2,277
85
0
Eu kontroll
519
Østfold
0
Hadde en 07 ford connect på eu kontroll i dag (129.000 km)
Fikk åtte 2 feil på bremsene. En av feilene er 25% rust på ene siden av en bremseskive. Det er ikke noe rust å se på yttersiden. Brukte speil for å sjekke baksiden, ser ok ut der også. Skal løfte opp bilen til mandagen for å ta en god sjekk. Om jeg fremdeles ikke er enig i feilen, kan jeg da sette den på naf og ta ny kontroll? Eller vil de se feilene som forrige verksted fant i en database? Tenkte å ta en blindtest.
Hva kan forårsake forskjell i bremsekraft mellom hjul på samme aksel >30% av høyeste verdi svak hs foran.
Fikk åtte 2 feil på bremsene. En av feilene er 25% rust på ene siden av en bremseskive. Det er ikke noe rust å se på yttersiden. Brukte speil for å sjekke baksiden, ser ok ut der også. Skal løfte opp bilen til mandagen for å ta en god sjekk. Om jeg fremdeles ikke er enig i feilen, kan jeg da sette den på naf og ta ny kontroll? Eller vil de se feilene som forrige verksted fant i en database? Tenkte å ta en blindtest.
Hva kan forårsake forskjell i bremsekraft mellom hjul på samme aksel >30% av høyeste verdi svak hs foran.
Biltilsynet har ingen kontroll på førstegangs kontrollane, det er berre den endelige rapporten at bilen er godkjent dei har i sitt system.
Men OFV derrimot fører statistikk over feil, men ikkje over kvar individuelle bil.
Opplevde på NAF testestasjon at de denne gangen måtte skrape tectylen av ramma for å finne chassis nummeret, det virket det ikke som om noen andre hadde gjort før ham
Eg skriver databasene fordi det finnast fleuire firma som tilbyr slike databaser, sist eg sjekka var det 9 stk, men den dessidert største er BUS AS som sikkert har 50 % markedsandel.
Alle som har abbonement på samme databasen kan sjå feila som bilen har hatt på forrige kontrollplass, men dersom første kontrollplass har ein annan database enn den nye kontrollplass kan ikkje dei ikkje sjå om bilen har vert inne til kontroll og følgeleg heller ikkje mangelane.
Dette veit eg en god del om då eg faktisk dreiv verksted i over 10 år.
Grunnen for at feila skal leggast inn er at det skal førast statistikk over kva feil som er på bilane ved kontrolltidspunket, dette er det OFV som gjør.
Pga at det kostar en gitt sum kvar gang det vert lagt inn en kontroll/etterkontroll, har det skjedd at verksted berre fyller ut en manuell kontrollseddel med mangelane på, så legg dei inn bilen på databasa med anbefaling om godkjenning først når feila er retta.
Men dette er ikkje lovleg.
Så er det ingen feil på bilen vil verkstedet verte belasta med 1 stk gebyr frå databasen.
Dersom bilen må tilbake på etterkontroll, vert verkstedet belasta med 2 stk gebyr frå databasen, men dette er litt forskjelleg praksis på frå database til database, og kva type abbenoment du har.
Bilen er ca 6 år nå. Og med de saltsøleveiene vi har, kan det godt hende at du må skifte det som er av bremsedeler om disse ikke er jevnlig vedlikeholdt og vasket.
Ujevn bremseeffekt er ofte at et stempel sitter fast på en caliper/går mye tregere enn på andre siden.
eller
Rust på en skive trenger ikke du ikke se med et utrent øye. En bil som har stått stille en periode kan få skikkelig gravrust på skivene. Da hjelper det ikke å bruke bremseklosser for å slite dette av. Enten må skiva dreies (gjør man bortimot aldri) eller man handler ny. Calipere er også utsatt for gravrust og da kiler klossene seg fort (og slites skjevt eller ikke tar i hele tatt). Hadde du noe på håndbrekk eller bremserør/-slanger også?
