748    20    0  

Ettermontering av balansert ventilasjon - 70-tallshus med veggventiler.

 270     0
Hei! 

Har et hus fra 70-tallet som er så godt som totalrenovert nå med etterisolerte yttervegger og ny bordkledning. Skal ha en hit for å sprøyteisolere et kaldloft med 35 cm isolasjon om ikke så alt for lenge, men jeg kunne tenkt meg å installere balansert ventilasjon før den tid i grunn. Huset er over 2-etasjer, 90 m2 grunnflate og har soverom og vaskerom i kjeller. Oppholdsrom, kjøkken og bad i 2. etasje. 

Tenkte det ville være gunstig å montere ventilasjonsanlegget på kaldtloftet før etterisolering, så får jeg lett koblet meg på rommene i 2. etasje. Ned til kjeller kan jeg kasse inn i et rom som er direkte over soverommene og muligens få til noe den veien. 

1. Huset har i dag kun veggeventiler og ventiler i vindu for lufting. Om man ettermonterer balansert ventilasjon, hva gjør man med alle disse ventilene? 
2. Må alle rom ha både avtrekk- og tilluftsventiler eller kommer det ann på om man har spalte under dør? 
3. Vil det ha noen hensikt å installere ventilasjonsanlegget i kun 2. etasje om det viser seg at det blir problematisk å få det ned i kjelleren uten større inngrep?

Takker for svar!

   #1
 156     0
Hei der,

Legger inn noen svar her, håper det kan hjelpe deg Wink


1. Når du installerer balansert ventilasjon så stenger du alle ventiler i rom som blir ventilert av anlegget, rom som du eventuelt velger å ikke ventilere som du nevner i feks underetasje kan ventilene stå litt åpne.

2. Et standard ventilasjonsanlegg har et grunnprinsipp som dette: Avtrekk til boder, kjøkken og våtrom. Tilluft til oppholdsrom som stuer og soverom, dette da med spalter under dører, noen har luftoverstrøm i tak eller vegg for å slippe spalter under dør, har du både tilluft og avtrekk i hvert rom krever dette mer kapasitet av aggregatet eller at du må ha et større aggregat.

3. Ja det er mange som installerer i kun en etasje pga utfordringer med rørføringer til etasjer lenger ned. Det vil selvfølgelig gi et bra resultat i etasjen du ventilerer, noen kombinerer også med miniventilasjon i underetasjer sammen med komplett ventilasjonsanlegg i øverste etasje.


Legger ved en link under her til vår side som du/dere kan få et uforpliktende tilbud på balansert ventilasjon, om det er for en etasje eller hele boligen så priser vi det som du ønsker.

https://makitech.no/komplett-ventilasjonsanlegg-med-varmegjenvinning


Mvh Kim
Makitech AS
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 270     0
Takker Makitech, da har jeg sendt forespørsel om tilbud.

Ang. soverom i kjeller, noen som har erfaring med Mitsubishi VL-50? Vil den være tilstrekkelig for at 2 voksne kan sove med vindu og dør igjen i et 10m2 soverom? Ser de andre alternativene jeg fant veksler på inn- og ut, ergo det vil være ganske merkbart lydmessig, så det blir uaktuelt.
Siste redigering: 8. september 2020 20:42:35 av madmike
O_K
   #4
 425     0
Jeg vil anbefale at du prøver å få til noe på soverom i kjeller. Hos oss installerte vi balansert ventilasjon hovedsakelig fordi luft på soverommene ble tett og dårlig etterhvert som vi oppgraderte huset. Liker du å sove med åpent vindu er det jo en annen sak. Godt dimensjonert balansert ventilasjon på soverom gir lydløs lufting, og luftkvalitet som er like bra når du våkner som når du la deg. Ikke antydning til dugg eller kondens på vinduer lengre.
   #5
 410     0
Enig i at det er viktig med balansert ventilasjon i underetasje med soverom. Det er her det vil kunne være mest radon.
  (trådstarter)
   #6
 270     0
Har radonmåling i soverommene i kjeller, er null utslag. Ender nok opp med 2 stk. VL-50 på hvert soverom i kjelleren.
  (trådstarter)
   #7
 270     0
Mitsubishi VL-50 ble montert på fredag. Luftkvaliteten med dør og vindu igjen ender med sterk hodeverk og tett nese. Fant så klart ut i etterkant at soverom burde ha 26m3/t utskiftning per sengeplass. Da er jo Mitsubishi VL-50 en ren gimmick. På laveste hastighet, noe som er absolutt nødvendig mtp. støy, bytter den ut 15m3/t. Merkelig hvordan dette kan markedsføres som det gjør. Hvordan fungerer angrerett når man har kappet et rør (ifølge bruksanvisning) for tilpasning gjennom vegg?
Siste redigering: 14. september 2020 09:02:49 av madmike

   #10
 3 768     akershus     0
Jeg kjenner ikke til Mitsubishi sin utgave, men har en annen, antagelig lik, med kjeramisk element som skal fungere som varmegjenvinner. Kjøpte 2 stk for forskjellig plassering i underetasje, men synkroniserte de ikke, noe som sikkert gir bedre luftkvalitet, da en pr. rom jo gir undertrykk i ene øyeblikket og overtrykk i neste, teoretisk.

Uansett, dette var for meg ganske bortkastede penger, ikke grunnet luftkvalitet, men grunnet lyd. For en med dårlig sovehjerte er det vanskelig å ikke la seg forstyrre av stadig start og stopp, selv om lyden ikke er veldig høy. Kvaliteten er også under pari, den ene pajet i elektronikken etter et par år, den andre har nå fått ulyd i lagrene. Jeg tar nå deler fra ene for å ha en fungerende, så lenge det varer, men setter den i et vanlig kjellerrom.

Går nå for vanlig balansert ventilasjon i stedet.