Har dessverre sett mange med problemer med denne type anlegg. Kombinerte vv bereder, akkumulator til både vv og varme, og så kommer det en kompressor mitt inne å ryster anlegget slik at vannet omrører. Det blir for mange parametre å regulere, plutselig så svinger utetemp, så tappes det mye vv osv. Har montert 12 VP anlegg med en frittstående dobbeltmantlet bereder til vv og en frittstående akkumulatortank til varme. En frittstående VP med en vekslingsventil som bytter mellom tankene. Alle disse anleggene fungere perfekt. Koster noen kr mere å installere. Det spiller ingen rolle når alt fungerer perfekt og du skal eie huset i 15-20år.
Signatur
Vennlig hilsen Vegar i Isoteks Miljø as Teknisk fagskole bygg 1983, byggeleder 85-92, daglig leder i byggbransjen fra 1992, Etterutdanning og mye praksis på: Spesialavfall i bygg, Isolering, og sugebiler som sugere ut flis, leire, stein, jord osv
1. Få en skikkelig varmetapsberegning fr huset ditt 2. Skaff tilbud på anlegg basert på ditt behov + 10% 3. Bor hull 4. Sett en vv bereder i serie, vurder også en akkutank på 1000ltr ved behov for dette. 5. 1 fordelerstokk pr etasje 6. Romtermostater som styrer flow på stokken til hver enkelt sone (evt hvert enkelt rom) 7. Kjør med åpne kurser på baderom og andre rom som skal ha god varme året gjennom 8. Pumpen bør som min ha: - Utetempstyring - 3-6-9 kw el kolbe med automatisk justering - Pumpen må justeres og fintunes over et par mnd for optimal drift - Justering av min fremledningstemp samt manuell innstilling av vv vannet - Innebygd tank på 120-200 ltr 9. Korrekte lagte sløyfer med rørdim mellom 15-20mm. Vurder mønster på hvordan disse legges på baderom etter hvordan du møblerer (sneglehus er kanskje best på baderom?)
Pris: Tja, Under 200 000,- og du er heldig. mest sannsynlig mellom 200-350 000,- for en middels stor enebolig på 200-300m2?
Svar: Skal man ha vannbåren varme, så er det en fordel å lese i dette forum, lese seg opp på ulike løsningers fordeler og ulemper. Være bevisst og klar på hva man selv trenger og vil ha.
Planlegging, planlegging, planlegging og enda litt planlegging til er min erfaring som har gjort mesteparten selv. Brukte ca 6 mnd på å justere og trimme systemet optimalt. Nyter nå godene av dette og leser kun av strømmen i ny og ne (noe som er en hyggelig opplevelse i bitkalde omgivelser)
Jeg hadde jo lest meg opp på forumet før vi satte i gang og hadde tenkt å gå for AlphaInnotec. Prisdiffen på 50k gjorde at jeg endte opp med CTC allikevel. Nå skal det sies at jeg ikke har sjekket hva anlegget burde ha kostet men vi endte jo til slutt opp på samme pris som AlphaInnotec. Hvis CTC virkelig er like dyr (jeg aner ikke om kompisen min har priset dette riktig) så er kritikken rettmessig i forhold til dette med kalde bad osv. Hadde prisen holdt seg oppe kunne jeg ha etterinvestert i trådløse termostater og fortsatt holdt meg under det opprinnelige tilbudet fra Alpha.
Har dessverre sett mange med problemer med denne type anlegg. Kombinerte vv bereder, akkumulator til både vv og varme, og så kommer det en kompressor mitt inne å ryster anlegget slik at vannet omrører. Det blir for mange parametre å regulere, plutselig så svinger utetemp, så tappes det mye vv osv. Har montert 12 VP anlegg med en frittstående dobbeltmantlet bereder til vv og en frittstående akkumulatortank til varme. En frittstående VP med en vekslingsventil som bytter mellom tankene. Alle disse anleggene fungere perfekt. Koster noen kr mere å installere. Det spiller ingen rolle når alt fungerer perfekt og du skal eie huset i 15-20år.
Vi har havnet der nå. Justerer en parameter nesten hver eneste dag og slik som været svinger her på Sunnmøre er det umulig å bli klok på noe som helst. Det siste problemet er at pumpen har 26 starter i døgnet. Regner med dette er altfor mye. Kjører minimum 30 grader på turtempen, max flow på badene, minimum på resten og Alpha+ pumpen står på stille 2/4, ca. 20 W. Har forsøkt lavere enn dette men da blir det enda kaldere på badene...Ser også at kjelen "aldri" bikker 50 grader selv om systemet i teorien skal dra den opp til 55 grader hver 4 kompressorkjøring...