Før var kallenavnet mitt tavlebyggern.
Opplevde en gang at to helt like bremsecaliptere hadde forskjeleg diameter også,
dette var en bil som hadde fine bremseskive, stempla og glidehylser gjekk helt fint.
Så skeivbremsing kan komme av dei mest usansynlege ting.
Ved dreing av bremseskivene må man passe på å ikkje komme under minimumm tjukkelsen på skiva,
+ at man må jo ha noko ekstra å slite på, skal det i det heiletatt lønne seg å dreie dei.
Biltilsynet brukar også en av desse databasene (for nokre år sidan var dette BUS AS, veit ikkje om dei brukar dette i dag)
Høres litt rart ut med rust på skivene hvis bilen har vært aktivt brukt, men jeg har klart å ødelegge skiver pga. kjerringkjøring på vinteren. ;D Ingen hard nedbremsing betyr at skivene bak nesten ikke brukes. Så er du flink til å anpasse fart som meg så tar du en hard nedbremsing i løpet av turen for å slite vekk litt rust på bakskivene. Heller ikke dumt å plukke ned bremsene på våren for å gjøre rent etter vinterens herjinger. Stålbørste, sinkspray og noe lakk utenpå dette igjen holder unna en del. Trenger ikke sandblåse alt hele tiden for å stagge forfallet. Selv grov rengjøring og sink hjelper (men er såklart langt fra så godt som sandblåsing og skikkelig overhaling). Trenger ofte ikke ta av bremseslangen heller, men det gjør ingenting for de fleste av oss har godt av å skifte bremsevæske oftere.
PS: EU-kontroll er ikke en veldig god kontroll for å se hva som bør gjøres med bilen, men det vet du sikkert. I en PKK så sjekkes for det meste sikkerheten, mens funksjon på motor, girkasse, etc. bryr kontrollen seg ikke om. NAF har jo egne kontroller for dette og det har nok de fleste andre verksteder også.
Jeg tror kalipperen på vf sitter litt pga at den klossen er mer nedslitt enn hf. Så kommer feilen under som sier: forskjell i bremsekraft på samme aksel >30% av høyeste verdi svak hs foran. Hadde det vært vs foran hadde nok kalipperen vært synderen. Eller tenker jeg feil nå?
Leser jeg teksten riktig så registreres HF som svak og du ser mer slitasje på VF. Da stemmer det nok at caliper er synderen. Plukk den ned og puss rent. En repsats på begge er nok ikke å forakte. Saus inn med egnet spray også.
Evt. kjøp dem orginal i utlandet til 1/3 av prisen i norge.
Sansynligvis er kalipperene rustet fast og stemplene går treigt.
Når byttet du bremsvæske sist? Sikkert aldri.
Bil 1: 4 trommer, dreid en gang på 18 år, skiftet sko en gang, 180000km
Bil 2: 2 trommer, dreid en gang på 19 år, skiftet sko en gang, 210000 km
Bil 3: 2 trommer, ikke gjort noe på 25 år, 195000 km.
Bil 3: 4 skiver, alt skiftet etter 6 år, 75000 km.
Hva er feil med tromler?
Aldri så lenge jeg har eid den
Desse bremsene er vanskligare å få til å bremse likt, er vel såå seie håplause å få til eit skikkeleg system med etterjustering som virkar.
(nettopp pga dette er trommelbrems helt uegna som frambremse)
Når alt dette er sagt er det ingen tvil om at trommelbrems er billigare å vedlikeholde og går gjerne 100000 - 150000 km utan problem.
Fading har ingenting spesielt med trommelbrems å gjør, det får man også på skiver.
Har kjørt endel på bane og selv skivebremser har sine svakheter som man lett provoserer fram ved litt aktiv kjøring. Med trommelbremser kan man bare dra hjem.
Men at vedlikeholdsmessig er bedre, ja definitivt.
