7,320    9    0  

Gjenvinningsgrad på ventilasjonsaggregat

 8     Østlandet     0
Jeg har et Flexit S3R aggregat (roterende varmegjenvinner) hvor jeg som en test har montert tempføler i alle kanaler inn/ut av aggregatet. Når jeg regner ut i temperaturmålingene får jeg at aggregatet gir en gjenvinningsgrad på ca.0,57...produsenten skryter av "opp til 80%"...

Er det andre som har tilsvarende erfaring? Jeg trodde ærlig talt at jeg i hvert fall skulle ha rundt 70% gjenvinningsgrad...

   #1
 2,265     0
Du kan ha en gjenvinning på 10%, og fortsatt stemmer "opp til 80%".

Men jeg er nyskjerrig på hva de reelle talle er... Tipper det er vanskelig å måle slikt direkte med bare noen temperaturmålere.
   #3
 3,387     0
Det å måle gjennvinningsgraden så nøyaktig som på hundredel som du gjør der lar seg ikke gjøre på noen enkel måte.

Det er faktisk ganske mye som skal til for å få til korrekte målinger. Sintef gjorde noen tester på bla gjennvinningen på en del anlegg på det norske markedet for noen år siden og hadde en del problemstilinger under testingen.

Om en tenker seg innetemperatur/utetemperatur som utgangspunkt så er det tap i rørene mellom inne og anlegget, tap mellom ute og anlegget, varmeutvikling fra motorer i anlegget, tap i selve anlegget og den store jokeren som alltid lager enorme diskusjoner; lekkasjen i anlegget.

På kammervekslere kan en beregne lekkasjen helt nøyaktig og den vil være oversiktlig og kontrollerbar, på roterende varmevekslere er det værre for der kommer slitasje i pakningene inn og dermed øker lekkasjen for hvert år. Svenske tilsvarende til Sintef målte 40% intern lekkasje på en ny rotorveksler.

Samtidig er effekten avhengig av hvor stor gjennomstrømming du måler på. Måler du på minimal hastighet vil du få mye bedre virkningsgrad enn om du måler på maximum.

Så det å måle virkningsgraden/gjennvinningsgraden er et komplisert puslespill og resultatet vil stort sett alltid bli skuffende da effekten produsenter oppgir er det absolutt beste resultatet de noensinne har klart å få til.

Det produsentene oppgir av gjennvinning stoler jeg aldri på om de ikke kan vise til tester fra et pålitelig uavhengig institutt som Sintef/Byggforsk etc.
   #4
 551     Norge     0
Har selv Beam Heru 115
Virkningsgraden skulle der ligge på 80%+
Men så fort at beregningen på anlegget lå ned mot 70%
Ringte derfor Beam Østberg, for å høre hva dette skyldtest.
Fikk da til spørsmål om jeg hadde skrudd av varme elementet, noe jeg bekreftet.
Da var det årsaken fikk jeg til svar????

Måtte bare slå meg til ro med det, men blir jo feil å regne med el.oppvarming inne i uniten, for å heve virkningsgraden på anlegget.
Signatur
   #5
 5,416     Langhus     0
Har også en Flexit, men har ikke målt den.
Den skrur opp og ned på rotoren for å treffe så bra som mulig på innstillt tempratur.

Skal du måle må du skru av ettervarme og skru tempraturen så langt opp som det går (slik at anlegget forsøker å gjenvinne mest mulig)
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 8     Østlandet     0
Det jeg har gjort er å montere digitale termometere med ledningsføler midt i åpningene/stussene inn/ut i aggregatet:
- inn i aggregatet på avtrekk fra huset
- inn i aggregatet fra uteluft
- ut av aggregatet avkastluft

Idag målte jeg:
- avtrekksluft:  22,1
- uteluft:          -7,5
- avkastluft:      4,4

Mulig jeg regner helt feil, men slik har jeg regnet gjenvinningsgrad:
- differanse mellom avtrekksluft og uteluft: 29,6grader
- differanse mellom avkastluft og uteluft: 11,9grader

100%gjenvinning skulle tilsi at at avkastluften holdt -7,5grader, med andre ord taper jeg 11,9grader i gjenvinningen, det jeg får gjenvunnet er da 29,6-11,9=17,7grader.
Dette gir da gjenvinningsgrad 17,7/29,6=0,598 tilnærmet lik 60%
   #7
 3,387     0
Lekkasjen internt og intern varme vil i beste fall utgjøre 5%.

Så ut i fra din egen utregning vil du nok ha max 55%.

   #8
 1,421     Bærum     0
Vet du om du har samme volum på inn og utstrømmen over varmeveksleren? Dersom du har for lav luftstrøm på utluft vil du få lavere gjenvinningsgrad. Systemet må være i balanse for å fungere optimalt.
Signatur
   #9
 46     Hell     0
I vinter hektet jeg av reimen som driver rotorveksleren og lot varmeelementet varme friskluften i sin helhet. Målte strømforbruk. Så la jeg på reimen igjen og målte strømforbruk ved noenlunde samme ute og innetemperatur.

Jeg gjorde ingen beregninger, men var litt i stuss over at strømforbruk uten varmeveksling ikke var dramtisk mye høyere med med rotoren igang, ca. det dobbelte.

Det samsvarer vel kanskje med ca. 50% gjenvinning.