jeg bytta ut oljefyren til fordel for en splitt luft/vann pumpe.
funker helt fint. dog støyer utedel noe. men det gjør den jo uansett om det er splitt eller monoblock. størrelsen på utedelen på min er ikke langt unna en monoblokk heller.
bruker uhorvelige mengder strøm da jeg fortsatt kjører de gamle radiatorene, er ikke svært effektive iforhold til gulvvarme eller moderne konvektorer. kjører max temp (55c) om vinteren for å holde varmen. da blir COP lav. (høyeste dagsforbruk av strøm i kwt i vinter var 148kwt på 1 døgn
jeg kommer heller aldri til å "tjene" inn investeringa, men veier det opp mot komfort og enkelhet.
pumpa er av typen Daikin Altherma LT m/varmtvannstank. ble montert av lokal kjøletekniker. kostet 185 ferdig montert med strøm/rør.
alt i alt fornøyd med splittpumpa. men ønsker å få den ned fra veggen og over på et bakkestativ
KE,, De pumpene jeg selger i dag er on-off som installeres mot akkumulatortank. Disse leveres med et styringspanel der en enkelt kan øke eller senke temperaturen om du kjører fast kondensering. Hvilket de fleste gjør, mot fordeler stokk med termostatstyrte flow-ventiler.
fire,, Det går helt greit å benytte eksempelvis en OZO EPC 300 dobbelmantlet med spiral og 120 liter akkutank. Har flere kunder som benytter en slik en da de hadde den fra tidligere, funker helt greit og bidrar til varig verdi på innendørs installasjonen i ditt tilfelle. Du kjører kaldt tappevann inn i spiralen og ut til den øvre tappevannstanken. Du får uansett ikke forvarmet tappevann til høyere temperatur enn varmeanlegget, med en ekstern tank. Men du sparer allikevel ca. 50-60% av kostnaden til vannvarming. En inverter pumpe, selv om den skulle være 16 kW har ikke noe spesifikt behov for en akkutank. 120 liter er uansett nok til at det kan være enklere å "balansere" varmeanlegget. For best mulig COP kobler du den in på returen fra varmeanlegget, og ser om det fungerer greit i ditt tilfelle.
Er enig med det om prisene, henger ikke på grep, en del av det jeg ser. Jeg har som mål at mine kunder skal ha full nedbetaling på mindre enn 5 år. Og full varig verdi på innendørs installasjonen, dvs. ingen ting som skal skiftes ut inne, når VP skal byttes ut etter ca. 12-15 år.
XLvarme: Du leverer altså bare monoblokker Du leverer ikke pumper med utekompensering Du leverer ikke inverterpumper, bare on/off Du leverer akkumulatortank og shunt ventil på fordelerstokk Du leverer ikke varmepumper som alene klarer å varme varmtvann.
Hvis dette stemmer så ville jeg aldri handlet varmepumpe hos deg. Som ett minimum ville jeg krevd dette fra en luft/vann varmepumpe i dag: -inverterpumpe, tilstrekkelig med effekt for å varme boligen uten bruk av elkoble. -inverterpumpe, den må kunne levere så lav effekt som mulig uten å stoppe. -inverterpumpe som regulerer effekten på bakgrunn av temperaturavvik, ikke gradminutter som eksempelvis Nibe gjør. -hvis det er plass til det ville jeg kjørt separat rustfri varmtvannstank ved siden av varmepumpen, gjerne i samme design om det finnes. -hvis det er lite akkumulering i boligen (nedstøpte rør) ville jeg kjørt separat akkumulatortank og ekstern sirkulasjonspumpe. -split løsning med utedel plassert på egnet sted, egnet sted er ikke på husveggen... -shuntventiler må unngås, unntaket er om man har en kombinasjon av radiatorer og gulvvarme, da kan man ha shunt i en periode frem til man har fått gulvvarme overalt. Radiatorer og varmepumpe gir dårlig cop.
KE,, Du leverer altså bare monoblokker Ja, I likhet med min partner i Sverige, tror jeg på Nibe og alle andre produsenter som sier at dette er den beste løsningen, og at det kommer til å være det største varmepumpe markedet, i årene som kommer.
Du leverer ikke pumper med utekompensering Jo, det gjør jeg.
