86    5    0  

Ensy 350

 3     0
Hei! Vi har et helt nytt hus som er bygget i Ytong. I huset har vi fått montert et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning. Anlegget heter Ensy 350. 

Noen som har samme anlegget og kan komme med noen tips?

Vi opplever ofte at det blir alt for varmt i huset (pga solvarme på vinduene og høy temperatur ute.) jeg har satt tilluftstemperaturen på 15 og vi har satt anlegget på 85% 
Er det noe andre innstillinger vi kan gjøre for å få det enda kjøligere?


   #1
 633     0
Det har vært skrevet mye om ventilasjonsanlegg her inne. Jeg har flere ganger satt opp regnestykker som viser hvor mye kjøling eller oppvarming et slikt anlegg kan bidra med under mer eller mindre realistiske scenarier. Konklusjonen er alltid at ventilasjonsanlegg som er normalt dimensjonert og innregulert aldri vil klare å hverken varme opp eller kjøle ned et hus.

Solinnstråling gjennom et soveromsvindu kan være i i størrelsesordenen 1000 watt, mens "kjøleeffekten" fra ventilasjonen kan være fra 0-80 watt eller deromkring avhengig av temperaturer, for å gi en pekepinn på hva vi snakker om..

Den eneste muligheten for å holde temperaturen nede er enten ulike former for kjølemaskiner (aktiv kjøling med varmepumpe, frikjøling på V-V VP) eller solskjerming, helst med automatikk.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Takk for svaret! Ja, det er den retningen vi nok må gå. Jeg tipper utvendig solskjerming (screens eller en markise) er riktig.

Men, blir det varmere hvis jeg har 85% effekt i stedet for f.eks. 50% ?


Samtidig forstår jeg ikke hvorfor disse balanserte ventilasjonsanleggene ikke kan suppleres med en form for effektiv kjølefunksjon når de faktisk kan varme.

Dette er et særnorsk problem på hotell i landet også. Veldig få hotell som har AC. Noe som er svært ønskelig i sommermånedene.
HSt
   #3
 26 350     Lillestrøm kommune     0
Det viktige er å få slått av varmegjenvinneren på nattestid. Ellers må dere bestille solskjerming, foreslår screens.
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Jeg så at varmegjenvinning stod på (aktivert) - jeg forsøkte å deaktivere den nå. Kan det være skyld i at det feks i dag var 18 grader ute og varmen inne har vært 24,25 i heile dag?
HSt
   #5
 26 350     Lillestrøm kommune     0
Ja jeg så at vi hadde 21-22C inn på jobb kl 06 når utetemperatur var 15C, da var frekvensomformer feil innstilt så varmeveksleren aldri stoppet slik automatikken egentlig bad om. Nå etterpå så har vi satt setpunktet på 17-18C.

Men luft kjøler ikke mye så solskjerming må alikevel på plass