Ei uventiletr bremseskive har vel ikkje noko bedre kjøling enn en trommel?
Prøvd bremsevæskelekkasje på trommelbrems? "Spett i hjulet"
Blir det levert bremseskiver i rustfritt slik at en kan bli ferdig med tullet? (Eller er ikke det egnet?)
Ufattelig mye på en bil som kunne vært laget i langt mer holdbare materialer. Men om en ser hva en bil egentlig koster så er det ikke så mye igjen å lage den av. Bare vi på berget her som betaler som om den skulle vært laget i 24 karat gull
Teknisk verdi på bilen er veldig mye lavere sett i forhold til hva du betaler for i Norge. Dvs byggekostnaden er langt lavere.
Jeg har helt sluttet å kjøpe deler til bilene i norge, annet enn veldig hast eller veldig spesial. Det kan ikke forsvares at jeg for 1/3 av prisen får samme orginaldel levert på døren av dhl, tre dager seinere, enn norske forhandle.
Honda er et bra merke. Men forhandlerapparatet er så dårlig i Norget jeg ikke kan anbefale Honda uten videre.
Pga. det over så skjønner jeg ikke hvorfor rustfrie skiver ikke skulle være å oppdrive, iallefall som uoriginal oppgraderingssats. Tittet på http://materialteknologi.hig.no/Materiallare/arbeidsplan/korrosjonsbestandige%20stal/Materiallaere-korrosjonsbestandige%20stal-kompendium.pdf og rustfritt har bedre varmefasthet så det kan det ikke være. Det har dog dårligere varmeledningsevne. Kan dette gi problemer ved at det vil magasinere varmen det får tilført bedre? I tillegg så har rustfritt en film på utsiden som kobber og aluminium. Kan det være denne som steller til bråk?
Er det ingenting i veien for rustfrie skiver så kommer nok "Logi&TiaZzz Purdy Brakes 2000" på markedet snart. ;D
http://www.jegs.com/p/Stainless-Steel-Brakes/Stainless-Steel-Brakes-Turbo-Slotted-Rotors/1615158/10002/-1
http://www.tennesseespeedsport.com/Stainless-Steel-Brakes-33475AA3R-Big-Bite-Cross-Drilled-Rotors.html
Tenkte å høre med dem om fullt kit. De har og rør osv..
Vil det bli problemer med godkjenning i norge?
Noen som vet om noen i norge som selger slikt?
Problemet med rust på bremseskivene er et ekstra stort problem på Prius, da man skal bruke minst mulig bremser for å kjøre mest mulig økonomisk.. Og med de godt saltede veiene her på sørlandet, tar det ikke mange ukene før de er godt dekket med rust. Pleier å dreie de i danmark, da de ikke vil gjøre det her, bare bytte..
Sjekk gjerne www.fjellsprekk.com
Her flytta Honda forhandleren inn sammen med BMW og de gikk fra å være et hyggelig og brukbart sted til et sted jeg holder meg unna.
Men fikk min 13 år gamle CR-V med nesten 350.000km på telleren glatt gjennom eu-kontroll hos NAF for en drøy uke siden. Noen kommentarer, men ingen feil ble markert.
I norge har jeg neppe noen tro på at den varmen man får fra de hastighetene her har mye å si om det er stål eller rustfritt stål. Eneste er de med mye fjell og daler, men da må man nesten bruke girene litt mer aktivt og bremse på det.
Ser jo på bare noe så enkelt, som deler i forstilling osv, kunne ha vært galvanisert. Som oftest har det et tynt lag møkkalakk bare.
Plyuretanforinger holder lengre, men jeg har en følelse av at disse lager fort mye mer knirkelyd i bilen (og sånne lyder orker ikke jeg).
"Precision Turbo slotting maintains a clean pad surface giving you maximum grip and quiet braking."