Det er mildt sagt kjedelig at man sitter igjen med et system som ikke fungerer i nærheten av tilfredstillende etter en såpass stor investering. Føler med trådstarter her uavhengig av om problemet er systemet i seg selv, feil dimensjonering eller feil justering.
Min erfaring er desverre også at det skorter mye på kompetansen til rørleggere når det kommer til vbv. Det gjelder garantert ikke alle, men her i distriktet ble jeg mildt sagt sjokkert over hvor lite kunnskap de lokale rørleggerbedriftene hadde.
En annen ting jeg synes er interessant er at det i denne tråden kommer mange tips om at romtermostater er hele løsningen. I andre tråder hvor folk ikke er fornøyd med sitt system styrt med romtermostater blir det nemlig veldig ofte forklart at det er feilen! Og at styring med utetemperatur kompensering er det (eneste) som fungerer ???
Og sist men ikke minst vil jeg minne folk på at det er store klimatiske forskjeller i vårt langstrakte land, slik at det som f.eks fungerer bra på sørvestlandet kan falle totalt igjennom på det iskalde indre østlandet - der vinteren varer i 8 mnd med en snitt temp på -20 grader eller der omkring ;D ::)
Etter å ha lest beskrivelsen av problemet skjønner jeg fremdeles ikke hva som er galt med CTC? Det virker heller som man har bommet kraftig med innkjøring/innstilling av anlegget.
Vår rørlegger hjalp med grunninnstillingene, og ellers var bruksanvisning skrevet ut og vurderingen var at vi ville bruke ca. 12 mnd. på å justere inn anlegget og lære hvordan vi skulle kjøre det optimalt.
Romtermostater er ikke hele løsningen, men det er en del av den enkleste formen for løsning i akkurat ts sitt tilfelle. Andre løsninger som kan være bedre er særdeles lite ønskelige (pigge gulv, rive gulv legge på nytt etc)
Feilen med romtermostater er at mange misforstår, ikke har kunnskap om hvordan disse fungerer. Noen registrerer lufttempen, andre er koblet med sensorer direkte på gulvet og som igjen kommuniserer direkte med varmepumpen og ikke sentralen på fordelerstokkene.
Uansett så krever en slik installasjon at de setter seg mer enn gjennomsnittlig godt inn i systemet for å optimalisere det. Man må etter all sannsynlighet optimalisere 2-3 ganger første året. Sommer, vår/høst og vinteroptimalisering. jeg brukte ca 6 mnd på å optimalisere vårt system. Det etter utallige timer på nett, i dokumenter for å lese meg opp.
Folk tror oftest dette bare fungerer av seg selv, og da er veien kort til å kludre ned frustrasjon på et forum som dette over at ting ikke virker.....nå gjelder ikke dette ts her i tråden, men i en del andre tråder jeg har lest som omhandler noe av det samme.
Vil også si at el kasset var ikke akkurat øknomisk, men gud bedre å enkelt i drift da. Måtte bare justere temp på kasseten 3-4 ganger iløpt av sesongen...
Det er mer enn det jeg regner med å måtte gjøre på varmepumpen...
Ekowell EVT752 med ekstra kurs for helårsvarme gulv og varming av forbruksvann. 90+130m energibrønner. 320m2 oppvarmet areal delvis fra 1973 og delvis nybygg 2010, hvorav ca 250m2 oppvarmet med vannbåren gulvvarme og resten med panelovner. Enervent TS300-S balansert ventilasjon. Strømforbruk 2014: 29376kwt totalt, hvorav 10622kwt til varmepumpe. Gangtid VP: 3467 timer.
Jeg skjønner ikke trådstarters kritikk av CTC. Det er ikke her problemet ligger, for er det en ting CTC er gode på så er det enkel og pålitelig drift med et shuntet system der man kan ta seg mange friheter uten at det skaper problemer.
I 2006 installerte jeg selv et komplett varpepumpeanlegg for 100.000 kroner, dvs med et 164 meter dypt borehull. Anlegget erstattet en kombinert oljekjele/elektrokjele. Egentlig kostet det 110.000 men Enova gav meg 10.000 kroner i støtte.
Jeg justerer aldri anlegget uansett tid på året. Anlegget er helautomatisk. Det eneste jeg gjør er å stenge de kursene som ikke er til badegulvet uti mai en gang. Kursen til badegulvet stenges ikke engang midt på sommeren. Varmepumpa går over til sommerdrift ihht de regler jeg har satt og stenger da automatisk sirkulasjonspumpa når utetemperaturen når den magiske grensa.
Vanvittig enkelt og helautomatisk. Har ikke engang giddet å montere den medfølgende romtemperaturføleren, så bra funker det.
Så når trådstarter har problemer med sin CTC, er det så fjernt fra min virkelighet som man kan komme.