Du leverer ikke inverterpumper, bare on/off Ikke riktig, jeg kan selvfølgelig levere inverter om en kunde skulle ønske det. Kommer to 40fot containere med 220 og 400 volt inverter pumper til Sverige neste måned. Men en on-off pumpe med akkumulator tank slik jeg leverer den, har mange fordeler. Lavere pris og raskere inntjening, er en av fordelene som kunder har høyt på listen.
Du leverer akkumulatortank og shunt ventil på fordelerstokk Ja, jeg leverer akkumulatortanken, det andre har kunden fra tidligere. Jeg er tilhenger av minst mulig shunting og regulering med allerede oppvarmet vann.
Du leverer ikke varmepumper som alene klarer å varme varmtvann. Jo det gjør jeg, men det krever to separate tanker. Og så lenge den rimeligste tanken med spiral, OSO 200 liter, koster kr. 14.000,- vil den aldri kunne tjene seg inn. I forhold til å forvarme tappevann i akkutanken til 35-45 grader før det går til berederen.
Så vidt jeg husker har du sett på nettsiden min tidligere. Da så du kanskje at jeg klargjør for lansering av et unikt luft / vann (inverter) varmepumpe konsept mot slutten av året. Basert på to tanker, dual temperatur og potensiale for maksimal strømsparing i alle ledd. For å kunne gjennomføre dette, måtte pris problemet på tanker fjernes. Det er løst ved egen produksjon av tanker i polypropylen. Et av de beste materialene som finnes i dag for å lage tanker, nesten uansett formål.
Det er lett å la seg blende av (villedende) reklame fra produsenter om mangt som har med varmepumper å gjøre. Blant annet dette med on-off vs inverter. Store produsenter som Nibe og tyske Wiessmann (RollsRoyce innen varmepumper) selger fremdeles et stort antall on-off bergvarmepumper årlig. Og ikke uten grunn, historisk sett har inverter forårsaket kompressor problemer som har havarert langt tidligere enn forventet. I tillegg til å være vesentlig dyrere uten å gi nevneverdige ytelses forbedringer. Er ikke noen god opplevelse å være en sluttkunde som får kompressor havari i varmepumpen to år etter at garantien har gått ut, svært kostbart å reparere, som oftest bare å kjøpe ny med engang.
Det går en tråd nå på svenske varmepumpsforum.com som er 11 sider lang på kort tid. Hvor on/off vs inverter diskuteres blant mange profesjonelle installatører med årevis av erfaring.
Her er ett innlegg fra en av de med lang erfaring og over 3000 innlegg på forumet:
Vill man ha det BÄSTA köper man en enkel on-off med en UVL-tank på typ 500 liter så är man bekymmersfri under en överskådlig framtid. På köpet får man en värmeanläggning som anpassar sig efter människan och inte tvärtom. Men ingen regel utan undantag, synd bara att dom flesta väljer undantaget i ren okunskap. Vi borde alltid rekommendera den lösningen i första hand för jag är övertygad om att villaägarna vill ha det bästa värmesystemet, dessutom handlar det om "i princip"samma pengar. Det här forumet hade förmodligen knappt existerat om alla villor hade varit utrustade med en on off och UVL-tank. Att jaga COP är lika smart som när man var liten och kikade in i bilarna för att se hur fort dom gick genom att kika på hastighetsmätaren, på sommaren svettades vi och på vintern frös vi men jäklar vad fort bilarna kunde åka. Nästintill alla vill ha en enkel och okomplicerad värmeanläggning som sköter sig själv OCH som helst aldrig går sönder eller krånglar.
Jag är iallafall glad att Rickard valde en Nibe 1255 "inverter" trots att dom har problem, jag hoppas bara han sågar dom vid fotknölarna om det visar sig att hans inverter också är kass. Sen blir man lite konfunderad där du tjafsade med CC där han säger att din föregående värmepump inte går bra har du hänvisade till motsatsen, men nu när du har bytt värmepump så har du fått bättre inomhusklimat. Kanske skulle ha lyssnat på CC redan från början.
Og rett nedenfor i samme tråden litt om Nibe og gradminut problemene med inverter som du har tatt opp flere ganger KE.
en av fördelarna med tank är just drift tiderna men dribbla med gradminuterna blir man nog tvungen till i alla fall med Nibe eftersom man med arbetstank bör köra med extern framledningsgivare.