Turbo ja, det har mye med bremseskiver å gjøre. ::)
Det kan godt tenkes de ikke er godkjent. Vet ikke om man må ha TÜV-godkjenning på skiver. Uoriginale deler bruker å gå greit gjennom EU-kontroll, men blir man sendt til biltilsynet så sliter man. Jeg tror det er en grunn til at det ikke finnes for biler på det europeiske markedet. Det finnes en drøss svindyre oppgraderingssett så pris kan ikke være den eneste faktoren.
Stålomspunnet bremseslange finnes mengder av. Strengt tatt ikke godkjent de heller. Bremserør bruker man å erstatte med kobber hvis man skifter de ut.
Eller nok en gang, om de stålrøra hadde vært galvaniserte på yttersiden fra fabrikk.
Rustfritt tåler varmen bedre så det er nok ikke problemet. (I følge PDF-en jeg linket). Vet ikke om de tåler gjentatt oppvarming og nedkjøling dårligere.
Sliter selv med at i en relativt rustfri bil så er alt av bevegelige, eksponerte deler fulle av rust. Tror det blir en runde med Arcanol etter iherdig pussing. Blir helt dårlig av å se rusten som bygger seg opp i calipere o.l.
Poly-foringer knirker ikke noe mer enn gummi, heller tvert om, men man skal smøre foringen når den settes inn og man skal rengjøre godt før foringen settes inn. Har hørt en del klage på billige poly-foringer også. Selv bruker jeg bare PowerFlex og de er knall. Blir jo ny bil selv når man skifter helt greie gummiforinger.
Veit ikkje om det er grunnen, men kobber-rør skal festast for kvar 20 cm minimum.
Skal bilprodusenten til med tre gangar fleire fester på alle miljona bilane dei produserar, så vert det en betydeleg sum.
Skulle vært en egen produsent av biler til nordiske saltsøle forhold. De kunne godt ha brukt det dobbelte av en vanlig fabrikk på bildelene, og det hadde knapt nok merkes på kjøpsprisene her. Vi hadde garantert spart pengene igjen over tid i form av mindre verkstedopphold og deleskift.
Synet av rust er noe som får det til å grøsse kaldt nedover ryggen min
Sparingen er ganske ekstrem til tider der man sparer på lakk i motorrom og på chassi som ikke er synlig. God mat for rust.
Blir helt oppgitt til tider jeg.
http://www.dagbladet.no/2011/11/30/tema/motor/klikk/bil/19227402/
Før var kallenavnet mitt tavlebyggern.
Heiste opp bilen i dag. Skiva var etter min mening ikke rusten, ett par harde nedbremsinger hadde nok vært ok, men nå bytter jeg skiver uansett ettersom klossene er dårlige på ene siden, samt at skivene er slitt ned en del. Kalipperen henger noe på ene siden, skal bestille rep sett. Bestiller alt fra uk så det blir "billig". Når det gjelder bremserøra så var de knapt rustene. Så lite rust hadde vært akseptert midt på døra på en ny mercedes
Så da slipper jeg kanskje unna med noen tusen i deler og litt tapt fritid.
Tenkte å bytte bremsevæske selv, googla og ser det er en del smarte vakumsystemer til noen få hundrelapper. Noen erfaringer med disse?
Der du renser bremserør for rust, så avfett dem og få på noe lakk i etterkant, eller annen god beskyttelse.
Sånne "pizzabiler" som transit connect er vanligvis ikke bygget for å vare særlig mange år. At det hagler feil på bremsene etter såpass "kort" tid tyder jo ikke akkurat på at ting er laget for å vare. Til sammenlikning byttet jeg calippere bak på min 1992-modell Mercedes "E-klasse" nå i høst, da de hadde begynt å henge. Etter bare 540.000 km? Reklamasjon?
