#11
 24,668     Akershus     1
Dette gir mening.
Imidlertid, tankene rundt trykk og gass stusser jeg ved. Trykk i en avstengt kurs vil være likt trykket i returfordeleren. Trykk i starten av en kurs, delvis stengt på innløpet, vil være noe høyere enn returfordeleren.
Lavest trykk og høyest temperatur har en mellom kjele og primærsirkulasjonspumpe. Derfor plasseres mikrobobleutskiller her, for å automatlufte hele systemet.
Signatur

   #12
 910     0
Om du struper en kurs på tursiden av fordeler, vil du få et stort trykksprang over strupepunktet (struping = trykkforskjell). Ergo vil hele sløyfen få et lavere trykk enn om du struper på retursiden. Trykket pumpen og kjelen "ser" vil være det samme i begge tilfeller.

For å ta mitt system som eksempel, jeg har:

tank -> mikrobobleutskiller -> pumpe -> turfordeler -> returfordeler -> tank

Jeg har utstyret i teknisk rom i kjeller, og har gulvvarmesløyfer i både kjeller, 1. og 2. etasje. Størsteparten av trykktapet skjer mellom tur- og returfordeler, dvs. at motstanden i systemer ligger i selve gulvvarmerørene og evt. struping. Rør og øvrige installasjoner i teknisk rom er godt dimensjonert og trykktapet her er neglisjerbart.

I 2. etasje har jeg et barnerom som er veldig lite. Dette er en kort kurs, med lav gjennomstrømning. Siden rørene er korte og flowen liten, må denne strupes mye.

Om jeg struper denne med stengeventilen på turfordeleren vil hele sløyfen stå under det samme trykket som du finner på returfordeleren, siden det da blir helt åpent fra retur og tilbake i sløyfen. Dette er litt forenklet, siden det selvfølgelig er noe trykktap i rørene, men på korte sløyfer er dette neglisjerbart. Siden denne sløyfen ligger i 2. etg. har den et lavere trykk øverst enn på returfordeleren, ca. 0.35 bar lavere (3.5 meter høydeforskjell). Samtidig ligger rørene godt isolert frem til det aktuelle rommet, så temperaturen ved start av rommet er omtrent som temperaturen i tanken. Dermed risikerer jeg at det i denne sløyfen danner seg gasser, og ikke i mikrobobleutskilleren, siden det vil være ca. samme temperatur og 0.35 bar lavere trykk i denne sløyfen enn i mikrobobleutskilleren.

Om jeg struper på retursiden vil hele sløyfen stå under trykk fra pumpen og jeg risikerer ikke at oppløst gass i væsken går over i gassform inne i sløyfen. Det er ikke noen fare for at dette skjer i returfordeler, siden temperaturen her er lavere enn andre steder i systemet. Oppløst gass går da over i gassform som tiltenkt i mikrobobleutskilleren.

Om stengeventilene brukes som tiltenkt, til å stenge hele sløyfen, så er ikke dette noe problem siden væsken kjøles helt ned og evt. gass oppløst i væsken forblir i oppløst tilstand.

   #13
 24,668     Akershus     0
Du har viktige poeng. Jeg har manuell lufting i alle toppunkt i mitt lille system. Har aldri hatt problemer med sirkulasjon ut over at jeg en sjelden gang må lufte litt. Ut fra flere tråder ser en at manuell lufting eller luftepotte burde være standart for å unngå «kaldt bad på loftet som er en gjenganger.
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 1,925     klippdalen     0
her ble det mye info som strengt tatt ikke er veldig relevant for mitt problem.


delta-T står på 5grader på pumpa.

jeg har 13 radiatorer. alle fra 1970 og er jo strengt tatt ikke direkte egna for lavtemp. men samma det Smile

alle RLV'er står helt åpne (disse kan jo da selvsagt justeres for å balansere anlegget)

8 RLV'er er helt nye. samt 8 turventiler er helt nye (Danfoss RA-N og Danfoss RLV)

om det er normal modus at pumpa skal gå å modulere mellom alt i fra 10 til 40L/min så er jeg svært frista til å fjerne noen radiatorer å bytte de med annen egna oppvarming som ikke lager lyd, noe som i tur er litt kjedelig, men man kan jo tenke seg selv hvor sprø man kan bli av slike lyder.

den går jo ikke konstant på 40L, den varerer mellom 10 på det laveste og opp til 40.

fra 10 til noen å 20 så hører jeg ingenting, men fra 20 og oppover så blir det mye lyd.


litt forskning på nett på eldre daikin pumper. så står det at pumpa kan begrenses. men ikke her altså..
   #17
 858     Bærum     0
jada. jeg så det. men COP er jo allerede ræva Smile


Ja, poenget var ikke å endre COP, men å redusere flow, som jeg forstår er problemet ditt.

"Dersom du oppjusterer Delta T, til for eksempel 8 grader vil du få lavere flow, men du må nok øke kurven (offset) på turtemperatur noe for å oppnå samme varmeeffekt."
Signatur

  (trådstarter)
   #19
 1,925     klippdalen     0
forøvrig tror jeg også at jeg vil få montert slange mellom innedel og røropplegg på varmen. er en del støy som forplanter seg den vegen også. akkurat nå er alt rigid montert

har planer om å få satt opp en shuntgruppe til gulv-varme etter hvert. og det kan være en fin anledning til å få gjort dette da, da jeg uansett må drenere anlegget Smile
  (trådstarter)
   #20
 1,925     klippdalen     0
kan meddele at å heve delta-T til 8 grader ikke gjør noe som helst ifbm flowrate på vann for min del.