#11
 3,595     0
KjellG,

Du har i lang tid vært så aktiv i debatter om nettleie og strømpris at jeg nekter å tro at du selv har noe problem med å forstå hva som menes med disse tariffene. Det virker som at du prøver å konstruere opp teoretisk mulige misforståelser som andre ikke-identifiserte individer i prinsippet kunne komme til å gjøre.

Jeg tror bare ikke på det, som noe problem. De som ikke forstår hva som menes med de formuleringene som er brukt, er i all hovedsak de som overhodet ikke vil forsøke å forstå det - de fleste "vanlige folk" studerer aldri tariffer i det hele tatt. (Genrelt spørsmål til alle lesere: Hvor lenge er det siden sist du sjekket opp vann/avløp-tariffen i din kommne, og vurderte hvilken effekt den siste prisjusteringen hadde på vannregningen din?)

Selv blant de som tar en titt på tariffene vil det store, store flertall aldri forholde seg til slik flisespikking som vi gjør her, f.eks. om det med "time" menes et glidende vindu eller klokketime. Og uansett: Forskjellen er for folk flest av kun akademisk betydning, og knapt det. En god del av strømforbruket har vi ikke slik detaljkontroll over: Alt som er automatisk styrt av følere (f.eks. termostater, fotceller, spenningssensorer, ...) kan starte og stoppe når som helst i klokketimen. Kanksje noen få løper bort til wattmeteret og avleser det for å finne ut om de skal starte middagslagingen nå eller vente i en halvtime, men etter fjorten dager kutter de ut det, så å si samtlige.

"Smarthus"-løsninger er stadig, etter 30+ år, stadig et så kaotisk marked at å sette opp noe slikt til å holde følge med hver eneste føler, og styre andre apparater ut fra det, er en reinspikka nerde-ting. Selv om såkalt "smarthus" begynner langsomt, åååå så langsomt, og trenge seg inn på markedet er det for folk flest i praksis begrenset til å slippe å reise seg fra godstolen for å slå på eller av lyset, men kunne gjøre det fra en app på mobilen. Pluss at man kan la lyset bølge mellom ulike fargetoner ... Hvis de ikke forstår informasjonen fra Elvia eller aenett slik den står i dag, da vil de ihvertfall ikke forstå hvordan de setter opp et smarthus-system, slik vi har dem i dag, til å flette ulike automatisk styrte strømbrukere innmellom hverandre så ikke energiforbruket går over "x" kWt/t!

   #12
 166     0
Syns ikke de prisene var så avskrekkende. Ikke så big deal som mange skal ha det til i hvertfall. Om man f.eks. lader elbilen med høy effekt på natta og dermed kommer opp i 10-15 kWh/h i stedet for 2-5, så tjener man jo potensielt inn prisdifferansen på så lite som 1 eller 2 netter ved å lade når strømmen er billig. Hos min netteier Lede er det litt større forskjell mellom trinnene, men fortsatt ikke så mye at det lønner seg å spre store laster utover dagen i stedet for å kjøre på med høy effekt på natta.

EDIT: Og det er jo fint at denne modellen ikke har noe effekt. Det er fint om det er strømpriser som styrer forbruket og ikke maks forbruk per time. Førstnevnte gir jo faktisk insentiv til å flytte store laster til natta, mens å sette maks forbruk per time ikke gjør det. Å trekke konstant 5 kW døgnet igjennom belaster jo nettet mer enn å trekke 3-4 kW hele dagen og 15 kW hele natta når få andre bruker strøm.
   #13
 5,050     Sørlandet     0
Min regning blir mest sannsynlig 200,- dyrere i måneden pga dette.

Kanskje ikke så avskrekkende nei; men 200,- her og 200,- der så blir det plutselig en del.
  (trådstarter)
   #14
 25,136     Akershus     0
@keal
« Hvor lenge er det siden sist du sjekket opp vann/avløp-tariffen i din kommne, og vurderte hvilken effekt den siste prisjusteringen hadde på vannregningen din?

Svar: 2 dager siden.

