374    4    0  

Prosjektering av ventilasjon - er dette korrekt??

zee
 29     0
Er det noen her som har peiling på ventilasjon og har en formening om dette er gjort korrekt?
Vi er redde for at de 100mm rørene inn til oppholdsrommet blir for små, og kommer til å gi unødvendig mye støy.
Det var også litt rart (syntes vi iallefall) at luften kommer kun i det ene hjørnet av rommet. 
Uttaket har også blitt flyttet til der jeg har farget gult, da de hadde prosjektert røret til å gå samme sted som avtrekksvifta på kjøkkenet.
Tilliten er med andre ord ikke der fra vår side, så vi vil gjerne ha en second opinion på dette før vi overtar huset.

Prosjektering av ventilasjon - er dette korrekt?? - 7160E565-4B33-4C45-BF7F-24880B002E5C.jpeg - zee

   #1
 130     0
jeg ville ha overdimensjonert noe. Systemair og andre prosjekterende har sikkert som oftest rett, men min erfaring er at det er en del reklamasjoner ved at utførende gjør noen krumspring de ikke bør gjøre (for mange bend ift prosjektering, struper uheldig ned i dimensjon, følger ikke prosjektering 100 %, etc...og så får en probleme med for liten kapasitet. Min erfaring på mitt eget anlegg.

Hadde jeg gjort dette igjen hadde jeg fulgt litt bedre med på selve dimensjoneringen og valgt å opprettholde 200 mm dimensjoner litt lengre samt at jeg hadde vært nøyere på oppføling av selve utførelse.

Det firmaet jeg brukte skjønte ikke vitsen med kondensisolere tilluft og avtaksrørene..isolasjonen hang ut av kondenssperra.Og det var et dedikert ventilasjonsfirma. Så prosjektering er viktig, men ikke glem å følg med på utførelsen slik som jeg ...
   #2
 3 481     Akershus     0
Den eneste gangen jeg har montert et helt anlegg (som var prosjektert av et ventilasjonsfirma), brukte vi mye 100mm rør. Men for å redusere/unngå luftstøy bygde vi kasser i taket, ledet luften inn der, luften fikk god plass til å "roe seg", som de sa. Og dette har fungert helt supert.

100mm er litt enklere å jobbe med enn 200mm Smile

.Thag
Signatur
   #3
 633     0
Jeg vil på det sterkeste fraråde 100 mm, gå opp til 125 som minimum. Vi ettermonterte anlegg i hus fra 1961, og 125 mm er ikke noe problem å få plass til. Hos oss er det 160 mm "hovedkanaler" og 125 mm "grener". Hos oss angrer jeg på at vi ikke la opp 160 mm tilluft og avtrekk på stue/kjøkken, så hadde det vært roligere når vi skrur opp anlegget ved gjester og lignende.

Behovet for 125 mm kanal inn på soverom etc. er uavhengig av om du har en leilighet på 30 kvm eller et hus på 500 kvm, det bør være ca. 25 m^3/time/person uansett, og spesielt på hovedsoverommet bør du dermed ha 125 mm for støyen sin del.

Hva slags kjøkkenventilator skal dere ha? Kullfilter eller luft rett ut? Om dere skal ha kullfilterventilator mener jeg at avtrekket fra kjøkkenet bør dimensjoneres opp for fjerning av fuktighet fra matlaging, da kullfilter ikke fjerner fuktighet/vanndamp. I huset vi har hang det kullfilterventilator fra forrige eier, som jeg hatet frem til vi fikk ventilasjonsanlegg. Nå har vi 75 m^3/time avtrekk fra kjøkken/stue og kullfilterventilatoren fungerer toppers! Blir ikke lenger dampbadstu ved pinnekjøttkoking.

Jeg synes uansett at både tilluft og avtrekk i din åpen stue/kjøkken løsning er for dårlig. Jeg ville hatt en del større luftmengder her, og i alle fall hatt 125 mm kanaler. Da er det om ikke annet mulig å endre innreguleringen på et senere tidspunkt om man vil gå litt opp i både tilluft og avtrekk.
   #4
 1 655     Trondheim     0
Når avtrekk og tilluft er så nøre hverandre kan man vel lure litt på om utskiftingen i rommet blir bra, eller om luften mest bare kommer inn og går ut igjen.

Tror 125mm rør som deles over til 100mm når det bare er ett uttak er ganske vanlig - er det vi har i hele huset.
Tror ikke du kommer noen vei med å påstå at set er «feil .
Støy avhenger jo av størrelsen der luften går inn i rommet, ikke farten inne i rørene.
Så om du er bekymret for det vil det jo holde å bytte ut lydfellen og ventilen med en større, uten å gjøre noe ellers.
Men det er viktig med lydfelle, ellers blir det støy.

Vi merker hos oss at det er litt «kilent med lyden i ventilene, spesielt rekkeventilene hadde vi litt med i begynnelsen. Noen ganger pga at de ikke var satt skikkelig på.
Signatur