7 153    70    3  

Slå sammen hybel i hovedboenhet, spare kommunale gebyrer?

 24     1
Jeg har en hybel i kjelleren som ble bygget av tidligere eier. På daværende tidspunkt var det krav om at denne skulle fraskilles huset som separat boenhet. Dette medfører en del irriterende utgifter fra kommunen, som eksempelvis egen renovasjonsavgift på tross av vi fremdeles bare har ett enkelt lite søppelspann:@

Nå ser jeg at forskriftene er endret fra 1. januar 2016 med den hensikt å forenkle byggesak og utleie, hurra for det! Sitert fra LOVDATA:

§ 2-2.Oppdeling av boenhet
Søknadsplikt for oppdeling av boenhet i eksisterende bolig oppstår når enhetenea)har alle hovedfunksjoner for bolig, slik som stue, kjøkken, soveplass, bad og toalett,
b)har egen inngang og
c)er fysisk atskilt fra øvrige enheter.


Min hybel utgjør deler av kjelleren, og er adskilt fra min side med en vanlig dør med lås på min side. Etter dagens forskrifts sist punkt, c, oppfyller altså ikke min hybel krav og KAN IKKE defineres som separat boenhet. Hadde jeg bygge den i dag, ville hybelen altså forblitt del av boenheten huset opprinnelig bestod av.

Spørsmålene er da, og både google, kommunen og HLF sliter med å svare meg skikkelig her: 
-Er endring i forskrift tilbakevirkende, mao. kan jeg enkelt og greit få statusen korrigert tilbake slik at hele huset er én enkelt boenhet?
-Om ikke, hvordan går man frem for å slå sammen to boenheter jeg eier i mitt eget hus? Jeg håper virkelig ikke dette krever fagmenn og ansvarstaker etc., det ville være idiotisk.
-Er jeg korrekt i min antagelse at en slik sammenslåing vil fjerne en stabel med regninger? Jeg har ærlig talt ikke 100% oversikt over alle regningene kommunen sender meg, men min oppfattelse er at jeg automatisk får dobbelt opp med det meste da alt er knyttet til boenhet.

Om noen har kunnskap her, eller enda bedre, erfaring med det samme, vil jeg sette stor pris på innspill. Og om jeg har rett i min tolkning, antar jeg det må være mange der ute som vil ha utbytte av å vurdere det samme som meg.

Ebe
   #1
 4 323     Vestlandet     0
Har det samme selv. Men siden jeg også får 750.000kr ekstra i bunnfradrag på eiendomsskatten, så "sparer" jeg fort 2.000-3.000kr på det i året. Tror det går nesten opp i opp.

Det er matrikkelen som styrer det tror jeg.
Signatur
   #2
 19 551     Akershus     0
Du bør i alle fall sjekke før endring!

Å endre fra bolig 112 (med utleiedel) til bolig 111 kan gøres med "et pennestrøk". Motsatt er "umulig", du risikerer å måtte oppfylle dagens TEK. En bekjent har etter råd fra saksbehandler, valgt å betale dobbelt, selv om enheten pt ikke leies ut.

For tiden er det slik at en dør, ev låst, mellom boenhetene gjør at hybelen er "del av egen bolig" og kan leies ut uten doble kommunale avgifter og dobbelt sett med strømabonnement. Dette er synes imidlertid å være en fortolkning og myndighetene kan finne på å endre dette.

Så er det eiendomsskatt. Noen kommuner ønsker flere innbyggere og gir deg rabatt ved utleie, andre mener du har et ekstra stort og fint hus, til og med med ekstra boenhet!