Jeg vet at jeg pirker. Det er litt fordi jeg vet at mange ikke forstår noe særlig av strøm og benevninger. Da er det i mine øyne enda mer uheldig når strømselskapene øker forvirringen og skriver slikt som «kilowatt per time i sin forklaring av tabellen.
Begrunnelsen for å poste her er for å få tilbakemelding på hva som ville vært en bedre formulering.

Hensikten er å lage en bedre tabell til en orientering for noen pensjonister. Jeg kan love deg at det ikke blir noen glidende måleperioder der, jeg har flere års erfaring som frivillig datainstruktør for seniorer og får tilbakemelding på at jeg snakker noenlunde forståelig og med norske ord. Grin
Signatur
   #15
 166     0
Hva med å bare bruke kjente ord og kalle det gjennomsnittlig forbruk per time. 5 kWh/h er jo i snitt 5 kW den timen. Så bruker man panelovner eller noe for å illustrere.

"Se denne vifteovnen, den er på 2000 W eller 2 kW (kilo betyr tusen, akkurat som et kilogram er tusen gram). Hvis den står på hele timen har du brukt i snitt 2 kW den timen. Står den på halve timen har du brukt 1 kW i snitt den timen. Har du to sånne på samtidig hele timen har du brukt 4 kW i snitt den timen, eller 4 kWh/h som det også kalles."
TSt
   #16
 15,070     1
Den som har 63A hovedsikring som ofte er vanlig har en muligheter til å beslaste enten ca 14,5kW eller 25kW, det siste hvis en har trefase. Så skal en komme under 10kW må en passe på siden dette er 1,45 eller 2,5 ganger mindre enn det en har tilgang til i dag.
   #17
 3,595     0
Jo ... Men bruker du tilsvarende tankegang hvis du har en bil som kan gå i 220 km/t om du utnytter den maksimalt?

Det virker som om du betrakter som "normalt" at alle ressurser utnyttest maksimalt, for alt de er gode for. At fordi du har 3*63A hovedsikring er det "naturlige" å trekke 25 kW, og du må "begrense" deg med en faktor på 2,5 for å holde deg under 10 kWt/t.

Jeg har 3*63A-opplegg, men har de siste årene aldri overskredet 5 kWt/t. Jeg tenker at hvis du faktisk har et forbruk som normalt pendler i området 10-25 kWt/t, da hører du til i den gruppen som bør ta din del av regningen for at du skal ha denne kapasiteten tilgjengelig, framfor å prøve å "trikse og mikse" det til for å akkurat så vidt får presset deg ned i en lavere prisklasse.

Sjansene er vel store for at hvis du har vært vant med å kunne ta deg råd til et forbruk i området 10-25 kWt/t, da ha du en økonomi som gjør at du overlever økonomisk også om du må betale for det store forbruket.

  (trådstarter)
   #18
 25,136     Akershus     0
Jeg sjekket sist januar. Av 720 timer lå 62 over 5 i timeseffekt. De fleste bare litt over og neste time lå godt under. Mao, med en automatikk ville jeg kanskje, muligens, kunnet pine meg under 5 hele januar. (3*63A)
Signatur
TSt
   #19
 15,070     0
Var bare for at alle skulle se at en må passe på hvis en har tenkt å holde seg under 10kW fordi en har hatt tilgang til veldig mye mer uten at en kanskje har tenkt på det. Det er de spontane innfallene en må tenke på iallfall. Komme hjem og det har blåst litt mere den dagen og er litt kaldt hjemme og en finner frem en vifte ovn på 2kW og slår på. Har en da "trimmet" ned til ti fra før så sprekker den mnd hvis den står på en time.
  (trådstarter)
   #20
 25,136     Akershus     0
Hvis en har trimmet ned til et forbruk på maks 10 kWh/h, så sprekker det med den 2,5 kW ovnen etter ett sekund, da er du over og hopper opp et trinn.

En vil trenge et system som leser akkumulert kWh fra AMS gjennom timen og et styresystem som kobler ut laster når en nærmer seg grensen (10 kWh) for trinnets energiuttak.
Jeg tror de fleste vil justere litt manuelt her og der og ellers håpe det beste.
Signatur