HSt
   #21
 37,739     Lillestrøm kommune     0
Det blir veldig dårlig luft uten veggventiler

Bedre forslag er saltvann nesespray Physiomer tror jeg den store heter, det er ikke umulig å gå lang tid med slike problem og så enten korrelerer det tilfeldig med andre hendelser som å flytte inn i nytt hus. Evt uoppdaget allergi.

Dette kan forsvinne like brått som det kom.

   #22
 2     Gjøvik     0
Kickerlol123Hei!

De siste årene har jeg bodd 3 separate steder, det første bygget etter Tek07, de to siste stedene tek10.
- Byggene har vært fra over 12 år gammelt, til det siste som ble ferdigstilt 2018.

Det har da vært balansert ventilasjon alle stedene., med ulike anlegg.

Jeg har samtidig hatt vesentlige plager med forkjølelse/sykdomsfølelse, spesielt på høst/vinter.

Når jeg skal sove føler jeg at jeg ender opp med en slags trekkfølelse i ansiktet, som kjøler meg en del ned. Pga dette har jeg forsøkt å skru ned fra hastighet 2 til hastighet 1, men da får jeg etter noen timer for tett luft til at det er levelig. Selv da mener jeg at jeg føler på trekkfølelsen. Jeg har også forsøkt å endre retningen på luften i rommet med noen plastelementer som settes inn i ventilene (de fulgte med i bygget da jeg flyttet inn). Dette har kun gitt marginal effekt.

Som en konsekvens av dette har jeg forsøkt å skru på varmeelementet, og skru opp gradene til ala 25 grader. Selv dette merker jeg på vinteren ikke fungerer særlig bra, og jeg sliter jevnlig med sykdomsfølelse etter at jeg har sovet.
- Jeg har testet med å måle gradene i ventilene, og gjenvinningen av varme virker å fungere helt fint (målt med vanlig digital gradestokkgreier som jeg kjørte inn i ventilasjonskanal).

Også når jeg sitter i sofaen i stuen får jeg i visse posisjoner en kald luft som treffer meg i ansiktet, og som virker å fremprovosere sykdomsfølelsen.

Jeg har forsøkt å endre soveposisjoner, og sover vesentlig bedre hvis jeg klarer å "gjemme" ansiktet fra denne trekken, og føler meg også da frisk. Jeg har også merket at jeg har det bedre når jeg oppholder meg hos bekjente i gamle hus uten balansert ventilasjon.

Både utgangsdør og verandadør har jeg ettertettet med tetningslister, og vinduene er også tette, slik at det ikke virker som det kommer fra noe annet enn ventilene. Jeg opplever plagene selv med varmeovner i hvert rom skrudd til 23/24 grader (slik at det faktisk blir ubehagelig varmt når jeg skal sove).

Filtre er byttet jevnlig.

Jeg har også forsøkt å sove med luftfukter på soverommet ettersom jeg merket at det var svært tørr luft (11% fuktighet osv), men også denne bidrar noe til en kald trekk (ganske kaldt det som blåses ut av fukteren, som virker å fyke rundt i rommet og forsterke trekken).


Er det andre som har lignende erfaringer? Jeg har ikke klart å finne noe særlig via google om dette, og det virker svært rart at jeg har hatt samme opplevelse 3 forskjellige steder.
H
   #23
 2     Gjøvik     0
Jeg blir selv syk av balansert ventilasjon, kjenner meg igjen i det du skriver.
Huset ble bygget i 2020 å merket ubehag omtrent med engang jeg flyttet inn.
Kjenner en konstant trekk å blir syk av det, blir fysisk iskald helt inn til beinet og overflate kald over hele kroppen når jeg sitter stille ved f’eks tv’n... til og med mens jeg ligger med dyne over meg i senga blir jeg kald, virker som (trekken) går igjennom dyna.. det hender jeg våkner flere ganger om natta pga jeg er iskald selv om varmovn står på 22-23 varmegrader.
Skal sies at jeg har leddgikt i tillegg så smertene er enorme, grunn til jeg bygget nytt hus var for å få ett godt varmt og lunt hus med tanke på sykdomen, til nå har det bare vært en stor frustrasjon.

Jeg får ikke bare sykdomsfølelse, men blir faktisk syk, har aldri vært så mye syk noen gang som da jeg flyttet inn i huset.

   #24
 3,277     I huset mitt     1
En kan bruke stearinlys/telys plassert rundt for å ev se om man ser noe trekk/luftforflyttning i områder man mistenker.

Men sliter man mere så må man nok tilkalle firma/fagfolk for å gjennomgå hele anlegget for å se om problemet ligger der.
HSt
   #25
 37,739     Lillestrøm kommune     0
Tror egentlig ekstrem bruk av ettervarmebatteri er negativt, så ikke overbevist om at TS stiller rett diagnose..
   #26
 321     Oslo     1
Er det ikke mulig å justere disse anleggene trinnløst eller gjennom flere trinn? Hvis trinn 2 er for mye, og trinn 1 gir tung luft....

Dersom problemet først og fremst er soverommet, så er det kanskje mulig sette på et styrbart spjeld (vet ikke fagnavnet) på røret, og benytte vindu på natten.