La meg spørre kontrollspørsmålet: Hvis man kan dusje i en halvtime med en 120 liters varmtvannsbereder med 10 liter per minutt 39 graders vann, hvor lang tid kan man da dusje hvis man erstatter det 10 grader kalde kaldtvannet inn på varmtvannstanken med varmtvann fra en kamrørsspiral i en akkumulatortank tilkoblet en varmepumpe?
Er svaret 60 minutter eller 80 minutter? Eller et sted midt i mellom? 2 timer?
Hvis dusjvannet blir pisslunka etter 3-4 minutter og kaldt etter 8-9 minutter, er kanskje varmtvannsberederen koblet til en kjølemaskin og ikke en varmepumpe? En eller flere amatører har gjort noen gedigne tabber under installasjonen av anlegget og bør bli fratatt sitt rørleggerfagbrev - hvis de mot formodning skulle inneha noe slikt!
Og hvem vet? Kanskje badegulvproblemet heller ikke er et problem, men et resultat av diverse andre tabber?
Signatur
290 m² 70-tallshus. Oppvarmet hovedsaklig med CTC Ecoheat 7,5 kW varmepumpe. 160m aktiv brønndybde. 200L VVB i serie med CTC. 65° ut fra VVB. Enermet strømmåler. Actaris CF Echo II energimåler.
Har montert 12 VP anlegg med en frittstående dobbeltmantlet bereder til vv og en frittstående akkumulatortank til varme. En frittstående VP med en vekslingsventil som bytter mellom tankene. Alle disse anleggene fungere perfekt. Koster noen kr mere å installere. Det spiller ingen rolle når alt fungerer perfekt og du skal eie huset i 15-20år.
Vegar i Isoteks Miljø as
Teknisk fagskole bygg 1983, byggeleder 85-92, daglig leder i byggbransjen fra 1992, Etterutdanning og mye praksis på: Spesialavfall i bygg, Isolering, og sugebiler som sugere ut flis, leire, stein, jord osv
1. Få en skikkelig varmetapsberegning fr huset ditt
2. Skaff tilbud på anlegg basert på ditt behov + 10%
3. Bor hull
4. Sett en vv bereder i serie, vurder også en akkutank på 1000ltr ved behov for dette.
5. 1 fordelerstokk pr etasje
6. Romtermostater som styrer flow på stokken til hver enkelt sone (evt hvert enkelt rom)
7. Kjør med åpne kurser på baderom og andre rom som skal ha god varme året gjennom
8. Pumpen bør som min ha:
- Utetempstyring
- 3-6-9 kw el kolbe med automatisk justering
- Pumpen må justeres og fintunes over et par mnd for optimal drift
- Justering av min fremledningstemp samt manuell innstilling av vv vannet
- Innebygd tank på 120-200 ltr
9. Korrekte lagte sløyfer med rørdim mellom 15-20mm. Vurder mønster på hvordan disse legges på baderom etter hvordan du møblerer (sneglehus er kanskje best på baderom?)
Pris: Tja, Under 200 000,- og du er heldig. mest sannsynlig mellom 200-350 000,- for en middels stor enebolig på 200-300m2?
Svar: Skal man ha vannbåren varme, så er det en fordel å lese i dette forum, lese seg opp på ulike løsningers fordeler og ulemper. Være bevisst og klar på hva man selv trenger og vil ha.
Planlegging, planlegging, planlegging og enda litt planlegging til er min erfaring som har gjort mesteparten selv.
Brukte ca 6 mnd på å justere og trimme systemet optimalt. Nyter nå godene av dette og leser kun av strømmen i ny og ne (noe som er en hyggelig opplevelse i bitkalde omgivelser)
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Nå var vel det ett av poengen til trådstarter at det totalt ikke ble noe rimeligere.........
Egne prosjektfilmer på YouTube
Jeg hadde jo lest meg opp på forumet før vi satte i gang og hadde tenkt å gå for AlphaInnotec. Prisdiffen på 50k gjorde at jeg endte opp med CTC allikevel. Nå skal det sies at jeg ikke har sjekket hva anlegget burde ha kostet men vi endte jo til slutt opp på samme pris som AlphaInnotec. Hvis CTC virkelig er like dyr (jeg aner ikke om kompisen min har priset dette riktig) så er kritikken rettmessig i forhold til dette med kalde bad osv. Hadde prisen holdt seg oppe kunne jeg ha etterinvestert i trådløse termostater og fortsatt holdt meg under det opprinnelige tilbudet fra Alpha.
