2,121    11    7  

Veggfeste til tv'en

 24     HAMAR     0
Hei. Har kjøpt veggfeste til tv'en i dag. Tv'en('42 fra 2008) veier ca 20 kilo, mens feste ca 15. = ca 35 kg sammenlagt. I veggen er det nytt 11mm smartpanel, så 1 cm lydisolasjon, bak der igjen gammeldags plankepanel, tipper disse er minst 1 cm tykke. (Hus fra 1983). Jeg lurer på om dette holder for å feste å feste disse 35 kiloene rett i veggen? Feste er 40 cm bredt så det er ikke mulig å feste dem rett i stenderne (er jo 60 cm mellom stenderne). Vet at man kan feste en treplate i veggen der stenderne står for deretter å feste tv—festet i treplaten, men jeg vil helst unngå dette dersom veggen holder som den er. Kan noen svare svare meg på om veggen min tåler 35 kilo?  Smile

   #1
 2,044     1
Det er svært dårlig feste i smartpanel, panel er litt bedre, men neppe godt nok. Jeg ville ha festet veggfestet i den stenderen du treffer, eventuelt bort nye hull i veggfestet der stenderen er hvis du må plassere festet midt i mellom stendere
   #2
 5,569     2
Tror det går helt fint. Det er ganske mange skruer vekten skal fordeles på. Fordel om du treffer den ene stenderen, selvsagt, men det vil være OK feste i den gamle panelen også. MDF-platene gir nok dårligere feste, relativt sett, men de gir jo ikke null feste.

Skal TV kunne svinges ut? Dess lengre ut fra veggen TV henger, dess mer trekk vil det gi på de øverste skruene.
   #3
 425     1
Tror nok dette skal gå bra. Hadde valgt skruer som gikk helt inn til panelet. Treffer du stender er dette som tidligere sakt et pluss. En mollyplygg i et lag gips tar til sammenligning ca. 30 kg.
   #4
 248     Telemark     1
Har selv 65" som er festet i smart panel (mdf) og 2 av skruene står i stender, ikke noe problem 😊 har henge der 1 år nå og tidligere så hang det et 50" der i 2 år
   #5
 611     Bergen     1
Dette går nok helt fint.
Jeg har festet betydelig tyngre ting i dårligere vegger enn dette. Det som er viktig er faktisk HVA du fester med. Jeg anbefaler hullromsplugger i nylon fra Wuerth. Men de er ganske dyre.
Bruk noe som er beregnet for så tjukke vegger. Dobbel eller trippel gips.
Men siden du har trepanel bak så kan nok noen franske treskruer gjøre nytten. Vekten blir spredd utover siden veggen er konstruert slik den er, trepanelene sprer vekten ganske mye.
Jobbet som AV-teknikker i 2 år Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 24     HAMAR     1
Takk for alle svar! Det følger med 4 kraftige skruer (tror de er franske) som er 6 mm brede og 95 mm lange. Da satser jeg på å treffe en stender med 2 av dem og de 2 andre i materialet som tidligere forklart. Hvor tykt bør borret i forbborinngen være? 5Ø? TV'en kommer til å henge 10 - 15 cm ut fra veggen.
   #7
 6,009     Finnmark     0
Hvor tykt bør borret i forbborinngen være? 5Ø? TV'en kommer til å henge 10 - 15 cm ut fra veggen.

Litt mindre/samme (0,9-1,0 x) som INDRE gjengediameter, (altså diameter uten gjenger)
Signatur

   #8
 156     0
Du skrev at du utenfor stender hadde: "11mm smartpanel, så 1 cm lydisolasjon, bak der igjen gammeldags plankepanel, tipper disse er minst 1 cm tykke"

Der ville jeg ha brukt 5,0x40 mm treskruer med "gjenger" på hele skaftet, f.eks:
http://www.clasohlson.com/no/Treskrue%20med%20panhode/Pr409568016

Med 5,0mm treskruer bør du forborre med 3,5mm bor.

Bruk eventuelt franske treskruer bare der hvor du kan skru de i en stender (slik at du har massivt tre i mesteparten av skruens "gjengede" lengde.

Fra http://www.motek.no/mediabank/store/8330/Treskruer.pdf :
En fransk treskrue skal forbores i 2 trinn for å utnytte dens fulle kapasitet. Den gjengede delen skal forbores med 0,9–1,0 x den indre gjenge-diameteren. Delen uten gjenger skal forbores med samme diameter som stammen på den ugjengede delen.

   #10
 1     0
Spennende tråd!

Har en tv på 45kg som skal opp på vegg. 82"
Tenker hengt rett på vegg (ikke no tilting eller arm), men har kun en stender tilgjengelig.
Senter på veggfestet blir festet i denne stenderen, men "ytterpunktene" på festet blir skrudd i sponplate 12mm (walls4you).
Det bør vel gå greit...? SmileAngel