Men dette høres ut som et problem det er verdt å betale noen kronestykker for, og med det få bistand fra fagfolk. Ta en ringerunde til lokale ventilasjonsfirmaer og spør hvilken erfaring de har med problemstillingen. Er det helt ukjent for de, prøv neste.

Alle nye eneboliger, rekkehus og leiligheter siste 10+ år i Norge har jo disse anleggene, men noe må det jo være. Interessant å høre hva dette er...
Signatur
KE
   #27
 3,674     Hordaland     0
Er det ikke mulig å justere disse anleggene trinnløst eller gjennom flere trinn? Hvis trinn 2 er for mye, og trinn 1 gir tung luft....

Dersom problemet først og fremst er soverommet, så er det kanskje mulig sette på et styrbart spjeld (vet ikke fagnavnet) på røret, og benytte vindu på natten.

Men dette høres ut som et problem det er verdt å betale noen kronestykker for, og med det få bistand fra fagfolk. Ta en ringerunde til lokale ventilasjonsfirmaer og spør hvilken erfaring de har med problemstillingen. Er det helt ukjent for de, prøv neste.

Alle nye eneboliger, rekkehus og leiligheter siste 10+ år i Norge har jo disse anleggene, men noe må det jo være. Interessant å høre hva dette er...

Jo, man kan endre hvert trinn slik at det har høyere eller lavere turtall.

Det er også mulig å sette inn vav-spjeld, men da bør du ha både tilluft og avtrekk på det rommet du ønsker å regulere, du må også ha en sensor som måler luftkvalitet, typisk fuktighet, co2 og temperatur. Jeg bruker dette i min bolig slik at luftkvaliteten holdes innenfor mine ønsker.
Men det kan jo kanskje skyldes trekk og, da bør man vurdere å bytte til en annen type ventil, det vil være ganske enkelt og billig.

   #28
 21     0
Hei, det er jeg som var trådstarter her, men glemte passord, så laget ny bruker.

Da har jeg forsøkt over lengre tid og funnet ut følgende:

1. Sykdomsfølelsen var av at det var for varm luft ut av ventilene, jeg skrudde ned varmen (har eksperimentert med 17-21 grader, og aldri høyere vs tidligere opp til 25 grader), og sluttet å ha varmeelementet på.

Jeg ble da kvitt luftveisplagene og sykdomsfølelsen.

Det ser derimot ut til at jeg har hatt to forskjellige plager, som har utløst hverandre. Årsaken til at jeg har hatt så høy varme på ventilasjonen, er at jeg føler jeg blir truffet av trekk i ansiktet. Etter noen timer med dette får jeg migrene fordi pannen blir iskald.

Jeg justerer og justerer, og ser noen ganger ut til å finne posisjoner på spjeld i ventilene som funker, bare for å oppdage at jeg får de samme plagene noen dager senere igjen. Jeg antar at jeg legger ekstra godt merke til det når temperaturen synker (De siste ukene har vi for det meste hatt rundt 18-30 grader ute, men nå sank plutselig gradene fra ca 20 grader til 12-15 grader i løpet av kvelden). Jeg overvåker temperaturen på luften ut av ventilene, og det rare er at selv om temperaturen ute synker, så ser det ut som varmegjenvinningen holder det fint mellom 18-20 grader. Jeg skjønner derfor lite av hvorfor alt virker å funke i perioder, for så å drive meg fra vettet i andre perioder.

18-20 grader er visst hva som er anbefalt å ha ventilasjonen på.


Da lurer jeg på hva som er vanlig med tanke på hastigheten, og hvor åpne ventilene skal være? Ettersom luftmengden er den samme, vil det jo faktisk være en positiv ting å ha ventilene mest mulig åpne for å unngå å tilføye hastighet ved å skape større trykk ved utgangene(?)

Ellers er trinn 1 altså 50% inn- og ut, og alle steder jeg leser skal man aldri sette det til trinn 1 så lenge man oppholder seg i boligen. Trinn 2 var satt til 80% både inn og ut av utleier, som hevder at dette er hva det skal stå på som innregulert. Dette virker derimot svært høyt for meg når jeg leser andre tråder rundt omkring. Dette er et pottetett tek10 bygg fra 2018, 100 kvm langt rekkehus med svær stue og over 3 meter høyt tak. Jeg ville trodd at et tett bygg ikke ville hatt behov for så høye hastigheter. Jeg opplever selv plagene ved trinn 1, og forsøkte å regulere ned til 30%, da kjente jeg fort at jeg nesten ble kvalt i stuen, og fant vel ut at det virker å være for lavt.

På soverommet har jeg forsøkt å legge meg direkte under ventilen, slik at jeg ikke treffes av luften (den blir jo presset til sidene i taket og ned langs veggene), og det kan se ut til at det sånn halvveis funker. Skal det virkelig være slik at man ikke kan oppholde seg i rommene uten å få plager?

Jeg er på markedet etter å kjøpe hus nå, men sitter og tenker at jeg aldri kan kjøpe et nytt hus pga alle plagene jeg har hatt med ventilasjonsanlegg alle stedene jeg har bodd.





   #30
 25,137     Akershus     0
Selv foretrekker jeg strikkajakke fremfor høyere temperatur. En blir mindre daff og klarere i tankene.
Signatur