Nu kanske det inte är riktigt rätt att blanda in Nibes gradminutreglering för bedömning om arbetstankens funktion, då det lätt kan bli så att det är arbetstanken som får skulden när Nibe producerar radiatorvärme när det är 2° övertemp registrerat på Nibes rumsgivare.
Vill man inte att vp ska starta vid 2 graders övertemp ställer man rumsgivarfaktorn på 6 då sänker den framledningens börvärde med 12 grader då ska det mycket till innan det blir nån start. Sen finns möjlighet att sätta en brytare som blockerar värmen vid övertemp styren har stöd för det också men då riskerar man få kallt i andra delar av huset som inte värms av sol eller kamin eller vad det nu är som orsakat övertempen. Att låta rumsgivaren styra allt för mycket så det liknar de styrningar som används i vissa shuntade system tycker inte jag är så bra en bekant får kallt i vissa rum när man är många där just på grund av att givaren sitter så den känner tempen från kök och vardagsrum och därmed stryper tempen men barnens rum på övervåningen är inte för varmt utan blir i stället för kallt.
Jeg synes mye av det du skriver er fornuftig, men hold deg langt unna dobbelmantlet bereder. Ofte er prisen for varmepumpe med integrert varmtvannstank lik prisen av varmepumpe uten tank pluss seperat tank. Her ville jeg gått for seperat tank om du har plass, selv valgte jeg innebygget tank grunnet plass. Men vurder gjerne plass til akkumulatortank også. Ikke sikkert du trenger akkutank man du kan reservere plassen og teste en vinter å se om du klarer deg uten. Dobbelmantlede beredere er ofte dyre men ingen god løsning.
Du virker å ha meninger om dette, og jeg drister meg til å slenge inn et spørsmål fra sidelinjen. Kanskje du eller XL varme kan svare.
Vi pusser opp vaskerom/teknisk rom nå i et hus hvor vi allerede har gjort klar 3 kurser til VBV, i tillegg kommer en kurs til i selve vaskerommet, og så snart vi får tid en kurs i entré. Til vinteren regner jeg med at 30 % av oppvarmingsbehovet vil bli dekket av gulvvarme. Vi har planer om VBV i stue også, men det skjer tidligst neste sommer (2020) og kjøkken tidligst om to år (2021).
Har fått tilbud om luft-vann VP fra rørlegger, og dette er greit nok. Gitt at vi kan dekke 100% av husets oppvarmingsbehov betaler den seg ned på 8-12 år avhengig av strømpris og renter, mao. innen forventet levetid.
Siden det går noen år før vi får dekket all oppvarming med gulvvarme vurderer vi å spare pengene VP-en koster akkurat nå, og varme opp de kursene vi har med elektrisitet. Da vurderer vi å kjøpe en OSO Optima Coil nå, og så utvide med en VP senere, når vi har gulvvarme i stue og kjøkken (altså om 2-4 år).
Er det noen grunn for at vi ikke skulle gjøre dette, eller er det andre gode alternativer?
KE: Hva er grunnen til at du ikke anbefaler dobbelt mantlet bereder med spiral? Feks optima coil?
I mitt tilfelle må jeg uansett bytte vvb nå. Optima coil ser ut til å koste ca 17500, og man får 5000 fra enova for akkumulator. Den billigste akkumulator med coil jeg fant koster 10000 (-25% fra enova). Når jeg må ha vvb i tillegg blir det ikke store forskjellen. I tillegg ønsker jeg helst ikke bruke plass på to tanker i kjelleren.
Er det mye varmetap fra øvre til nedre del av optimal coilen?
Er det noen grunn for at vi ikke skulle gjøre dette, eller er det andre gode alternativer?
Jeg vil si det er gode grunner til å vente og gode grunnet til å ikke vente: Derfor bør du vente:
Du slipper midlertidige løsninger
Varmepumper er ikke så glade i å levere lav effekt, du får antageligvis en pumpe som går i on/off første sesongen da du ikke klarer å hente ut så mye varme fra vannet.
Skal du bruke en viftekonvektor i starten betyr det høyere turtemp og lavere besparelse (cop)
Du får en nyere pumpe, sjekk gjerne om det er nye modeller rundt hjørnet
Det tar lengre tid å gjøre seg ferdig med nye sløyfer enn planlagt, stue=2021 og kjøkken=2022 ?!?
Gjør deg ferdig med vaskerommet. Bruk gjerne systemhimling eller annet tak som enkelt kan tas ned, på den måten kan du trekke rør i ettertid. Eventuellt kan du støpe ned varerør i gulvet eller under for fremtidige sløyfer.