Appropos eu-kontroll, så er det fullt mulig å ta bilen til statens vegvesen og be dem gå gjennom hvis du er misfornøyd med verkstedet. Hvis de kommer til et annet resultat, kan i verste fall verkstedet miste bevilgningen sin. Det er sikkert noen som spekulerer i å gi litt ekstra mye feil i håp om å få utbedre, men det er også "bare mennesker" som gjør kontrollen, og det er mye skjønn inne i bildet. Det høres ut som i hvert fall en del av feilene kanskje var berettiget allikevel?
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Derfor tar man kontrollen hos naf og utbedring/etterkontroll på verksted
Før var kallenavnet mitt tavlebyggern.
(og at de nyere mercedesene heldigvis er veldig mye bedre enn de som kom midt på 90-tallet)
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
I de siste årene har jeg kjørt VW. (Flere biler fra 93 og nyere) Disse har rustet lite. På de nyeste med fullforsiket karosseri har det ikke vært noe rustproblem bortsett fra litt bremsegreier. Jeg kjører bla en Caddy som ikke er ekstra rustbeskyttet. (8 år? samme modell som selges nå bare at den er faceliftet, ikke den gamle Polo typen) Det er kun rust der steiner har ødelagt lakken. Denne bilen har kun kjørt på ultrahardsaltete veier om vinteren. Det er nok en viss forskjell på pizzabiler. Couriern var mindre enn 8 år da den ble spiker.
Det er i alle fall store forskjeller ulike produsenter i mellom. Og da tenker jeg særlig på originale varer versus uoriginale. Sistnevnte har jeg dårlige erfaringer med, men jeg vet det innimellom kan være fullt brukanes likevel..
Min byggeblogg her på forumet: http://www.byggebolig.no/index.php/topic,24165.0.html
Courier var en særdeles dårlig bil
Da jeg kjøpte den for 4 år siden hadde den gått 97k og hadde vært kondemnert en gang (kjøpte den ferdig reparert fra oppretter).
Nå har den gått 155k og i den perioden har den vært på 2 EU kontroller, begge med null feil. Eneste som har blitt gjort av vedlikehold er er oljeskift bytte av, luft, olje og drivstoff filtre, skiver og klosser foran samt vifte og servoreim. Det er gjort av eier og bilen har ikke vært på service siden 09. Fortsatt ikke en rustflekk på bilen og NAF mannen påpekte at bilen var i god stand på EU forrige måned.
Hvis ikke det sier noe om kvaliteten på bilen så vet ikke jeg.
Når det er MULIG så ta en hardere oppbremsing i en lengre bakke osv. Bruk også håndbrekket fast, dra iallefall i spaken innimellom så ting beveger på seg.
Det er ikke bare bremsene som har blitt dårligere. Verkstedene har vel så å si kutta ut alt som heter smøring og vedlikehold av bremser (samme med dørhengsler osv). De hiver det gamle av, og på med nytt. Å skifte bremser selv kan være en fordel. Bruke litt ekstra tid på å gjøre rent, og smøre diverse punkter med riktig fett/pasta. Har aldri hatt noe problem med at ting henger så lenge det er biler jeg har utført service og reperasjoner på selv. De få minuttene ekstra med rengjøring og smøring sparer en for mye plunder.
på verkstedet jeg bruker smører de opp bremsene på hver service. Og bruk ikke håndbrekket med mindre det er behov. Fastlåste bakhjul er ikke noe tess
Før var kallenavnet mitt tavlebyggern.
Er man veldig plaget med at parkeringsbremsen henger seg så er sjansen stor for at tiden er moden for å overhale dem/skifte wire. Med mindre det er helt feildesignet i utgangspunktet og da er det hele bare å gi opp.
Vel, et par dager stillstand på en mengde eldre biler så er det jokketid på asfalten. Håndbrekk brukes i bakker, ikke på flat mark
Før var kallenavnet mitt tavlebyggern.
Man bruker parkbrems der det er hensiktsmessig. Det å ikke bruke parkbrems fordi man er redd den skal henge pga feil eller lign. er for meg stupid.
