#41
 1,699     Trondheim     0
Det er en del kommentarer her som er kritiske til om dette kommer av dårlig isolerte ventilasjonsrør.
Jeg synes også at det er noe som skurrer litt - og lurer på om det kan være flere faktorer.

Det jeg tenker er "ja, det virker som om luften taper mye varme via ventilasjonsrørene".
Men ut fra hva som er sagt så skal rørene ha 10cm isolasjon. Det bør da kun være når det er skikkelig kaldt at dette bør ha noe spesielt stor betydning. Er det ikke veldig kaldt ute så burde ikke luften bli kjølt ned veldig mye, gitt at det tross alt er en del. Dermed så tenker jeg at det virker litt søkt at det er hele forklaringen på det vol
Har du beskrevet noe om hvordan oppvarming dere har i huset? Har sett at det har vært nevnt varmekolbe, men det er vel vært i relasjon til ventilasjonsanlegget?

Hvordan varmer dere opp huset?
Signatur

   #42
 6,736     Akershus     1
Kommer man lett til selve aggregatet er det vel en smal sak å vippe av uttaket for inneluft-tilførsel og måle temperaturen ved aggregatet? Er den vesentlig høyere enn ved ventilene i rommene er jo saken klar...


.Thag
  (trådstarter)
   #43
 28     0
Vi har elektrisk oppvarming. I tillegg til vedfyring som vi har måtte benytte nærmest daglig hele høsten og vinteren. Det er nok ikke ventilasjonsanlegget som 'forbruker' all denne energien, men all den tid dette anlegget bidrar til å kjøle ned hele huset med 14-16 graders innblåst luft avhengig av utetemperaturen nå på vinteren så må varmeanlegget gå for fullt hele tiden. Derfor dette enorme energiforbruket. Vi har termostatstyrt varmeanlegg, selvfølgelig. Og alt dette er kontrollert og funnet rett dimensjonert og i orden. 10 cm er nok ikke tilstrekkelig isolasjon er min påstand.
HSt
   #44
 37,748     Lillestrøm kommune     0
Du sier ikke hvordan el oppvarming utføres. Jeg er redd det er kombinerte feil her. Hvis vi antar det er gulvvarme er dere sikker på at de ikke har jukset med isolasjon i gulvene ? Her har de f.eks. brukt løs leca og med luftbevegelser i grunnen under huset gir denne tilnærmet null isolasjonseffekt.
.
En analyse av det enorme energiforbruket i huset tror jeg derfor er fornuftig. Inkl. kontroll av luftmengder.

Det finnes også andre feilmodi, i kontorbygg der alle kontor ble iskalde så var det mangelfull dytting runt alle vinduer. Nå var dette bygd med tanke på spesielt energieffektivt bygg så rart at en feil som dette ble gjennomført på hele bygget.
   #45
 25,138     Akershus     0
En kan være enig med flere om at det kan være flere feil, energiforbruket synes høyt for et nytt bygg. Flere har nevnt at en f.eks kan forsøke å slå av hele ventilasjonen en times tid og se hvordan energiforbruket endrer seg. En får en indikasjon på energiforbruket.

Ev stenge alle fjerne innblåsninger, bare den som er nærmest aggregatet åpen?

Termografere bygget?

Sjekke kWh-måleren?
Signatur
   #46
 1,699     Trondheim     0
Vi har elektrisk oppvarming. I tillegg til vedfyring som vi har måtte benytte nærmest daglig hele høsten og vinteren. Det er nok ikke ventilasjonsanlegget som 'forbruker' all denne energien, men all den tid dette anlegget bidrar til å kjøle ned hele huset med 14-16 graders innblåst luft avhengig av utetemperaturen nå på vinteren  så må varmeanlegget gå for fullt hele tiden. Derfor dette enorme energiforbruket. Vi har termostatstyrt varmeanlegg, selvfølgelig. Og alt dette er kontrollert og funnet rett dimensjonert og i orden. 10 cm er nok ikke tilstrekkelig isolasjon er min påstand.

Vet du at det er 10cm tykk isolasjon rundt ventilasjonsrørene?
Jeg tror du forfølger feil problemstilling her. 10cm isolasjon rundt et 100-125mm ventilasjonsrør er mye isolasjon. Det vil si at røret alene er 100mm (eller 125mm) også kommer isolasjonen utenpå der, altså 10cm på hver side - tilsammen får du da et rør på 30cm. Dette er godt isolert.
Det finnes tabeller og beregninger på dette som sier hvor mye isolasjon som er nødvendig.
Før du bruker mye energi på å forfølge problemstillingen med at 10cm isolasjon er for lite foreslår jeg at du tar kontakt med glava og forklarer situasjonen og ber om hjelp til å finne ut hva som er hensiktsmessig mengde isolasjon rundt rør ut fra de klimaforholdene huset deres er i.
Jeg måtte fikse inn/ut kanalene våre på kald side pga. at flexit/utbyggeren ikke hadde peiling. Glava hadde peiling. Tok 10 sekunder med dem for å bli fortalt hvorfor vi fikk kondens i isolasjonen.

Jeg er ganske sikker på at de vil si at 10cm er tilstrekkelig. Når du har fått bekreftet dette kan du flytte fokus over til andre feilkilder, for eks at isolasjonen mangler på noen steder, at den ikke er tettet, at det er lekkasje i rørene slik at det kommer inn uteluft som kjøler ned eller hva det bå måtte være.
Eller få bekreftet at du har rett og forfølge det spiret videre.

NB: utgangspunktet ditt i dialog med glava bør være det du har, at det må isoleres bedre og du trenger å finne ut hvor mye det egentlig bør være. Dermed har de et potensielt salg som igjen gir dem grunn til å bruke tid på deg. Skal du isolere mer må du uansett vite hvor mye mer!
Signatur
   #47
 288     Telemark     1
Kan jo være at det er slurvet med/mangler isolasjon på noen av rørstrekkene, noe er jo feil når det blir kaldere jo lenger unna aggregatet du måler, i mitt hode kan det ikke være så mye annet enn manglende isolasjon..

   #48
 1,126     Trøndelag     0
Jeg synes at dette er rart. Vi har et hus fra -95 med ettermontert balansert ventilasjon. Så godt som alle rør går i kald sone med 10 cm isolasjon. Vi er 6 personer på 200 m2 oppvarmet areal og bruker 22000-25000 kWh pr år.
jaf
   #49
 6,418     tromsø     0
Det beste er å sjekke. Ofte er det mindre isolasjon i svinger og trange plasser. Vanlig å glemme litt. Anlegget kan våre feilmontert også. Er huset levert fra utlanet ? Bygg elementer uten isolasjon ?
  (trådstarter)
   #50
 28     0
Huset er bygget i Norge av en velrenommert aktør i bransjen. Jeg har tilfeldigvis gjort en måling av et nybygg med samme ventilasjonsaggregat og huset er bygget av samme leverandør og der var varmetapet under 1 grad på 12-15 m. Rørene gikk her i etasjeskille, altså i varm sone. SINTEF byggforsk anbefaler at slike rør skal gå i etasjeskiller og om dette ikke går skal de gå på varm side av isolasjonen og ikke slik det er hos oss nå.