Du kan kjøpe tanker i dag, du velger noen som er beregnet for varmepumpetilkobling og gjerne innebygget elkoble, da kan du fullføre alt, sette på varme og følge med effektbruk. Deretter beregne hvilken varmepumpe du trenger.
Derfor bør du ikke vente:
Du kan begynne å spare strøm allerede i dag
Du kjenner til varmebehovet ditt og kan fint beregne varmepumpe i dag
Du slipper midlertidige løsninger og kan få ferdig deler av vaskerommet rundt varmepumpen så snart som mulig.
Du kjøper bare fordeler som er beregnet for alle kursene og noen reservekurser om du er i tvil.
Kjøp tanker som kan brukes med varmepumpe, ikke kjøp dobbelmantlet. Du kan velge varmepumpe med innebygget varmtvann og ha en egen akkumulatortank, eller kjøper du egen varmtvannstank med spiral beregnet for varmepumper og egen akkumulatortank. På sistnevnte trenger du ikke varmepumpe med innebygget tank som ofte betyr at prisen reduseres tilsvarende prisen av tanken.
Ikke noe fasit her altså, selv ventet jeg til en 3 fas 220v pumpe kom på markedet og benyttet tiden til å gjøre rommet det skulle stå i klart. Planlegg selv og ikke overlat alt til rørleggeren. Rørleggeren bruker ofte unødvendig mye plass og synes rør er pent å se på. Vi andre som ikke er like begeistret for åpne rør vil gjerne begrense det.
KE: Hva er grunnen til at du ikke anbefaler dobbelt mantlet bereder med spiral? Feks optima coil?
I mitt tilfelle må jeg uansett bytte vvb nå. Optima coil ser ut til å koste ca 17500, og man får 5000 fra enova for akkumulator. Den billigste akkumulator med coil jeg fant koster 10000 (-25% fra enova). Når jeg må ha vvb i tillegg blir det ikke store forskjellen. I tillegg ønsker jeg helst ikke bruke plass på to tanker i kjelleren.
Er det mye varmetap fra øvre til nedre del av optimal coilen?
Må nesten planlegges sammen med hvilken varmepumpe du skal ha, kjøper du varmepumpe med innebygget varmtvannstank trenger du jo ikke egen tank for varmtvann. Akkumulatortank er det heller ikke sikkert du trenger, da må du se hvor mye nedstøpte rør du har osv. Har du kun rør i sporplater kan akkumulatortank være en fordel, iallefall om varmepumpen din ikke bruker gradminutter i sin regulering. Skal du ha elektrisk oppvarming i starten kan du fint gjøre det uten å bruke tank, tank har liten hensikt da. Varme mellom de to tankene i en dobbelmantlet smitter, det er bedre med to separate tanker og varmtvannsprioritering, altså at varmepumpen veksler på hvilken tank den leverer til. Sistenevnte løsning gjør at kostnadene med å holde varmtvann reduseres med 66%. Akkumulatortanken i en dobbelmantlet er svært liten, man kan spørre seg om effekten av å ha så liten tank, er det nok? Er det nødvendig? Hva ønsker du å oppnå med akkumulatorank? Har du nok akkumulert varme i nedstøpte rør? Den dagen en tank ryker bytter du den ødelagte tanken istedet for hele den dobbelmantlede. En annen fordel er at du selv kan bestemme hvor stor varmtvannstank du ønsker å ha. Jeg finner ingen gode grunner til å montere dobbelmantlet.
Jeg har fått prosjektert en monoblokk-løsning. I denne er det lagt inn 160 liter akkumulatortank til varme i tillegg til innedelen som inneholder tappevannstank. I OSO Optima Coil er nedre magasin 163 liter, altså akkurat like stor som den akkutanken som er prosjektert.
Har også hørt at OSO har flyttet varmeelementet i øvre tank en liten stubb oppover i forhold til tidligere modeller. Dette gjør at det blir mindre varmesmitte fra øvre til nedre magasin i forhold til tidligere utgaver av denne tanken (men også noe lavere magasinert tappevannsmengde).
Min tanke er at om jeg installerer en dobbeltmantlet bereder nå, er det alt jeg trenger å ha inne. Da kan jeg "enkelt" utvide med en monoblokk når som helst, og bare koble inn tur/retur til monoblokken på tanken. Så langt jeg kan se så er dette også mer plassbesparende innvendig enn innedel med VVB-tank + ekstern akkumulator.
