#41
 205     0
Problemet var vel kapilæroppsug fra grunnen. I perioder vil denne muren stå i vann, hvor mye avhenger jo av drensen, men på leirgrunn vil jeg anta denne ligger over underkant av mur (det skal den i alle fall gjøre). Mao tørker denne muren aldri opp, og det vil høyst sannsynlig bli fuktslag mot lettveggen som tenkes bygd. En vindsperre vil ikke hjelpe her. Man har ingen kontroll over når dette fuktnivået går over i en kritisk grense.
Plasser et skap med klær noen cm fra, og observer hva som skjer.

Videre kan varm luft fra rommet kondensere mot murveggen, og øke fuktnivået ytterligere.
   
Det hentes inn eksempler fra platon. Dette er en fuktsperre og kan på ingen måte sammenliknes. I tillegg er både ventilasjonsprinsippet, isolasjonen og bruken annerledes.

Et viktig poeng er at anbefalinger fra Sintef ved isolering av kjeller forutsetter en tørr vegg. Har man kapilæroppsug, er den aldri tørr. Da er enhver form for innvendig isolering- også eps/ xps, bannlyst. Det bør være anbefalingene til trådstarter.   

   #43
 9,677     Kysten     0
Det er ny drenering rundt muren ( se første innlegg fra TS). Så det må vi anta er ok. Fukten som kommer inn antar jeg er i overgang mur og gulv. I en kjeller er det ofte undertrykk og vann blir da dradd inn. Mitt forslag var at han endrer det til overtrykk i kjeller og i tillegg tetter alle sprekker. 
   #44
 205     0
Det var vel ny drens, fremdeles med kapilæroppsug han sa. Drenerer man gamle hus på leirgrunn, kan man ikke legge drensen under sålekant, da risikerer man at grunnen vaskes ut. Så det vil i perioder ligge vann inntil muren- ofte vil den også stå i vann.

Og da er vil vel enige. Om ikke så takker jeg for debatten  ;)
 
   #45
 9,677     Kysten     0
Hvordan en legger drenering på leiregrunn vet jeg ikke noe om. På Vestlandet bygger vi på stein. Om det er stort problem med fukt på gulv legger han Platon under.

TS får opplyse oss om drensrør og hvilke grunnforhold.
  (trådstarter)
   #46
 296     Noreg     0
Ny drens , leirgrunn.  Platon inntil vegg på å utside. Fukt kommer fra grunn.
   #47
 9,677     Kysten     0
Ok. Da bør du vurdere hvor mye fukt det kan komme fra grunnen. Om det er så mye at det kan skade treverk ville jeg hevet gulvet fra betongen med en platonplate. Da har du en kraftig, tett fuktsperre og fukt blir ikke stengt inne og kan da tørke ut igjen.

   #48
 5,432     Akershus     0
Jeg skal ikke argumentere mer omkring hvorvidt nevnte ventileringsteori vil fungere eller ei, TS har nok fått tilstrekkelige argumenter fra begge sider til å gjøre seg opp en mening om dette.

Alternativer derimot, kan kanskje vurderes. TS har tydelig et problem, antagelig da særlig med fukt fra grunnen. Skal han få en viss grad av isolasjon trygg for fuktpåvirkning kan han benytte flere metoder.

Isoleres gulvet med f.eks XPS og med kraftig plast som diff.sperre vil fuktighet kun være problem langs kantene/inntil veggen.

Bygges veggen opp av uorganiske materialer uten kappilære krefter, vil mest sansynlig problemet være løst. 

Følgende løsninger vil kunne brukes.

Tettiplater eller lignende plater limes/skrus direkte på vegg og pusses eller flislegges.

Tynne Lecablokker mures utenpå eksisterende mur, gjerne med litt avstand til denne og alternativt skummes mellomrom (litt tidkrevende og kostbar selvsagt). Uansett vil et stillestående luftlag skape en viss isolerende virkning.

Rockwool isolasjonsplater legges direkte mot mur (kan bruke EPS, men mineralull er helt brann og maurtrygt) egnet avstandstykke monteres og lekter som spikerslag settes opp før platelegging. Selv har jeg 30 mm lydplate (litt stivere og fin dimensjon), før 48mm utlekting montert på metall avstandstykker isolert med 50 mm mineralull. Denne løsningen blir nok litt vel isolert mot en betongvegg, men jeg tror dette går bra med min 25cm Lecavegg utenpå. (ref diskusjoner vedr. flytting av kondenspunkt).

Mulighetene bør være mange.
   #49
 204     Oslo - Landsdekkende     0
Les rapporten fra Sintef/NTNU, hva de skriver om kapillært oppsug og løsninger.

Sitat 1)
Ved kapillæropptrekk kan drenering være uten virkning.

Sitat 2) 
EPS (ElektroosmosePulserendeSystem)
Aktuell der ny drenering ikke vil hindre at fundamentet står i vann ...

Les mere om vårt system samt rapoortene fra Sintef Byggforsk / NTNU på være hjemmesider.
Signatur
   #50
 5,432     Akershus     0

Les mere om vårt system samt rapoortene fra Sintef Byggforsk / NTNU på være hjemmesider.
Det er lite interessant å komme med innlegg i en tråd hvor slike egenreklamer dukker opp til stadighet. For meg vil det være uaktuelt å fortsette her eller andre steder hvis ikke slikt blir moderert.