Vi har havnet der nå. Justerer en parameter nesten hver eneste dag og slik som været svinger her på Sunnmøre er det umulig å bli klok på noe som helst. Det siste problemet er at pumpen har 26 starter i døgnet. Regner med dette er altfor mye. Kjører minimum 30 grader på turtempen, max flow på badene, minimum på resten og Alpha+ pumpen står på stille 2/4, ca. 20 W. Har forsøkt lavere enn dette men da blir det enda kaldere på badene...Ser også at kjelen "aldri" bikker 50 grader selv om systemet i teorien skal dra den opp til 55 grader hver 4 kompressorkjøring...
Min erfaring er desverre også at det skorter mye på kompetansen til rørleggere når det kommer til vbv. Det gjelder garantert ikke alle, men her i distriktet ble jeg mildt sagt sjokkert over hvor lite kunnskap de lokale rørleggerbedriftene hadde.
En annen ting jeg synes er interessant er at det i denne tråden kommer mange tips om at romtermostater er hele løsningen. I andre tråder hvor folk ikke er fornøyd med sitt system styrt med romtermostater blir det nemlig veldig ofte forklart at det er feilen! Og at styring med utetemperatur kompensering er det (eneste) som fungerer ???
Og sist men ikke minst vil jeg minne folk på at det er store klimatiske forskjeller i vårt langstrakte land, slik at det som f.eks fungerer bra på sørvestlandet kan falle totalt igjennom på det iskalde indre østlandet - der vinteren varer i 8 mnd med en snitt temp på -20 grader eller der omkring ;D ::)
Etter å ha lest beskrivelsen av problemet skjønner jeg fremdeles ikke hva som er galt med CTC? Det virker heller som man har bommet kraftig med innkjøring/innstilling av anlegget.
Vår rørlegger hjalp med grunninnstillingene, og ellers var bruksanvisning skrevet ut og vurderingen var at vi ville bruke ca. 12 mnd. på å justere inn anlegget og lære hvordan vi skulle kjøre det optimalt.
Lykke til!
Feilen med romtermostater er at mange misforstår, ikke har kunnskap om hvordan disse fungerer. Noen registrerer lufttempen, andre er koblet med sensorer direkte på gulvet og som igjen kommuniserer direkte med varmepumpen og ikke sentralen på fordelerstokkene.
Uansett så krever en slik installasjon at de setter seg mer enn gjennomsnittlig godt inn i systemet for å optimalisere det. Man må etter all sannsynlighet optimalisere 2-3 ganger første året. Sommer, vår/høst og vinteroptimalisering. jeg brukte ca 6 mnd på å optimalisere vårt system. Det etter utallige timer på nett, i dokumenter for å lese meg opp.
Folk tror oftest dette bare fungerer av seg selv, og da er veien kort til å kludre ned frustrasjon på et forum som dette over at ting ikke virker.....nå gjelder ikke dette ts her i tråden, men i en del andre tråder jeg har lest som omhandler noe av det samme.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Det er mer enn det jeg regner med å måtte gjøre på varmepumpen...
What a waste... ;D
I 2006 installerte jeg selv et komplett varpepumpeanlegg for 100.000 kroner, dvs med et 164 meter dypt borehull. Anlegget erstattet en kombinert oljekjele/elektrokjele. Egentlig kostet det 110.000 men Enova gav meg 10.000 kroner i støtte.
Jeg justerer aldri anlegget uansett tid på året. Anlegget er helautomatisk. Det eneste jeg gjør er å stenge de kursene som ikke er til badegulvet uti mai en gang. Kursen til badegulvet stenges ikke engang midt på sommeren. Varmepumpa går over til sommerdrift ihht de regler jeg har satt og stenger da automatisk sirkulasjonspumpa når utetemperaturen når den magiske grensa.
Vanvittig enkelt og helautomatisk. Har ikke engang giddet å montere den medfølgende romtemperaturføleren, så bra funker det.
Så når trådstarter har problemer med sin CTC, er det så fjernt fra min virkelighet som man kan komme.
La meg spørre kontrollspørsmålet: Hvis man kan dusje i en halvtime med en 120 liters varmtvannsbereder med 10 liter per minutt 39 graders vann, hvor lang tid kan man da dusje hvis man erstatter det 10 grader kalde kaldtvannet inn på varmtvannstanken med varmtvann fra en kamrørsspiral i en akkumulatortank tilkoblet en varmepumpe?
Er svaret 60 minutter eller 80 minutter? Eller et sted midt i mellom? 2 timer?
Hvis dusjvannet blir pisslunka etter 3-4 minutter og kaldt etter 8-9 minutter, er kanskje varmtvannsberederen koblet til en kjølemaskin og ikke en varmepumpe? En eller flere amatører har gjort noen gedigne tabber under installasjonen av anlegget og bør bli fratatt sitt rørleggerfagbrev - hvis de mot formodning skulle inneha noe slikt!
Og hvem vet? Kanskje badegulvproblemet heller ikke er et problem, men et resultat av diverse andre tabber?