TSt
   #12
 14,509     1
Det er det som regnes som en av de mest kranglete naboer som finnes i Norge som eier skogen på naboeiendom hos meg. Men det gikk som sagt greit å få til avtale, litt for mye fikk de nok igjen i forhold til hva det var verdt (trærne var ikke av sag kvalitet pga veldig asymetriske årringer) men betød mye for oss som naboer (men var jeg som måtte ta kostnaden siden det er jeg som er naboen). 
  (trådstarter)
   #13
 72     0
dette er fortsatt like aktuelt da jeg fortsatt bor der.

noen som har noen tips til hvordan man går videre med dette? altså rettslig. tomte-eier er ikke til å rikke.

igjen så står det temmelig klart i loven: Er det ikkje nemnande om å gjera for eigaren eller for naturmangfaldet på staden, må eigaren ikkje ha tre som er til skade eller serleg ulempe for grannen, nærare hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen enn tredjeparten av trehøgda


HSt
   #14
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Hvis det er landbrukseiendom så linket jo jeg til noe over, og som sagt er trærne til nytte for nabo så er det ikke nødvendigvis rett frem. Men har du 100k til overs så finnes det sikkert advokater som vil ha pengene dine.
   #15
 11     0
At «trærne tar alt av solen"  kan bety litt. Men bare dersom situasjonen har endret/forverret seg siden huset er kjøpt/bygget.
På den ene siden visse TS at solforholdene er som de er på kjøpstidspunktet og denne ulempen har sikkert redusert prisen for eiendommen tilsvarende.
På den andre siden er finnes jo diverse retningslinjer og studier om trivsel som sier at sollys er viktig. Spesielt hvis man har barn eller gamle foreldre i huset som ser ut av vinduet dagen lang og aldri ser solen. Med denne argumentasjon kunne man få et råd fra kommunen på hva som er rimelig å forvente (de vet sikkert om tidligere lignende saker også) og hva man kan gjøre.
Gjelder det flere eiendommer – inviter dem til felles sak, engasjer lokale politikere, snakk med media. Men det er allerede krigføring, kanskje kan saken løses uten blod.

  (trådstarter)
   #16
 72     0
fant på en advokatside som det virker som har drevet endel med nettopp dette og der stod det at sol har mindre betydning og tydligvis ikke holdt i retten. men hadde vært best om noen her inne hadde stått fram da rettpraksis er det beste å vise til.
   #17
 484     Bergen     0
Er det ikke bare å ta seg litt tilrette da?
Fell et tre og rydd ordentlig opp etter deg og så venter du noen måneder og ser…

Det er ikke sikkert de merker det eller har kapasitet til å fly rundt og telle trærene sine om de er "bissy"

Hvor store er disse trærene da?
Hvor langt unna huset er de, er det sånn at de kan treffe huset om de tipper?
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 72     0
de har rimelig kontroll på hva som skjer på eiendommen selv om de eier flere hundre tusen mål skog. da jeg var på kontoret deres å spurte første gangen hadde de temmelig avanserte dataprogramm i 3D er der man kunne se hvert enkelt tre samt høyden i meter. temmelig vilt...

nei de treffer ikke noe hus, de står langt unna noen byggninger. problemet er at jeg mister flere mnd med sol. det er et problem. de står så tett at det kommer ikke noe lys imellom.
HSt
   #19
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du må presentere det som at du ønsker å kjøpe ut treet og spørre hva det koster
   #20
 20     1
Hei,

Du har kanskje ikke fått helt svar på spørsmålet ditt: "så hvordan går man fram?"

Du har fått noen gode tips her, og noen som kanskje er noe mer risikable. I sistnevnte kategori havner tipsene om å ta seg til rette. Det kan ikke anbefales: Det kan så klart gå bra, men du risikerer både straffeansvar og erstatningsansvar.

Det første du må gjøre er å vurdere om du har en sak. Dette kan du gjøre selv, eller du kan snakke med en advokat. Advokater koster penger, tilsvarende som elektrikere og rørleggere. Men 100 000 kroner for å få et råd i denne saken er bare "tull". På en time eller to bør en alminnelig oppegående advokat kunne gi deg et råd om du har en god eller dårlig sak.

Det er lite konkret informasjon i innlegget ditt, bortsett fra at du bor ved siden av en skog, og at du mister mye verdifull solgang. Men hvor høye trærne er, hvor stor eiendommen din er, og hvordan hus, hage og tun er plassert (evt. dyrka mark om du driver landbruk?) står det ingenting om. Så ut fra det du skriver er det ikke mulig å gi deg et råd mht. om du har en god eller dårlig sak.

Forholdet rammes både av granneloven § 2 og 3, og jeg tenker at Bondelaget har gitt en god gjennomgang i den artikkelen det er linket til. Den bør du lese et par ganger, før du løper ut med målebånd og kart. Selv om det kan se ut som dette er ganske "rett frem", må det foretas en grundig vurdering; særlig vurderingen etter § 2 er veldig skjønnsmessig.

SÅ til spørsmålet ditt om fremgangsmåte (etter at du da har tatt en vurdering og kommet til at du har en god sak):

1. Primært bør slike saker løses i dialog mellom partene. Husk at det har en verdi å "bli ferdig med saken tidlig", så tipset om å høre med naboen om du kan kjøpe ut noen trær er et godt råd.
2. Dersom dette ikke løses i dialog mellom partene må du få rettsapparatet til å se på saken for deg. Denne saken bør etter mitt skjønn starte i forliksrådet. Se denne siden for mer info:

https://www.politiet.no/tjenester/namsmann-og-forliksrad/forliksradet/forliksklage/

Husk at det er du som klager som har bevisbyrden. Det betyr at du sammen med forliksklagen må legge frem dokumentasjon på at du har et krav mot innklagede. I denne saken bør du legge frem oversiktskart / situasjonskart som viser nabogrenser og bygninger, du bør legge ved bilder som viser området og de aktuelle trærne, og du bør legge frem dokumentasjon som gir deg forliksrådet en mulighet til å ta stilling til hvor høye disse trærne er.

Før du sender forliksklagen bør du sende naboen et såkalt prosessvarsel; det er en epost eller et brev hvor du redegjør for kravet ditt, og opplyser at dersom de ikke aksepterer kravet vil du etter 14 dager sende inn forliksklage. Dette bidrar ofte til at motparten blir mer innstilt på dialog (men det kan selvsagt også få den konsekvens at "rullegardinen går ned").

Vær obs på at du ved å tape i forliksrådet kan bli ansvarlig for motpartens kostnader (normalt begrenset til ca 5000 kroner), pluss rettsgebyr for forliksrådet. Vær også obs på at dersom du vinner i forliksrådet, har motparten anledning til å bringe saken videre til domstolen.

Håper dette var oppklarende, og jeg ønsker deg lykke til.