19,557    52    1  

Hjelp til nettverkslagring

 185     0
Jeg trenger litt hjelp til produktanbefaling til kablet nettverkslagring i heimen.

Nå har vi så mye rot med bildene og musikken på pcen vår, som attpåtil ser ut til å nærme seg slutten av sin levetid, at jeg ser behov for å gå over til et nettverklagringssystem.

Har cat5e i veggene i alle rom (tilsammen 14 utganger fra veggene) og Altibox som bredbåndsleverandør.

Jeg ønsker å samle alle bilde-, musikk- og filmfiler på en slags sentral (NAS?) som også skal kunne fungere som en lagringsplass for dokumenter og div annet. Bilde, musikk og film skal kunne spilles av på PS3 eller mediaspiller (musikk enten fra squeezebox eller sonos). Ønsket er at hele familen skal kunne lagre ting på NAS'en fra hver sin pc.
Jeg håper jo at det finnes en bra NASløsning som er såpass konevennlig at den på pcen simpelthen dukker opp som bare en ekstra enhet. Som en usbpinne/ ekstern harddisk o.l. Og at det er tilsvarende enkelt å overføre filer til og fra den. Veldig greit hvis den lar seg organisere slik man organiserer med bruk av mapper.
NASen er også tiltenkt å være vår "bankboks" for bilder og viktige dokumenter. Vet at det er noe som heter RAID og at dette har noe med sikkerheten i boksen å gjøre. Den må gjerne ha noe slikt.

Er det noen som kan bekrefte at en slik løsning lar seg gjøre og anbefale produkter. ser for meg å starte med 2tb, men med mulighet til å kunne utvide til minimum 4.

   #1
 2,264     0
Det lar seg gjøre ja.

Du kan mappe opp en network share som en vanlig disk på lokal pc, med litt triksing kan du få hele det lokale hjemme-området til en bruker til å ligge på NAS. Med offline sync kan brukere med laptop også ha tilgang til eget innhold når de er ute av huset.

Eksempel på produkt:
http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=626373

Jeg har ingen erfaring med nevnte produkt.

Merk at RAID i utgangspunktet bare beskytter mot diskkræsj. Datakorrupsjon forårsaket av softwarefeil eller virus vil speile seg mellom diskene. Diskene står sammen, så brann/tyveri vil gjøre skade.

Hvis du kjører raid, vær sikker på at du blir varslet ved kræsj på en disk.

Bestreb å kjøre 1gbit nettverk, eller 300 mbit trådløst.
   #2
 552     Stavanger     1
Jeg har hatt en QNAP i noen år og har stort sett vært godt fornøy.

De selger den flere plasser, men Komplett har hele serien:
http://www.komplett.no/k/search.aspx?q=qnap&bn=&mfr=QNAP

Fungerer godt sammen med Apple produkter for TimeCapsule, og støtter flere nettverksprotokoller, inklusive Bonjour som Mac bruker. Jeg har den koblet opp mot en PopCorn-Hour, hvor jeg spiller av mine DVDer. DVDene kopierer jeg ned til NASet, slik at DVDene kan stues bort etter innkjøp.

Et av momentene som jeg liker godt, er at den har innebygget støtte for å sikkerhetskopiere de mappene som jeg ønsker over til "nettskyen". Skulle huset brenne ned, eller noen bryte seg inn og stjele den, så forsvinner ikke familiefotoene, eller andre viktige dokumenter som jeg har lagt inn.

   #3
 24,754     Akershus     0
Brann??

NAS o.l. er bra, men hva om huset brenner? En burde ta jevnlig sikkerhetskopi av NAS og lagre hos nabo'n. Alternativt at en setter en NAS/Raid hos naboen.

Andre forslag?

(Off topic: Studenten som mistet hovedoppgaven: PC stjålet fra garderobeskap -- og der lå også sikkerhetsdisken!!)

Signatur
   #4
 3     0
Jeg kjøpte meg en Synology NAS-server for en tid tilbake og er veldig fornøyd.

Fordelen med Synology er at den er lett å sette opp samt at den har mange ekstra funksjoner som er lett å bruke (web-server, mediaserver med iTunes-integrasjon, ferdige apper for å gi tilgang til bilder f.eks. fra mobiltelefon fra IPhone og Android ++). Satte inn 2 disker a 2TB og kjører de som raid med full speiling. I tillegg har jeg hengt på et par disker på USB-utgang slik at jeg har ekstra sikkerhetskopi. Stasjonen dukker opp som en vanlig stasjon hos alle i familien som bruker løsningen (du kan sette adgangsbegrensninger som du ønsker). Flere modeller å velge blandt. Jeg kjøpte 211 modellen med plass til 2 disker. I familiesammenheng brukes diskene lite over døgnet og Synology spinner de ned slik at diskene hverken bruker strøm eller slites noe særlig.

Tidligere har jeg brukt gamle PC-er med Ubuntu som hjemmeserver, men det er et meget dårlig råd da jeg i løpet av 1 år hadde 3 krasj: Dvs gamle PC-er er ikke bygd for å gå kontinuerlig over lengre tid.

Synolgy-en kjøpte jeg hos Komplett
   #5
 278     Sandefjord/Larvik     0
Jeg har nøyaktig samme løsning som Saab beskriver, og kan bare skrive under på anbefalingen. Jeg er kjempefornøyd. Nå har det kommet Squeezeboxserver-tillegg til den også, så alt er bare fryd og gammen!

  (trådstarter)
   #6
 185     0
takker for svar alle sammen.

Den Synology'en ser meget interessant ut.
Men hvordan fungerer den i praksis egentlig? Dukker den opp ved siden av harddisken inne på "min datamaskin" og er det slik at det er bare å klikke,dra og slippe filer over på den? Jeg så en videopresentasjon av den, men der så det ut som man måtte inn på en slags nettleser??

Regner med at man må kjøpe selve harddiskene separat? Noe spes jeg bør tenke på der?

Jeg må kjøpe en router eller switch og. Har 14 eller 16 veggpunkter jeg skal sette opp i nettverk (alt fra pcer til tver PS3 og annet). Vet ikke hva jeg trenger av de to (router/switch) men vet dere om det er noen merker den snakker bedre/dårligere med eller er det fritt fram?
   #7
 278     Sandefjord/Larvik     0
Web-grensesnittet er for administrasjon og oppsett. Man kan også browse filer via webgrensesnittet (greit hvis man er utenfor huset og har brukt for filer)

Når du har satt opp boksen, kan du nå den via "Nettverk" i Win7, eller du kan mappe den opp som en nettverksdisk slik at den havner ved siden av harddiskene dine i Datamaskin.

Du bør kjøpe to like disker. Jeg kjøpte 2x2TB av den grønne Western Digital typen ettersom den utvikler lite varme. Husk at dersom du setter opp speiling av diskene (RAID0), får du ikke mer plass enn størrelsen på en av diskene.

  (trådstarter)
   #8
 185     0
Glimrende

Da ser det rett og slett ut som at jeg skal gjøre klart kredittkortet og avlegge komplett.no en visitt.

Hjertelig folkens
  (trådstarter)
   #9
 185     0
eeeh, ja. hvor finner jeg disse diskene? Er ikke helt sikker på hvor på komplett jeg skal se etter dem.

edit: Er det rett og slett dem som ligger inne under tilbehørfanen til produktet?