Så blir det systemhimling for enkel føring av rør og service.
Jeg skjønner selvfølgelig at det aller beste er innedel med tappevannstank + evt. ekstern akkumulator, men tror som sagt ikke at dette er noen god løsning for oss akkurat nå. Derfor lurer jeg på hva som er den beste løsningen som gjør at jeg kan drifte gulvvarmen med ren elektrisitet et par år, og så enkelt koble inn VP senere?
En ren elkolbe kan benyttes, men da må jeg ha ekstern tradisjonell VVB nå, som jeg må kaste ut om noen år, sammen med elkolben. Så det føles bortkastet. Finnes det andre alternativer til dobbeltmantlet bereder?
Det er flere som har gjort som deg å lagt opp vbv før man invisterer i varmepumpe. Man finnes stadig elkobler på finn.no som kan fungerer i noen år til man er klar for varmepumpe. Spørsmålet fu må stille deg er om du trenger akkumulatortank eller ikke. Skal du ha on/off pumpe ville jeg hatt så stor tank som det er plass til, med inverterpumpe kan det tenkes at det ikke er behov for akkumulering, særlig om pumpen er istand til å levere lav effekt. Du bør første bestemme deg for varmepumpe og deretter vurdere behovet for tank, dette henger sammen. En Nibe inverterpumpe trives ikke med akkumulatortank mens en on/off pumpe trenger tank. Du bør også bestemme deg om du ønsker ekstern sirkulasjonspumpe eller ikke. Fortell litt mer om det som er prosjektert og hvordan gulvvarmen er lagt så blir det enklere å svare. Hvor høy levert effekt ser du for deg å bruke på oppvarming?
funker helt fint. dog støyer utedel noe. men det gjør den jo uansett om det er splitt eller monoblock. størrelsen på utedelen på min er ikke langt unna en monoblokk heller.
bruker uhorvelige mengder strøm da jeg fortsatt kjører de gamle radiatorene, er ikke svært effektive iforhold til gulvvarme eller moderne konvektorer. kjører max temp (55c) om vinteren for å holde varmen. da blir COP lav.
(høyeste dagsforbruk av strøm i kwt i vinter var 148kwt på 1 døgn
jeg kommer heller aldri til å "tjene" inn investeringa, men veier det opp mot komfort og enkelhet.
pumpa er av typen Daikin Altherma LT m/varmtvannstank. ble montert av lokal kjøletekniker. kostet 185 ferdig montert med strøm/rør.
alt i alt fornøyd med splittpumpa. men ønsker å få den ned fra veggen og over på et bakkestativ
De pumpene jeg selger i dag er on-off som installeres mot akkumulatortank.
Disse leveres med et styringspanel der en enkelt kan øke eller senke temperaturen om du kjører fast kondensering.
Hvilket de fleste gjør, mot fordeler stokk med termostatstyrte flow-ventiler.
fire,,
Det går helt greit å benytte eksempelvis en OZO EPC 300 dobbelmantlet med spiral og 120 liter akkutank.
Har flere kunder som benytter en slik en da de hadde den fra tidligere, funker helt greit og bidrar til varig verdi på innendørs installasjonen i ditt tilfelle.
Du kjører kaldt tappevann inn i spiralen og ut til den øvre tappevannstanken. Du får uansett ikke forvarmet tappevann til høyere temperatur enn varmeanlegget, med en ekstern tank. Men du sparer allikevel ca. 50-60% av kostnaden til vannvarming.
En inverter pumpe, selv om den skulle være 16 kW har ikke noe spesifikt behov for en akkutank. 120 liter er uansett nok til at det kan være enklere å "balansere" varmeanlegget. For best mulig COP kobler du den in på returen fra varmeanlegget, og ser om det fungerer greit i ditt tilfelle.
Er enig med det om prisene, henger ikke på grep, en del av det jeg ser. Jeg har som mål at mine kunder skal ha full nedbetaling på mindre enn 5 år. Og full varig verdi på innendørs installasjonen, dvs. ingen ting som skal skiftes ut inne, når VP skal byttes ut etter ca. 12-15 år.
