheten må inneholde alle hovedfunksjoner, dvs. soverom/soveplass, stue, bad, kjøkken.

Hvis ikke disse vilkårene er oppfylt - er det ikke en ny boenhet, og boligeier trenger ikke å oppfylle alle kravene i TEK10 når han tar i bruk kjeller/loft til boligareal. Boligeier står helt fritt til å leie det ut eller bruke det selv.

   #18
 24,668     Akershus     0
Min erfaring:

1) Hadde en godkjent 112. Ble redusert til 111 ved at "kjøkkenbenken ble satt i garasjen". Kommunale avgifter redusert fra to til én. Stått tom i mange år. Tenkte å leie ut igjen før rundskrivet fra dept kom om dør (det har det alltid vært her) og jeg og kommunen trodde at den måtte godkjennes igjen som 112. Krav om full pakke: ansvarlig søker, TEK10, parkering, nabovarsel....

2) Slektning med en 112 som tenkte å bære ut kjøkkenbenken. Ble advart av sin kommune jfr argumenter over og har i mange år betalt dobbelt. (Dog ikke så gæli i hans tilfelle: ett strømab. vann/kloakk etter bebygd areal, slipper renovasjon mens ikke utleid)

Jfr brevet fra dept ser det for meg ut til at det pt er godkjent å leie ut igjen i en 111, basert på "døra".
Signatur
Ebe
   #19
 4,452     Vestlandet     0
Kan du utdype det litt? Hva betyr det når det står 111 eller 112 i matrikkelen på en bolig? Hvilke konsekvenser har tallene?

Det er plan- og bygningsloven som styrer hva et bygg er godkjent som, både det fysiske ved bygget og bruken. Det er den enkelte kommune som er vedtaks- og forvaltningsmyndighet i pbl. Det er med andre ord kun det kommunen har vedtatt med hjemmel i pbl som er juridisk gjeldende for ethvert bygg.

Matrikkelen oppdateres blant annet etter vedtak i pbl, men ikke motsatt vei. Altså dersom matrikkelen endres av andre grunner enn kommenen sine pbl-vedtak, så påvirker ikke det hva bygget er godkjent som. Matrikkelen fungerer altså i praksis som et register for eiendommer, men den mates bare med informasjon fra andre kilder og har ingen juridisk avgjørelse for bruken av et bygg.

Det finnes kommuner som har oppdatert matrikkelen med antall boenheter etter hvor mange postkasser hver bolig har hatt på husveggen. Andre har krevd en ny matrikkelenhet så fort deler av boligen ble brukt til utleie.

Jeg bor som sagt selv i en enebolig som har mateikkelregistrert to boenheter. Det finnes ikke noe vedtak som godkjenner to enheter. Jeg aner ikke hvor den ene enheten kommer i fra, men den har aldri vært godkjent etter plan- og bygningsloven.

Når det gjelder selve betydningen av tallene i matrikkelen, så kjenner jeg ikke dem godt nok til å uttale meg.
Signatur
Ebe
   #20
 4,452     Vestlandet     0
Det er i alle fall slik vår kommune ser på mateikkelen. Om andre kommuner legger andre praksiser til grunn vet jeg ikke, men det kan jo tenkes.

Men jeg klarer ikke å se hvordan en endring i matrikkelen kan juridisk endre den godkjente bruken/oppdelingen av et bygg.
Signatur