57,739
69
0
ByggeBolig lanserer EnergiPortalen
1,431
Oslo
0
ByggeBolig sin energiportal viser effekten av energitiltak boligen.
ANALYSER DIN BOLIG HER!
Energiportalen er leverandør- og produktuavhengig. Tiltak vurderes på grunnlag av en objektiv beregningsmodell.
Vi vil veldig gjerne få tilbakemeldinger fra Byggeboligerne, og håper mange har anledning til å sjekke tjenesten og skrive noen ord som tilbakemelding i denne tråden.
PS: Tjenesten spør om adressen til boligen som skal energianalyseres. Dette er nødvendig for å finne informasjon om boligen i offentlig tilgjengelige databaser.
Adresser som blir lagt inn i Energiportalen blir IKKE sammenkoblet med brukernavn på Byggebolig! Forumet og energiportalen er og blir helt uavhengige fra hverandre, og begge tjenester er fullstendig anonyme.
Signatur
Man ser besparelse, men ingenting om hva det kan koste å utføre tiltaket. Energisparing er minst like mye økonomi som miljø. Enova-støtte kan med fordel inkluderes i kostnadene. Gitt at kostnad og besparelse er tilgjengelig, kan man da beregne den optimale energiløsningen for boligen, sånn at man slipper å klikke seg frem og tilbake mellom de ulike løsningene.
Dessuten mangler vel thermisk solenergi både som bruksvannoppvarming og kombinert romoppvarming?
Huset justert sånn det var før vi overtok huset:
Faktisk forbruk var: 40.000kWh/år
Energiportalens forslag: 43.809 kWh/år
Etter at vi byttet vinduer, og etterisolerte + varmepumpe:
Faktisk forbruk er: 24.000kWh (siste 12mnd)
Energiportalens forslag: 17.431 kWh/år
Til energiportalens forsvar så har varmepumpen kun vært i drift i 9mnd og vi er ikke helt i mål med oppgradering av vinduer. Har vi de siste 9mnd brukt ca 15.000kWh og ender sansynligvis på et sted rundt 20.000kWh når året er over.
Vi etterisolerer innvendig, og det er vel kanskje den dyreste formen for etterisolering, men huset holdt standard anno 1952 og "alt" måtte gjøres. Da var kostnaden med å legge 15cm ekstra i veggene liten.
Sitter og leker meg med forskjellige senario med tilleggsisolering og får enormt god gevinst på vegger og nesten ingenting på tak/gulv.
At gulvisolasjon ikke er spesielt lønnsomt stemmer med min lærdom, men det er nesten sånn at jeg lurer på om kalkulatoren bytter vegg og tak ?
Tømrer, montør av bad-garderobe og kjøkkeninnredninger.
Tror ikke de har byttet om, jeg får større fortjeneste på veggisolering og minde på tak hvis jeg velger 260kvm over 3 etasjer enn 260kvm på en etasje. Noe som er naturlig da det er større veggareal og mindre areal på tak.
Det hadde egentlig vært interessant å sett litt mer av grunnlagsdataene vist frem, ser at jeg sparer i kroner på å sette inn stor vedovn, men antall kwh går opp. Jeg antar dette har med virkningsgrad på vedfyring, eller tar jeg feil ? (Hadde vi visst f.eks. fordelingen mellom el-forbruk og ved-forbruk så kunne vi og sett hva det praktisk har å si mht mengde ved o.l.). Litt overrasket over at vi kan velge å teste med liten medium stor varmepumpe, mens i spesifikasjonen av dagens så er det kun et valg varmepumpe (og da uten spesifikasjon av type (i.e. luft-luft vann-vann osv)
Jaha?
Hei,
Takk for gode innspill. Når det gjelder investeringskostnaden så er det noe vi ønsker å introdusere. Vi har ganske mye erfaringstall som kan benyttes i denne sammenheng, men vi ser også at det store variasjoner innenfor tilsynelatende like tiltak, samt at det er regionale forskjeller. Men "ball park" estimater vil komme etterhvert, eventuelt med mulighet for at brukerne kan legge inn kostnader selv. Som følge av at det er store variasjoner i investeringskostnadene og marginene for lønnsomhet mellom de forskjellige tiltakene ofte kan være små var vi "redd" for at en rangering hvor investeringskostnaden var med kunne være villedende. Enova- støtten er på listen over "things to do", men vi ser også på mulighetene for å legge inn eventuelle støtteordninger for de forskjellige kommunene.
Det samfunnsmessige miljøaspektet(utslipp av CO2- ekvivalenter per kWh) er heller ikke helt enkelt å bestemme. Til eksempel har vi funnet 10 forskjellige verdier for kg CO2/kWh elektrisitet. Vi kommer til å ta noen valg i forhold til dette og legge ut informasjon om de valgte verdiene, men dette har vi ikke så høy prioritet på akkurat nå fordi dem gjennomsnittlige normann rett og slett ikke har så stor interesse for dette i denne sammenheng.
Når det gjelder inneklima så har vi på sikt tenkt til å gjøre et forsøk på å kvantifisere "komfort". Vi har sett litt på det og tror vi skal greie å få til noe rundt dette. Slik vi opplever det er ofte komfort den viktigste driveren i forhold til rehabilitering av boliger,enøk er en bonus. Vi burde kanskje ha lagd en komfortportal ;-)
Mvh
ENØK- telefonen
Energisjekk boligen din og se hva du kan spare på akkurat din bolig - Klikk her!