Du leverer altså bare monoblokker
Du leverer ikke pumper med utekompensering
Du leverer ikke inverterpumper, bare on/off
Du leverer akkumulatortank og shunt ventil på fordelerstokk
Du leverer ikke varmepumper som alene klarer å varme varmtvann.
Hvis dette stemmer så ville jeg aldri handlet varmepumpe hos deg. Som ett minimum ville jeg krevd dette fra en luft/vann varmepumpe i dag:
-inverterpumpe, tilstrekkelig med effekt for å varme boligen uten bruk av elkoble.
-inverterpumpe, den må kunne levere så lav effekt som mulig uten å stoppe.
-inverterpumpe som regulerer effekten på bakgrunn av temperaturavvik, ikke gradminutter som eksempelvis Nibe gjør.
-hvis det er plass til det ville jeg kjørt separat rustfri varmtvannstank ved siden av varmepumpen, gjerne i samme design om det finnes.
-hvis det er lite akkumulering i boligen (nedstøpte rør) ville jeg kjørt separat akkumulatortank og ekstern sirkulasjonspumpe.
-split løsning med utedel plassert på egnet sted, egnet sted er ikke på husveggen...
-shuntventiler må unngås, unntaket er om man har en kombinasjon av radiatorer og gulvvarme, da kan man ha shunt i en periode frem til man har fått gulvvarme overalt. Radiatorer og varmepumpe gir dårlig cop.
Du leverer altså bare monoblokker
Ja, I likhet med min partner i Sverige, tror jeg på Nibe og alle andre produsenter som sier at dette er den beste løsningen, og at det kommer til å være det største varmepumpe markedet, i årene som kommer.
Du leverer ikke pumper med utekompensering
Jo, det gjør jeg.
Du leverer ikke inverterpumper, bare on/off
Ikke riktig, jeg kan selvfølgelig levere inverter om en kunde skulle ønske det.
Kommer to 40fot containere med 220 og 400 volt inverter pumper til Sverige neste måned.
Men en on-off pumpe med akkumulator tank slik jeg leverer den, har mange fordeler.
Lavere pris og raskere inntjening, er en av fordelene som kunder har høyt på listen.
Du leverer akkumulatortank og shunt ventil på fordelerstokk
Ja, jeg leverer akkumulatortanken, det andre har kunden fra tidligere.
Jeg er tilhenger av minst mulig shunting og regulering med allerede oppvarmet vann.
Du leverer ikke varmepumper som alene klarer å varme varmtvann.
Jo det gjør jeg, men det krever to separate tanker. Og så lenge den rimeligste tanken med spiral, OSO 200 liter, koster kr. 14.000,- vil den aldri kunne tjene seg inn. I forhold til å forvarme tappevann i akkutanken til 35-45 grader før det går til berederen.
Så vidt jeg husker har du sett på nettsiden min tidligere. Da så du kanskje at jeg klargjør for lansering av et unikt luft / vann (inverter) varmepumpe konsept mot slutten av året. Basert på to tanker, dual temperatur og potensiale for maksimal strømsparing i alle ledd. For å kunne gjennomføre dette, måtte pris problemet på tanker fjernes. Det er løst ved egen produksjon av tanker i polypropylen. Et av de beste materialene som finnes i dag for å lage tanker, nesten uansett formål.
Det er lett å la seg blende av (villedende) reklame fra produsenter om mangt som har med varmepumper å gjøre. Blant annet dette med on-off vs inverter. Store produsenter som Nibe og tyske Wiessmann (RollsRoyce innen varmepumper) selger fremdeles et stort antall on-off bergvarmepumper årlig. Og ikke uten grunn, historisk sett har inverter forårsaket kompressor problemer som har havarert langt tidligere enn forventet. I tillegg til å være vesentlig dyrere uten å gi nevneverdige ytelses forbedringer. Er ikke noen god opplevelse å være en sluttkunde som får kompressor havari i varmepumpen to år etter at garantien har gått ut, svært kostbart å reparere, som oftest bare å kjøpe ny med engang.
Det går en tråd nå på svenske varmepumpsforum.com som er 11 sider lang på kort tid.
Hvor on/off vs inverter diskuteres blant mange profesjonelle installatører med årevis av erfaring.
Her er ett innlegg fra en av de med lang erfaring og over 3000 innlegg på forumet:
Vill man ha det BÄSTA köper man en enkel on-off med en UVL-tank på typ 500 liter så är man bekymmersfri under en överskådlig framtid. På köpet får man en värmeanläggning som anpassar sig efter människan och inte tvärtom.