Det var faktisk et dødsfall for ikke lenge siden hvor jeg bor. En kar hadde kjøpt bensin og skulle betale. Da trilte bilen sakte ned en veldig slakk helning, ca 50 meter. En mann ble da kvestet mot en annen bil og døde seinere av skadene.
At bremsesko ruster fast ved lite bruk kan skje med helt nye biler, det skjer ofte om vinteren når jeg bruker leiebiler i jobbsammenheng og de ikke er brukt på noen uker.
Bilene mine står ofte stille lenge og det merkes på bremsene. Så under bruk bruker jeg "move" på det meste. Spesielt kjøring om vinteren tærer mye på.
... er for kjærringer :-)
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Hvordan ordner dere køller dette, uten automatikk?
Om dette er mer eller mindre skånsomt for clutchen er en annen diskusjon.
Høyrebeinet på både brems og gass samtidig. Går helt fint.
Brekkstart er for kjærringer
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Trives sammen med damene jeg
Høyrelabben fikser gass og brems mens venstre labben tar seg av clutch. Ikke noe problem
Før var kallenavnet mitt tavlebyggern.
Traktor med last er relativt kurant, med håndgass er det bare å legge ut brems og inn clutch samtidig. Alternativt, kan du dra på brekket så lite som mulig mens det fortsatt sitter, gi gass og legge ut clutch. Husk å ta av brekket etterpå :)
(Glemmer du dette,kan du påregene å måtte bytte av hydralikkolje 2 ganger (100-150 liter), bytte hydralikkfilter 3-4 ganger på rappen og bremsene, før du er kvitt all metallspon i hydraulikken).
Andre kuriositeter: Ikke trykk inn clutchen for brått når du pløyer i 7-9 km/t med 5 eller flere skjær på plogen. Det er som å kjøre inn i en betongvegg.
Bakkestart skjer utan parkeringsbremse uansett kva bil, traktor eller maskin man har.
Er dette vanskeleg bør man revurdere om man er egna til å køyre bil.
Jeg og, men man trenger vel ikke la dem kjøre bil for det? ;D
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Ja, ein erfaren sjøfør klarer ofte det.
Men eg vil minna om kva reglar som gjeld navigering til sjøs, eg meiner at dei same retningslinjene også er aktuelle på land: Ein brukar alle tilgjengelige hjelpemidler.
Så om det er sikrare å bruke handbrekk er det det ein god sjøfør bruker, ikkje kva ein klarer seg med for imponere nokon... ;)
Menn har til tider ei blind tillit til egen kunnskaper og ferdigheter, der har me litt å lære av andre.
Får vel det siden fotgymnastikk er et krav. Litt synd etter 1mill km skadefri kjøring gjennom flere ti-år, men må man så må man. :(
Vil fortsatt påstå at brækkstart gir best kontroll når det er vanskelige forhold: ingen siging av kjøretøy, ingen sliping av kobling, ingen kvelning av motor, og i godt selskap. :)
Om en idiot kommer til å havne inni meg fordi han triller bakover i en bakke, fordi han ikke skulle være kjærring og bruke håndbrekket, så kommer jeg til å gjøre kjerring ut av han.
Dessuten burde flere bruke håndbrekket når de parkerer bilene sine. Jeg har sett nok biler i min tid som kommer rullende. Folk har en overdreven tro på at kassene på 1500kg med fire hjul står som fjell uansett. Fysikk er kanskje ett fag alle som skulle ha lappen burde ha hatt, da en hel del tydligvis ikke er kjent med naturen lover.
Tenker du på den hendelsen på Statoil-stasjonen ved Spelhaugen, eller har det vært en identisk situasjon et annet sted i landet?
Vår eksterne byggeblogg
Med lastebil så har man en viss treghet (påløpstid) på luftbremsene så bakkestart er faktisk enklere med lastebil enn med personbil for en øvet sjåfør.