656    12    0  

Ettermontere Balandsert Ventilasjon, hva bør man forvente?

 25     Bergen     0
Jeg er nå i gang med å innhente anbud på installasjon av balansert ventilasjon i vårt hus fra midten av 80-tallet. I den prosessen har jeg hatt noen på befaring for å se på løsninger, og fått noen tilbud. Stort sett en oppsummering av jobben, og deler som skal installeres. 

En kollega fikk samme jobb gjort i forbindelse med en renovering av underetasje, og han fikk tegninger av systemet med rørføringer, dimensjoner og funksjon (Uteluft\avkastluft\behandlet luft osv) Er det inneforstått at dette skal utarbeides i for mitt anlegg også? (med andre ord, er det er krav?) Skal rørdimensjoner og slikt beregnes, eller kan det gjøres på den berømte gehfuhlen, og likevel bli tipp topp?

   #1
 633     0
Jeg hadde firma til denne jobben for halvannet år siden. De laget ikke tegninger. Dette er ikke noe krav. Jeg vil si at det i stor grad er unødvendig ved ettermontering. Da blir det litt bend og kanaler der det er plass, mye tilpassinger "på stedet", og det blir bare unødvendig komplisert å tegne dette opp helt eksakt på forhånd.

For boliganlegg har man stort sett valget mellom 160 og 125 mm kanaler, og unntaksvis kan 100 mm brukes. Så valg av dimensjoner etc. er ikke så komplisert (fellesrør = 160, forgreninger=125 mm).

Innregulering gjøres med måleinstrument etter at alt er montert. Det er viktig at dette gjøres skikkelig, at parametere skrives ned og at du får et innregulerings-skjema i tilfelle det må gjøres endringer i etterkant.

Hos oss er det brukt MYE lydfeller, disse er forholdsvis kostbare. Nest etter aggregatet var dette det materiellet som kostet mest. Vi har til gjengjeld fått et fullstendig lydløst anlegg. Vær obs på at enkelte leverandører kan velge å gi deg en bedre pris ved å kutte ned på sånne viktige ting, så ikke se deg blind på pris.
  (trådstarter)
   #2
 25     Bergen     0
Ok, takk for innspill. Leverandør har spesifisert , 4 stk. hovedlydfeller, samt 1 stk. ekstra lydfelle på hver tilluftsventil og 1 stk. ekstra lydfelle på hver avtrekksventil. Høres dette fornuftig ut, eller skulle det vært flere?
   #3
 1 264     0
Lurer litt på hvilken pris du har fått og hva som er med i prisen. Lyst å gjøre noe tilsvarende her i hus
  (trådstarter)
   #4
 25     Bergen     0
Har et hus fra midten av 80-tallet, ca 240 m2

Totalt 15 ventiler/punkt. Komplett anlegg med aggregat, spirokanaler (galv.stål), kombinert inntaksrist/avkastrist i yttervegg, ventiler, 4 stk. hovedlydfeller, samt 1 stk. ekstra lydfelle på hver tilluftsventil og 1 stk. ekstra lydfelle på hver avtrekksventil, kondensisolasjon, 1 stk. bryterpanel med 12 meter tele kabel med følger m.m. Opprydning og bortkjøring av avfall er inkludert.

Eventuell innkassing av kanaler er ikke inkludert.
Vanlig hulltaking i innvendige vegger og yttertak er inkludert. (inkluderer ikke hull i eventuelle betong/leca-vegger).
Leveringstid, ca. 2 - 4 uker.
• IAM Internett modul for app styring 2 800,- inkl. mva. (valgfritt ekstra utstyr).
• Elektrikerarbeid er ikke inkludert.

Hulltaking i lecavegg for kombiboks tillegg 9100,-

107 700 inkl mva totalt.


Prisen ble noe høyere enn jeg fryktet, spesielt på grunn av hulltakingen i veggen men det hjelper jo å få litt tilbake fra enova.
   #6
 251     0
Hulltakingen i lecavegg til 9.100 kroner? Det var stiv pris. Er man noenlunde nevenyttig er dette en greit å gjøre selv.

Ellers ser det ut som et greit opplegg. Ville gått noen runder med de med tanke på hvor de skal legge rørene. Vil tro at de gjør det enklest mulig, noe som kan bety at det må lages mange innkassinger i ettertid.

Jeg lurer på om ikke Enova har som krav om at anlegget må prosjekteres for at de skal gi støtte.
  (trådstarter)
   #7
 25     Bergen     0
Rett skal være rett med tanke på hulltaking, her skal det gjøres på vegg i 2.etg så det er regnet 5600,- i hulltaking og 3500 til stillas.

Enova krever dette:
• Arbeidet skal være utført av fagfolk
• Arbeidet må utføres av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon. Dette er viktig for å sikre at du får riktig installasjon av utstyret, og dermed den kvaliteten du betaler for. I tillegg får du reklamasjonsrett og eventuelt garantier som sikrer anlegget ditt.
• Du kan ikke motta annen offentlig støtte til samme tiltak, eller ha mottatt støtte til balansert ventilasjon i samme bolig tidligere. Dette gjelder også felles anlegg i sameie eller borettslag.

   #8
 531     0
Jeg gjorde dette for ett års tid siden, Enova var ikke nøye på at arbeidet var utført av fagfolk så lenge det var prosjektert av fagfolk.
Jeg gjorde all jobben selv uten at Enova stilte noe spørsmål rundt dette, fikk den støtten jeg skulle ha. Etter hva jeg forstår er dette ganske vanlig med balansert ventilasjon, det er tross alt ikke så mye feil man får gjort så lenge man følger planene fagfolk har laget.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 25     Bergen     0
Sitatet kommer rett fra Enova sin hjemmeside, så det hørtes rart ut at de krever prosjektering av fagfolk, men ikke installasjon av fagfolk når man ber om refusjon.

Tror det ordner seg i alle fall, jeg får jobben gjort av fagfolk og det harmonerer med det som står i skriften.
   #10
 1 655     Trondheim     0
Ok, takk for innspill. Leverandør har spesifisert , 4 stk. hovedlydfeller, samt 1 stk. ekstra lydfelle på hver tilluftsventil og 1 stk. ekstra lydfelle på hver avtrekksventil. Høres dette fornuftig ut, eller skulle det vært flere?

Høres fornuftig ut.
Kanskje litt overrasket over at de har lydfeller på avtrekk også.
Vær også klar over at det finnes forskjellig typer lydfeller, med forskjellig pris/ytelse.
Du kan se litt her for litt sammenligningsgrunnlag:
https://makitech.no/ventilasjon/ventilasjon-lydfeller
Signatur