Enova sier at Etterisolering gir lavere energiforbruk og kan gjøres med alle hus:
Etterisolering gir lavere energiutgifter, bedre komfort og kan forbedre energimerket på boligen. Derfor er isoleringstiltak ikke bare aktuelle for svært gamle boliger. Det kan også være fornuftig å etterisolere hus som ble bygd på 1960- og 70-tallet – og faktisk helt fram til i dag.
Om et pepperkakehus har stått siden 1960- eller 70-tallet så ville jeg personlig prioritere antikvariske kvaliteter høyere enn varmetap, så jeg ville nok foretrekke å beholde originalutførelsen. Etterisolasjon ser jeg på som et adekvat tiltak for nyere bygg, i første rekke bygg som er reist de siste fem dagene.
Signatur
Først var nicket mitt her Misfornøyd, men nå har jeg fått sagt det jeg ville si om FolloHus
Jeg ser umiddelbart noen svakheter med bruk av Marshmallows:
1. Bruksarealet vil reduseres vesentlig, så det avhenger at tomtestørrelsen til pepperkakehuset er rimelig stor, i tillegg til at det vil øke totalkostnaden på konstruksjonen en del for å tilfredstillende BRA.
2. Hvordan er de brannhemmende egenskapene til Marshmallows? Mine erfaringer fra grilling på pinne er at de ikke er spesielt gode...
Ja, tykkelse på isolasjon vil være avgjørende for tilgjengelig boareal. For Marshmallows så kan de jo skjæres i tynnere eller tykkere skiver... Julen er høytid for brann og både Marshmallows og Marengs består i stor grad av sukker. Bygget bør nok utstyres med automatisk sprinkelannlegg
Sprinkleranlegget bør kobles til juleøl i så fall. Med mindre alkoholnivået blir som å kaste bensin på bålet... Da bør vell julebrus vurderes, men da var det igjen dette med sukkerinnholdet. Slukkingen bør i alle fall være julebasert.
nei,nei,nei... dette vert for enkelt. Du kan ikkje konkludere etter ei enkelt prøve!
1) Du må gjere fleire forsøk. Dei må vise seg repeterbare - elles må du gjere endå fleire forsøk. Så kan du tekkje ein signifikant konklusjon basert på eit rimeleg representativt gjennomsnitt.
Altså mange kjeks og mange kremdottar.
2) I slike saker kan ein aldri lite på det andre har kome fram til. Ein må gjere sine eigne forsøk.
Vi kjører flere forsøk, det kan jo også tenkes at opp eller ned på pepperkaka kan ha noe å si.
Sandwich-konstruksjon har vist seg å være hensiktsmessig for isolasjon. Derfor kan det muligens være hensiktsmessig å prøve å isolere pepperkakehusene med brødskiver?
Det bør ihvertfall være bedre egnet enn tradisjonell isolasjon med glassvatt...
Sandwich var en løsning som ikke var på bordet. Elementbygg med sandwich-isolasjon er jo en moderne løsning som mange kreative byggebedrifter benytter. Dette må selvsagt testes!
Da har jeg testet alle varianter som er mulig med kremtopp: Front - krem - bakside Front - krem - front bakside - krem - bakside
Testreulatatene er ganske entydig, kremen mister konsistensen sin over tid, faller sammen og gjør pepperkakene myke.
Videre testet jeg også et par varianter av Sandwich-konstruksjon:
Den klassiske med to lag majones:
Og ostesmørbrødversjonen:
Begge har en tilnærmet lik byggehøyde, basert på brødskjæremaskinene i butikken:
Resulatet fra Ostesmørbrødversjonen ser jo slettes ikke værst ut:
Men begge løsningene ga myke pepperkaker og er heller ikke helt spiselige om en måneds tid når byggetillatelsen blir foreldet:
Løsningen med ferdige sandwichelementer er interessant men har i tester vist en dårlig motstand mot brann
I testene av sandwichelementene fikk vi alarmerende resultater. Vi testet to vegger som hadde herdet i 17 og 18 dager samt en vegg som hadde herdet 8 måneder. Tidlig i forsøkene begynte samtlige vegger å avskalle eksplosivt.
Ut i fra dagens tester og alarmerende testresultater fra andre kilder blir slik bruk av sandwichelementer forkastet.
Kan sukkerspinn være et egnet isolasjonsmateriale? I PEP09 fra SINTEF går det fram at både hvitt og brunt sukker er godkjente konstruksjonsmaterialer for spiselige byggverk, så med gul konditorfarge burde det gå bra å lage gode erstatninger både for glassvatt og steinull?