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 24     0
Jo dette med skatten er forsåvidt ikke noe jeg har vurdert, her hentes vel noe inn igjen. Men jeg har nå rundt 13.000,- i ekstra gebyrer årlig for denne leiligheten, det er betydelig mer enn jeg kan spare på eiendomsskatten.
Nå tolker jeg det dithen at regelverket er endret nettopp for å forenkle utleie, da med å presisere tydelig at det ikke skal være mulig å bevege seg mellom boenhetene innvendig. En låst dør er vel ganske eksakt hva man har hatt i tankene, da dette normalt er det som skille en omgjort kjeller fra en boenhet bygget med utleieformål. Jeg ser ikke helt hvorfor eller hvordan kommunen skulle kunne finne en vei rundt denne definisjonen uten å endre forskriften på nytt, som antagelig vil medføre et nytt pennestrøk?
   #4
 1 500     Akershus     0
Jeg ville ikke endret. Betaler du 13000 i året i kommunale utgifter for denne delen av boligen må du bo i Norges dyreste kommune eller har Norges største hybel. (eller en kombinasjon). Jeg hadde sett på mulighet til å montere vannmåler og benytte seg av en felles søppeldunk. Det er mulig i flere kommuner mot redusert avgift.
  (trådstarter)
   #5
 24     0
Her har vi fastpris på vann så måler er ikke hensiktsmessig. 4500 vare her, Per enhet.
Renovasjonsgebyr er fast per boenhet uansett, og samtidig er antall søppelspann begrenset til 1 per BOLIG! I dag betaler jeg dobbel renovasjon grunnet 2 enheter (med 1 spann), og i tillegg betaler jeg ekstra for større søppelspann da 1 blir knapt. Dobbelt opp for ingenting, 2x4140,lettere provoserende!
Også kloakk går på fast forbruk, 2x4140.
Eneste jeg er usikker på er de er så Dumme at de tar egen feieravgift også selv om enheten ikke har egen pipe. Det skulle ikke overraske meg når de tar dobbel renovasjon for samme søppelspann. Også her er det definert som feieravgift per boenhet, og pipe har vel inntil nylig vært påbudt så hvorfor gi unntak..
HSt
   #6
 25 389     Lillestrøm kommune     0
Skal du selge noen gang så er nok bolig med matrikkel godkjent utleie priset høyere enn uten.
  (trådstarter)
   #7
 24     0
Blir en avveining da, 10k/året vs verdi langt frem i tid (ingen planer om salg). Om bare kommunen kunne grave frem noen med skikkelig kunnskap på lokalt regelverk kunne jeg nok kranglet frem en mellomting, krysser fingrene for det.

   #8
 19 551     Akershus     0
Skal du selge noen gang så er nok bolig med matrikkel godkjent utleie priset høyere enn uten.


Nå åpner jo den regelen med (låst) dør mellom deler av egen bolig for at en fint kan leie ut, gitt at regelen videreføres.

Det som kan bli et problem med en 111-bolig er ev seksjonering, uten at jeg vet noe her.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 24     0
Jeg tenker jo da at kjelleren vil være godkjent for utleie etter dagens krav (bad, kjøkken, egen inngang etc). At den ikke er seksjonert har vel mindre innvirkning, iallefall om jeg var kjøperen. Eneste risikoen er vel om de går tilbake på endringen og ikke lar meg oppdelt i fremtiden og dermed forhindrer utleie. Usikker på hvor stor den risikoen er, skal vel litt til?
   #10
 19 551     Akershus     0
Blander du kortene litt nå?

Hybelen er i dag godkjent som selvstendig boenhet. Sjekk seeiendom.no og se om det står 111 eller 112 i matrikkelen.

Du betaler avgifter for to boenheter, begge eiet av deg.

Dersom du forteller kommunen at "kjøkkenbenken er kastet ut og toalettet støpt igjen og det er dør mellom boenhetene", så endres dette til en 111 bolig og du slipper doble avgifter. De delene av hybelen som var og er godkjent for varig opphold, kan du forsatt leie ut, lovlig, som del av egen bolig så lenge det er (låst) gjennomgang mellom "delene av din bolig".

Dersom du ønsker å seksjonere og selge hybelen, må den igjen etableres som en selvstendig boenhet. Da må trolig dagens TEK med isolasjonskrav, lydkrav, brannkrav, sportsbod, parkering.... oppfylles.
Signatur