638    13    1  

Dieselmotor stopper ved last

 5 111     Sørnorge     0
Mens jeg fortsatt er på reise har en bekjent lånt pajero'n (som sto hjemme), og fått motorstopp.
Bilen hadde stått i noen måneder da han hentet den. Batteriet var flatt så han hadde brukt startkabler fra et løst batteri for å starte.
Etter noen mil hadde han stoppet for litt mat. Han kom ut, startet, satt giret i D, i samme øyeblikk som han ga gass, stoppet motoren. Han startet igjen, satt giret i D, og så fort han ga gass, stoppet motoren igjen. Deretter ville ikke motoren starte mer.

Motoren hadde ikke vist tegn til ujevn gange før dette.

Noen tanker om hva som kan være feil nå? Min første tanke er sprekk i drivstoffrør som har gjort at det kom luft inn.

   #1
 2 793     I huset mitt     0
EGR ventil stuck open?
Kondens/vann i dieselfilteret?
Som nevnt luft i dieselsystemet
  (trådstarter)
   #2
 5 111     Sørnorge     0
Men taler ikke alle disse årsakene for at bilen burde fusket i løpet av de milene den kjørte før den stoppet?

Tror faktisk ikke det er EGR på den. 3,2l fra 2001. Og selv med åpen EGR, vil den vel ikke stoppe, bare ha lite kraft?
   #3
 2 793     I huset mitt     1
En eller annen gang så må jo egr bli stuck. Wink

Nei, vet ikke. Men er den stuck open så går den knapt på tomgang da den får kun nesten ren eksos inn.

Har dem prøvd igjen etter en stund å starte den?
  (trådstarter)
   #4
 5 111     Sørnorge     0
Han hadde jo råflaks med å ha en bekjent boende 100m fra der bilen stoppa, så han lånte en annen bil for å komme seg hjem. Var snakk om at han skulle dra å besøke pajero'n i dag, men har ikke hørt noe mer.

EGR på den bilen jeg reiser med har satt seg fast flere ganger, kanskje ikke i 100% åpen posisjon, men dog åpen. Det har ikke artet seg på annet vis enn at den har mistet kraft. Aldri stoppet, aldri ujevn gange. Bare veldig slapt, typisk at man må kjøre 3. gir i bakker man normalt klarer på 5.

Jeg heller mot sprekk i dieselrør/slange. Kanskje temperaturforskjellen av en liten stopp gjorde at noe som var i ferd med å sprekke fikk det siste lille som skulle til for en sprekk og deretter sugde luft ved neste start?
   #5
 286     Sørlandet     0
Sikkert ikke relevant, men nevner allikevel.
Etter start med startkabler så sluttet klimaanlegget på vår forrige Nissan X-trail å virke kort tid etter. Eller mer korrekt stod det på full blås hele tiden. Tydeligvis (etter googling) så har iaf den bilen veldig sensitiv elektronikk og bør ikke startes med startkabler med mindre de har god beskyttelse.
esd
   #6
 15     0
Tipper tett dieselfilter. Har opplevd det samme med båtmotor når dieselfilteret begynner å tette seg. Ved pådrag stopper motoren.
   #7
 2 889     0
Neppe relatert til TS sitt problem, men nevner det likevel.

Skiftet for et års tid siden en 21 år gammel diesel Transit med en flunkende ny diesel Transit som oppfyller alle Euro-6 krav (ihvertfall påstår de det). Til å være en 2,4 meter høy, to tonn tung kassebil, som på langturer lastes opp med flere hundre kilo utstyr og innredning i lasterommet, er den svær snill på dieselforbruket - sist sommer lå jeg under 0,6 liter/mil.

Men: Gammelbilen var det praktisk talt umulig å kvele med uforsiktig bruk av gasspedal og girvalg. Den nye er langt mer "fin på det". De første månedene kvalte jeg motoren ved annenhver oppstart eller parkering; det tok en god stund å legge bort sleivete vaner, og bli mer bevisst gass og gir. Jeg antar at det har å gjøre med at autmatikken i motoren fintrimmer drifstoff-tilførselen til det absolutt minimale for å "gjøre jobben", både for å holde utslipp nede og for å holde forbruket lavt (det er jo i betydelig grad to sider av samme sak), med langt mindre marginer enn den gamle motoren.

   #8
 20 484     Akershus     0
Tydeligvis (etter googling) så har iaf den bilen veldig sensitiv elektronikk og bør ikke startes med startkabler med mindre de har god beskyttelse.


Virkemåten til slik «beskyttelse stusser jeg over. Har bygget systemer til bil med CMOS-kretser. De kunne være så følsomme at de røk «bare en så på dem , men systemene mine fungerte i mange år. Beskyttelsen lå i de nye enhetene, ikke i en startkabel.
Signatur
   #9
 286     Sørlandet     0
Jeg trodde vel i grunn at bruk av startkabler var problemfritt så lenge polene ikke er krysset. (Eller tja, jeg kjenner til at det i verste fall kan dannes knallgas).
Men etter fadesen med klimaanlegget og noe googling så skaffet jeg da startkabler med beskyttelse. Disse har blitt brukt et par ganger på en utladet Golf uten problem, men jeg har ikke satt meg inn i om beskyttelsen gir noen faktisk beskyttelse eller om det er en tulleprodukt.
  (trådstarter)
   #10
 5 111     Sørnorge     0
Har aldri opplevd problemer med startkabler. Jeg vil tippe at det potensielle problemet der er plutselig ladespenning når kabelen kobles til. Dette bør kunne unngås om man skrur av motor på giverbilen når kablene kobles til.

Ny informasjon om pajero'n: Frammdiffen var våt og det våte luktet diesel. De kunne ikke se lekkasje noe sted. Bilen er nå tauet til nærmeste sted med grav for at de skal titte oppunder i morgen. Får håpe det er en slange som er årsaken, og ikke dieselpumpa (som jeg tror sitter like over diffen og er fullstendig utilgjengelig uten demontering av alt i motorrommet).