Men ingen regel utan undantag, synd bara att dom flesta väljer undantaget i ren okunskap.
Vi borde alltid rekommendera den lösningen i första hand för jag är övertygad om att villaägarna vill ha det bästa värmesystemet, dessutom handlar det om "i princip"samma pengar. Det här forumet hade förmodligen knappt existerat om alla villor hade varit utrustade med en on off och UVL-tank. Att jaga COP är lika smart som när man var liten och kikade in i bilarna för att se hur fort dom gick genom att kika på hastighetsmätaren, på sommaren svettades vi och på vintern frös vi men jäklar vad fort bilarna kunde åka. Nästintill alla vill ha en enkel och okomplicerad värmeanläggning som sköter sig själv OCH som helst aldrig går sönder eller krånglar.
Jag är iallafall glad att Rickard valde en Nibe 1255 "inverter" trots att dom har problem, jag hoppas bara han sågar dom vid fotknölarna om det visar sig att hans inverter också är kass. Sen blir man lite konfunderad där du tjafsade med CC där han säger att din föregående värmepump inte går bra har du hänvisade till motsatsen, men nu när du har bytt värmepump så har du fått bättre inomhusklimat. Kanske skulle ha lyssnat på CC redan från början.
Og rett nedenfor i samme tråden litt om Nibe og gradminut problemene med inverter som du har tatt opp flere ganger KE.
en av fördelarna med tank är just drift tiderna men dribbla med gradminuterna blir man nog tvungen till i alla fall med Nibe eftersom man med arbetstank bör köra med extern framledningsgivare.
Nu kanske det inte är riktigt rätt att blanda in Nibes gradminutreglering för bedömning om arbetstankens funktion, då det lätt kan bli så att det är arbetstanken som får skulden när Nibe producerar radiatorvärme när det är 2° övertemp registrerat på Nibes rumsgivare.
Vill man inte att vp ska starta vid 2 graders övertemp ställer man rumsgivarfaktorn på 6 då sänker den framledningens börvärde med 12 grader då ska det mycket till innan det blir nån start. Sen finns möjlighet att sätta en brytare som blockerar värmen vid övertemp styren har stöd för det också men då riskerar man få kallt i andra delar av huset som inte värms av sol eller kamin eller vad det nu är som orsakat övertempen. Att låta rumsgivaren styra allt för mycket så det liknar de styrningar som används i vissa shuntade system tycker inte jag är så bra en bekant får kallt i vissa rum när man är många där just på grund av att givaren sitter så den känner tempen från kök och vardagsrum och därmed stryper tempen men barnens rum på övervåningen är inte för varmt utan blir i stället för kallt.
Du virker å ha meninger om dette, og jeg drister meg til å slenge inn et spørsmål fra sidelinjen. Kanskje du eller XL varme kan svare.
Vi pusser opp vaskerom/teknisk rom nå i et hus hvor vi allerede har gjort klar 3 kurser til VBV, i tillegg kommer en kurs til i selve vaskerommet, og så snart vi får tid en kurs i entré. Til vinteren regner jeg med at 30 % av oppvarmingsbehovet vil bli dekket av gulvvarme. Vi har planer om VBV i stue også, men det skjer tidligst neste sommer (2020) og kjøkken tidligst om to år (2021).
Har fått tilbud om luft-vann VP fra rørlegger, og dette er greit nok. Gitt at vi kan dekke 100% av husets oppvarmingsbehov betaler den seg ned på 8-12 år avhengig av strømpris og renter, mao. innen forventet levetid.
Siden det går noen år før vi får dekket all oppvarming med gulvvarme vurderer vi å spare pengene VP-en koster akkurat nå, og varme opp de kursene vi har med elektrisitet. Da vurderer vi å kjøpe en OSO Optima Coil nå, og så utvide med en VP senere, når vi har gulvvarme i stue og kjøkken (altså om 2-4 år).
Er det noen grunn for at vi ikke skulle gjøre dette, eller er det andre gode alternativer?
Hva er grunnen til at du ikke anbefaler dobbelt mantlet bereder med spiral? Feks optima coil?
