(trådstarter)
   #71
 290     0


Jeg prøvde meg på et regnestykke fra byggforsk for å finne lønnsomheten til anlegget. Siden jeg har et hus som hvor dampsperre og tetting er plassert kun der byggmester gadd, vil lønnsomheten være veldig dårlig. Regnestykket viste at jeg får tilbakebetalt anlegget etter 26 år(!) noe som i praksis er hele levetiden på anlegget. Men I don't care. Comfort og kvaliteten på luften betyr mer enn lønnsomheten!Vil ikle dette føre til fylt og råte skader. Har på følelsen at fuktsperre må være 100% ellers så kommer soppen og råtne umiddelbart.

Er det bare hysteri?

  (trådstarter)
   #72
 290     0

Endte til slutt opp hos en lokal Villavent pusher, som har gitt pris på ca 45.000,- for alt som trengs av deler og materiell + en VR400DC til å ha på kaldloftet. Ble ikke anbefalt å montere aggregatet i kjeller, pga lengde på tilluft og utblås. Tilluft/innfluft burde hentes inn så høyt over bakken som mulig, for å unngå å suge inn radon. Hvorvidt det er hold i denne påstanden er det kanskje noen her inne som har en formening om?

Ønsker fremdeles å ha dette montert i teknisk rom i kjeller, er det noen med egne erfaringer i denne forbindelse?


Tror nok ikke radon er problemet. Luften suges jo fra utsiden og ikke selve kjelleren.

Grunnen til at du skal suge inn luft høyt oppe er fordi forurensingene ligger lavt, fx eksos lukt

Mulig anlegget må jobbe hardere pga lange rør det vet jeg ikke noe om.
Jeg skal ha anlegget i kjelleren og inntak, utsug høyt oppe i andre etasje
   #73
 967     Stavangerområdet     1Jeg prøvde meg på et regnestykke fra byggforsk for å finne lønnsomheten til anlegget. Siden jeg har et hus som hvor dampsperre og tetting er plassert kun der byggmester gadd, vil lønnsomheten være veldig dårlig. Regnestykket viste at jeg får tilbakebetalt anlegget etter 26 år(!) noe som i praksis er hele levetiden på anlegget. Men I don't care. Comfort og kvaliteten på luften betyr mer enn lønnsomheten!Vil ikle dette føre til fylt og råte skader. Har på følelsen at fuktsperre må være 100% ellers så kommer soppen og råtne umiddelbart.

Er det bare hysteri?


Jeg vet ikke sikkert, men ingen kilder jeg kjenner nevner dette som et problem. Det er jo balansert ventilasjon og dermed er luftmengde inn og ut så og si likt. En skal vel ha et lite undertrykk i boligen for å sikre at en ikke trykker varm fuktig luft ut i ventilasjonen.
   #74
 19     Buskrud     0
For min del har jeg nylig hatt en full enøkoverhaling av huset mitt. Det er et hus fra 2004 men med elendig utfølelse av vind- og diff- sperre. Enova anbefalte derfor å installere balansert ventilasjon, samt utvendig tetting av diff sperre samt ny vindsperre. Det er beregnet at vi vil spare 9000kwt i året på varmegjenvinner (mot å bruke mekansik avtrekk som det var før) og 9000kwt på tetting og etterisolering. Et kjempepluss med ventialsjonsanlegget er at vi aldri har hatt så frisk luft innvendig som nåSmile En annen viktig ting for min del er at jeg får fordelt varmen fra ildsteder effektivt rundt i hele boligen.

