241    1    0  

Nytt anlegg i gammel bolig.

 1     0
Hei. Jeg har fått et tilbud om installasjon av nytt anlegg for balansert ventilasjon i eksisterende enebolig fra 1970. To etg, ca 7 tilførsel + 6 utløp. 

Firmaet foreslår anlegget "LTR - 4 ventilasjonsanlegg (600 m3/h) m/ app styring"
Jeg antar det er dette: https://www.exvent.no/product/ltr-4/
Er det noen som har erfaring med denne produsenten?

Boligen ligger på vestlandet med noe mindre temperaturvariasjoner enn resten av landet. Firmaet foreslår inn/uttak på sørvest-side av huset. Er det innafor?

Firmaet har ikke nevnt ekstra tilførsel til peis i stua. Når er det evt relevant? 

Hva ligger en slik installasjon roughly på i pris for full pakke ?

På forhånd takk for alle svar! 

   #1
 634     0
Jeg ettermonterte anlegg i tomannsbolig fra 1961 i høsten 2018 og våren 2019 (arbeidet ble gjennomført i to etapper). Loftmontert Villavent VSR300, 5 x tilførsel og 3 x utløp. Alt arbeid utført av ventilasjonsfirma, unntatt snekkerarbeid (innkassing av rør etc) som jeg har gjort selv. Kom på 60 000 kr totalt, og har fått 15 000 i Enova-støtte for dette.

Har inn/uttak på sørsiden av huset. Dette er eneste løsning hos oss, siden fasaden mot nord tilhører andre halvpart av tomannsboligen, og hverken øst- eller vest-fasaden egner seg. Inn/uttak er på loft, høyt over bakken (2 fulle etasjer under). Det hadde selvfølgelig vært ideelt å hatt avkast over tak og inntak på nordvegg, men det går ikke, men ser ikke de store problemene med den valgte løsningen heller.

Du skal ikke blande inn peis i dette. Det ideelle er om peisen har egen friskluftstilførsel gjennom eget rør, men dette skal være helt uavhengig av ventilasjonsanlegget. Alternativt har de fleste anlegg "peis" funksjon som regulerer ned hastighet på avtrekksvifte noe, for å skape det nødvendige overtrykk for å "hjelpe" peisen med trekken. Om du har god peis og pipe (og litt utett hus) er det ikke sikkert du trenger dette heller.

Et tips er å påse at det brukes skikkelige kanaldimensjoner på "hovedrør" og at det brukes lydfeller "over alt" for å unngå støyproblematikk. Vi har fått et praktisk talt lydløst anlegg og det er deilig. Har bodd i leilighet hvor det pga. plass ikke var brukt lydfeller og det bråkte skikkelig, på et nivå slik at det var plagsomt.