I mitt tilfelle må jeg uansett bytte vvb nå. Optima coil ser ut til å koste ca 17500, og man får 5000 fra enova for akkumulator. Den billigste akkumulator med coil jeg fant koster 10000 (-25% fra enova). Når jeg må ha vvb i tillegg blir det ikke store forskjellen. I tillegg ønsker jeg helst ikke bruke plass på to tanker i kjelleren.
Er det mye varmetap fra øvre til nedre del av optimal coilen?
Jeg vil si det er gode grunner til å vente og gode grunnet til å ikke vente:
Derfor bør du vente:
Derfor bør du ikke vente:
Ikke noe fasit her altså, selv ventet jeg til en 3 fas 220v pumpe kom på markedet og benyttet tiden til å gjøre rommet det skulle stå i klart. Planlegg selv og ikke overlat alt til rørleggeren. Rørleggeren bruker ofte unødvendig mye plass og synes rør er pent å se på. Vi andre som ikke er like begeistret for åpne rør vil gjerne begrense det.
Må nesten planlegges sammen med hvilken varmepumpe du skal ha, kjøper du varmepumpe med innebygget varmtvannstank trenger du jo ikke egen tank for varmtvann. Akkumulatortank er det heller ikke sikkert du trenger, da må du se hvor mye nedstøpte rør du har osv. Har du kun rør i sporplater kan akkumulatortank være en fordel, iallefall om varmepumpen din ikke bruker gradminutter i sin regulering.
Skal du ha elektrisk oppvarming i starten kan du fint gjøre det uten å bruke tank, tank har liten hensikt da.
Varme mellom de to tankene i en dobbelmantlet smitter, det er bedre med to separate tanker og varmtvannsprioritering, altså at varmepumpen veksler på hvilken tank den leverer til. Sistenevnte løsning gjør at kostnadene med å holde varmtvann reduseres med 66%. Akkumulatortanken i en dobbelmantlet er svært liten, man kan spørre seg om effekten av å ha så liten tank, er det nok? Er det nødvendig? Hva ønsker du å oppnå med akkumulatorank? Har du nok akkumulert varme i nedstøpte rør? Den dagen en tank ryker bytter du den ødelagte tanken istedet for hele den dobbelmantlede. En annen fordel er at du selv kan bestemme hvor stor varmtvannstank du ønsker å ha. Jeg finner ingen gode grunner til å montere dobbelmantlet.
Har også hørt at OSO har flyttet varmeelementet i øvre tank en liten stubb oppover i forhold til tidligere modeller. Dette gjør at det blir mindre varmesmitte fra øvre til nedre magasin i forhold til tidligere utgaver av denne tanken (men også noe lavere magasinert tappevannsmengde).
Min tanke er at om jeg installerer en dobbeltmantlet bereder nå, er det alt jeg trenger å ha inne. Da kan jeg "enkelt" utvide med en monoblokk når som helst, og bare koble inn tur/retur til monoblokken på tanken. Så langt jeg kan se så er dette også mer plassbesparende innvendig enn innedel med VVB-tank + ekstern akkumulator.
Så blir det systemhimling for enkel føring av rør og service.
Jeg skjønner selvfølgelig at det aller beste er innedel med tappevannstank + evt. ekstern akkumulator, men tror som sagt ikke at dette er noen god løsning for oss akkurat nå. Derfor lurer jeg på hva som er den beste løsningen som gjør at jeg kan drifte gulvvarmen med ren elektrisitet et par år, og så enkelt koble inn VP senere?
En ren elkolbe kan benyttes, men da må jeg ha ekstern tradisjonell VVB nå, som jeg må kaste ut om noen år, sammen med elkolben. Så det føles bortkastet. Finnes det andre alternativer til dobbeltmantlet bereder?
Spørsmålet fu må stille deg er om du trenger akkumulatortank eller ikke. Skal du ha on/off pumpe ville jeg hatt så stor tank som det er plass til, med inverterpumpe kan det tenkes at det ikke er behov for akkumulering, særlig om pumpen er istand til å levere lav effekt. Du bør første bestemme deg for varmepumpe og deretter vurdere behovet for tank, dette henger sammen. En Nibe inverterpumpe trives ikke med akkumulatortank mens en on/off pumpe trenger tank. Du bør også bestemme deg om du ønsker ekstern sirkulasjonspumpe eller ikke.
Fortell litt mer om det som er prosjektert og hvordan gulvvarmen er lagt så blir det enklere å svare. Hvor høy levert effekt ser du for deg å bruke på oppvarming?