I følge ventilasjonsfirmaet jeg har valgt vil balansert ventialsjon virke svært positivt på et hus som i utgangspunktet har dårlig vind og diffusjonssperre. Du får styrt ventileringen av huset og unngår dermed at varm luft kommer ut i isolasjonen og danner kondens. Mitt anlegg er stilt inn med et lite undertykk slik at jeg sikrer meg å unngå kondensdannelse. Vi valgte Villavent VR700 DC og fikk dette for 75.000,- inkl. levering og montering med 11 nye avtrekk/tilluftspunkter samt tilkobling av 5 gamle punkter (og ja, det er tilogmed punkter jeg har vridd litt på selv, badass... Cool). Mot de 500.000,- jeg betaler for den utvendige utbedringen er investeringen i ventialsjon som vil inntjenes på 8 år:-)
HSt
   #75
 36,618     Lillestrøm kommune     0
@shaukaas: Radon fra uteluften tror jeg ikke er et problem, jeg blåser p.t. radonhodig luft ut av ev ventil i kjelleren mens et soverom som trekker luft gjennom en veggventil ligger rett over denne i 1.etg. Dette er rommet som har lavest (og helt neglisjerbar mengde) radon i huset.  Så bare en etasjehøyde løser dette.

Hvis du er i tvil om radon i kjelleren så kan derimot lekkasjer opp fra kjeller ved montasje være et problem.  Vil du ha et raskt svar så kan du kjøpe en måler på www.canary.no, min erfaring er at du finner radon i kjeller selv på denne årstiden selv om konsentrasjonene svinger mye mer enn i vintermånedene.  (Måleren gir deg dagmiddel/ukemiddel og etterhvert et årsmiddel).

Når det gjelder balansert ventilasjon og radon er balansert ventilasjon normalt et stort pluss, men det gjelder å balansere evt. undertrykk i bygningen (beskrevet over) mot risiko for å trekk inn mer radon fra grunnen.
  (trådstarter)
   #76
 290     0
Jeg hadde lest at kjøkkenavsuget ikke skulle kobles inn på ventilasjonsanlegget, uansett så ble dette allikevel gjort :)

Nå er muligheten å plassere en egen enhet i teknisk rom som tar seg matlagingen og derav mine spørsmål.

1 kan utblåsning fra kjøkkenviften, altså nogenlunde rent luft, sendes inn på utluften til bv røret?

2 kan jeg gjøre det samme med sentralstøvsugeren?

Mangle nok rør ut av huset nå Sad
   #77
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1

Jeg hadde lest at kjøkkenavsuget ikke skulle kobles inn på ventilasjonsanlegget, uansett så ble dette allikevel gjort :)

Nå er muligheten å plassere en egen enhet i teknisk rom som tar seg matlagingen og derav mine spørsmål.

1 kan utblåsning fra kjøkkenviften, altså nogenlunde rent luft, sendes inn på utluften til bv røret?

2 kan jeg gjøre det samme med sentralstøvsugeren?

Mangle nok rør ut av huset nå :(

Nei, det ville jeg absolutt ikke gjort. Både en kjøkkenhette og en støvsuger har så mye kraft at du vil få støv og fett der du ikke vil ha det. Separat, for alle.
Signatur

   #78
 10,486     Akershus     0
Litt sent på, men appropos prosjektet til Rødkleiven, der brukt energi på oppvarming ikke en gang er nok til å dekke tapet fra ventilasjonen ; er det ikke nærliggende å anta at det er installert en slags varmepumpe (VV?), og at det oppgis tilført strøm til varmepumpa?

Hvis en VV VP får tilført 10kkwh årlig, så vil det jo fint dekke 13kkwh utluftingstap + vanlig varmetap.I første innlegg er det linket til en video hos Flexit. I denne står det at "varme rør i kald sone skal isoleres" for å unngå kondens. Sånn rent umiddelbart ville jeg trodd at kalde rør i varm sone vil kondensere lettere enn varme rør i kald sone.
Kan noen forklare dette?

Jeg får ingen rør i kald sone, kan jeg da droppe isolasjon av rørene?
Signatur
HSt
   #79
 36,618     Lillestrøm kommune     0
Det er vel et spørsmål om kondensen kommer på innsiden eller utsiden av rørene, ser ut for meg som du tenker på utsiden og Flexit på innsiden og da tror jeg begge har rett.  Wink Kanskje bør de være isolert i begge tilfellene ?