2 227    37    8  

Kjøpe monobloc direkte fra leverandør i Kina

 857     Bærum     0
Jeg ser etter et rimelig alternativ til elkassett i en nybygd hytte med vannbåren varme. Hytta ligger ved kysten og er på 180 kvm, to etasjer. Energiforbruk i 2021 var 10.000kwh, basert på kjøring med elkassett. Det er Tek-10 standard på hytta isolasjonsmessig og den holdes frostfri hele vinteren. Laveste temperatur er -15 grader. Som regel rundt 0 grader på vinteren. Varmen styres med Tado smart termostat, integrert i Tibber.

Ser for meg en reduksjon til ca 5000 kwh i året ved å bytte ut elkassett med luft/vann varmepumpe, altså en besparelse på 5000 kwh. Med en strømpris på 1 kr per kwh, så er besparelsen 5000kr/år. Da begrenser budsjettet seg når det gjelder lønnsomme investringer i varmepumpe. Ser for meg et budsjett på 30.000 kr, gitt at jeg utfører installasjonen selv. Nedbetalingstid på 5-8 år altså.

Jeg har sett på monobloc-pumper, siden jeg da unngår besøk av kjøletekniker. De billigste norske leverandørene tar 27-35k for de rimeligste kinapumpene. Er i dialog med fabrikant i kina som kan levere en tilsynelatende bedre pumpe for ca 15-20k. 

Spørsmål: 
  • Er det noe ved spesifikasjonen som dere tenker ikke er bra? Se vedlegg

  • Hvilken rørdimensjon bør man ha mellom samlestokk og varmepumpe? Holder det med 20mm isolert PEX?

  • Trenger jeg ny sikring til denne? Dagens sikring til varmekolben er 1-fas 32A. Ser at maks strømtrekk er 17.5A. Burde sikringen byttes til eksempelvis 25A?

  • Er det en ulempe at den bruker kjølemiddel R410A i stedet for R32?Kjøpe monobloc direkte fra leverandør i Kina - file.jpeg - olechrd
Kjøpe monobloc direkte fra leverandør i Kina - IMG_0706.jpg - olechrd
Signatur

TSt
   #1
 13 734     0
Problemet med å handle fra Kina er at mye er kopier og en del kopi av kopien. Så lenge en ikke kjenner fabrikken godt kan en umulig vite hva en engetlig får. Det kan være bra men også fryktelig dårlig. Jobbet i bedrift som importerte mye varer over mange år og en byttet leverandør noen ganger før en fant det som var bra. Men ofte er de bare spesielisert på en del av markedet så en litt annen type fra samme stedkan være katastrofe igjen. Vi fant også mange gode produkter men så hadde de feilet på alt som heter kabel konnentorer f.eks. I tillegg er leverandøren ofte ukjent med klima vi oppererer pumpen i. Noen kjente som var tidlig ute med monoblikk fikk sin ødelagt da den stoppet og det var en periode med sprengkulde. Men dette var fra en anerkjent norsk leverandør så de byttet men det hadde vært katastrofe hvis de ikke hadde stilt opp. h
  (trådstarter)
   #2
 857     Bærum     0
Takk for innspill @TSt !

Jeg er klar over den risikoen, godt mulig å kjøpe katta i sekken. Men jeg forsøker å gjøre litt Due-diligence på leverandøren før bestilling. Jeg er fortsatt interessert i innspill til de spørsmålene jeg stiller over.
Signatur
   #3
 4 190     0
Ad specs - det er vesentlig under hvilke forutsetninger dette er målt. Varmepumpens varmeytelse ved pluss 30 er jo ikke så viktig, men sjekk feks 40 grader varmt vann ved -10 ute. Ser også at pumpa kutter ved -15, det gir lite margin med norsk vinter - tror du bør beholde elkolben som backup.

Kinapumper kan også ha endel kvalitetskomponenter, sjekk hvem som leverer kompressorene, ventilene etc.

Tror 20mm er for snaut mellom pumpe og fordeler, mener vi har 28 eller 32 på tilsvarende pumpe.
   #4
 4 190     0
Står også suitable room size på litt over 80m2 - dette rimer veldig dårlig med 11kW output?
   #5
 166     0
Backup bør man ha uansett hvilken pumpe man har. Det er jo ikke mye ekstra jobb å beholde elkolbe som backup og/eller tilskudd. Mulig det krever litt elektrikerarbeid hos deg(?). En enkel måte å gjøre det på er å kjøre vannet gjennom elkolbe og bare stille termostaten på den en del lavere enn på varmepumpa, så den kun kobler inn om varmepumpa feiler eller hvis det blir for kaldt til at den klarer å levere nok effekt.
   #6
 213     0
Tror 20mm er for snaut mellom pumpe og fordeler, mener vi har 28 eller 32 på tilsvarende pumpe.


Jeg var nettop å kikket på et helt nytt anlegg. Der alt var lagt med 22mm kobber, og et 20mm PEX rør mellom varmepumpen og samlestokken. Rimelig stor avstand også, siden varmepumpen og samlestokken var plassert i forskjellige deler av huset.

Jeg synes dette virker litt knapt i et hus med 16-20 kretser, men i dette som har 4 bør det vel holde.
   #7
 430     Akershus     0
Jeg skal bygge hytte selv, og har begynt å vurdere å kjøpe luft/vann pumpe fra Kina. Jeg kan ikke veldig mye om dette, men har trålet en del Alibaba oppføringer. Det kan se ut som om det er en del som bruker EVI teknologi, og som har relativt bra ytelse i kuldegrader.

Et par lenker:

https://www.phnix-e.com/products-evi-room-heat-pump.html

https://www.alibaba.com/product-detail/evi-air-to-water-heat-pump_1600118001748.html?spm=a2700.details.0.0.30fa507byHK3ZJ


https://www.alibaba.com/product-detail/China-Manufacturer-EVI-DC-Inverter-House_1600147130594.html?spm=a2700.details.0.0.21ea581b55Nldw

  (trådstarter)
   #8
 857     Bærum     0
Takk for tips @vlangeber

Ser ut som EVI booster ytelsen ved kaldt klima. Jeg sendte deg en melding, så kan vi kanskje få til en samlebestilling?

Jeg kjører normalt 3-5 kW i systemet mitt på kalde dager, litt avhengig av behovet for temperaturøkning. De fleste pumpene starter på 9kW(+7C) og oppover. Mulig det er litt optimistisk ytelse fra fabrikant, men likevel er 9kW litt i overkant for mitt hyttebehov. Men hvis det er inverter fungerer nok det likevel greit. Får heller så og putre på lavt turtall.

Når det gjelder rørdimensjon så regnet jeg på det og kom til trykkfall på 0.3 bar med 20mm (15mm innvendig) og 10 meter rørstrekk. Det er helt ok. 
Signatur
   #9
 870     0
Ikke akkurat rett fra Kina, men dette er en pumpe jeg har sett på:
https://kaisai.com/kaisai-heat-pumps-monoblock-r32-arctic-khc

God dokumentasjon og fine spesifikasjoner på de modellene i alle fall. Virker ned til -25, R32 kuldemedie, modbus grensesnitt etc. Og ikke minst, forholdsvis rimelig.

Ikke forhandler i Norge, men burde være mulig å skaffe fra Polen, Sverige etc.
   #10
 407     0
Hva med jula sin luft til vann? 20 000 og da har du garanti og reklamasjonsrett. Må ha kjøletekniker, men det behøver ikke å koste noe særlig om alt er klart...