Signatur
Først var nicket mitt her Misfornøyd, men nå har jeg fått sagt det jeg ville si om FolloHus
Et såvidt lavt krav til isolasjonstykkelse kan kanskje ha sammenheng med at mange beboere av pepperkakehus ser ut til å befinne seg utenfor huset hele tiden.
Signatur
Først var nicket mitt her Misfornøyd, men nå har jeg fått sagt det jeg ville si om FolloHus
Har arkitektavdelingen ved NTNU stadig pepperkakehus-bygge-konkurranse før jul?
Det var et fast innslag for noen år siden, som regel med et gitt tema. Ett år var temaet "resirkulering", og førsteprisen gikk til et hus som raste sammen umiddelbart etter monteringen, fordi det allerede hadde startet på resirkuleringsprosessen...
Marshomallows som pepperkakehus-isoalsjon er et vanskelig materiale å jobbe med. Veldig lett å få glipper mellom platene men resultatet gir en akseptabel veggtykkelse.
Ulike verktøy for oppdeling i riktig tykkelse ble testet. Skarp ren kniv er å anbefale. En stor fordel med Marshmallows er den innebygde limeffekten etter deling, bare å legge rett på riktig plass og den limer flatene effektivt sammen.
Om et pepperkakehus har stått siden 1960- eller 70-tallet så ville jeg personlig prioritere antikvariske kvaliteter høyere enn varmetap, så jeg ville nok foretrekke å beholde originalutførelsen. Etterisolasjon ser jeg på som et adekvat tiltak for nyere bygg, i første rekke bygg som er reist de siste fem dagene.
Sprinkleranlegget bør kobles til juleøl i så fall. Med mindre alkoholnivået blir som å kaste bensin på bålet... Da bør vell julebrus vurderes, men da var det igjen dette med sukkerinnholdet. Slukkingen bør i alle fall være julebasert.
Da har jeg testet alle varianter som er mulig med kremtopp:
Front - krem - bakside
Front - krem - front
bakside - krem - bakside
Testreulatatene er ganske entydig, kremen mister konsistensen sin over tid, faller sammen og gjør pepperkakene myke.
Videre testet jeg også et par varianter av Sandwich-konstruksjon:
Den klassiske med to lag majones:
Og ostesmørbrødversjonen:
Begge har en tilnærmet lik byggehøyde, basert på brødskjæremaskinene i butikken:
Resulatet fra Ostesmørbrødversjonen ser jo slettes ikke værst ut:
Men begge løsningene ga myke pepperkaker og er heller ikke helt spiselige om en måneds tid når byggetillatelsen blir foreldet:
Løsningen med ferdige sandwichelementer er interessant men har i tester vist en dårlig motstand mot brann
http://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/handle/11250/143427/LBjerke_OEikeset_GSaether.pdf?sequence=1
Ut i fra dagens tester og alarmerende testresultater fra andre kilder blir slik bruk av sandwichelementer forkastet.
Jeg har mest tro på massive vegger - flere pepperkaker limt sammen med knekk.
Tilfredsstiller krav til brannmotstand på EI ,30. Materialet vil smelte men tar ikke fyr.
Tunge materialer gir som kjent også bedre lyddemping mellom etasjene.
http://www.sintef.no/globalassets/upload/pepperkakehus_julen_2009.pdf
Men jeg ser nå at det er kommet en ny forskrift, PEP12. Der er det kommet inn en del om passivpepperkakehus hvor kravet er 2 mm isolasjon:
http://fido.nrk.no/cdd78d554813bcc8b5466a5745f0c48d4f48716c0a6bf906cceab6fd6021d97a/Spiselige%20byggverk%20Pepperkakehus%202012.pdf
Et såvidt lavt krav til isolasjonstykkelse kan kanskje ha sammenheng med at mange beboere av pepperkakehus ser ut til å befinne seg utenfor huset hele tiden.
Det var et fast innslag for noen år siden, som regel med et gitt tema. Ett år var temaet "resirkulering", og førsteprisen gikk til et hus som raste sammen umiddelbart etter monteringen, fordi det allerede hadde startet på resirkuleringsprosessen...
Marshomallows som pepperkakehus-isoalsjon er et vanskelig materiale å jobbe med.
Veldig lett å få glipper mellom platene men resultatet gir en akseptabel veggtykkelse.
Ulike verktøy for oppdeling i riktig tykkelse ble testet. Skarp ren kniv er å anbefale.
En stor fordel med Marshmallows er den innebygde limeffekten etter deling, bare å legge rett på riktig plass og den limer flatene effektivt sammen.