#21
 3,412     Akershus     0
men å sette makspriser osv hører vel mer hjemme i en annen tid.

Enig der.

Det er vel ikke så mange som har argumentert for makspriser. En elektriker, restaurant eller frisør må da få lov til å ta den prisen de vil. Frisørene jeg bruker tar 200 kr pr gang mens en eks betalte 1600 hver gang, hver måned. Et måltid kan koste 10 kr (for en burger på Mac'ern) eller 1000 (Michelin-restaurant). En elektriker kan velge å levere en lysbryter til 300 kr, mens en annen kan velge å selge en lysbryter for KNX til 10000 (inkludert software, ekstra kabling og annet tjafs).

Makspriser er vel derfor uhensiktsmessig. Men det som for meg virker VELDIG hensiktsmessig er at det skal finnes prisinformasjon. Jeg liker at restauranten har en meny med priser og at frisøren har en lapp på veggen med prislisten sin. Problemet er at slik informasjon ikke alltid er like lett tilgjengelig for elektrikertjenester, fordi mye av den virkelige "prisen" kan ligge "gjemt" i voldsomme prispåslag som ofte ikke opplyses om ved avtaleinngåelse. Man kan få absurde regninger, uten at det var forutsigbart på forhånd.
Signatur

   #22
 785     Vestfold     0
Lærdommen er vel at man altid må hente inn flere tilbud, og bli enig med trikker om hvilken rabatt (evt. påslag trikker skal ta) man skal få på listepris på materiell dersom det er noe særlig omfang på jobben.

Det er kunstig høye listepriser på materiell fra Grossist og hinsidige rabatter er vel felles for elektrikker og VVS/VA bransjen.
Man er totalt blottet for skamvett dersom man legger seg over listepris.
Har ingen problemer med timeratene til trikkerne.
Ser jeg betalte 575 kr/t + moms for trikker som har installatørprøven og driver eget firma. Hvis man sammenlikner hva et bilversted tar for timen så syns jeg ikke det er dyrt.

Har en nabo som nettop måtte få fikset noen småting etter sjekk fra DLE. Ble fakturert 70 kr/m + moms for 2x2,5mm2 PR kabel.. Timer etc. kom i tillegg. Han skulle aldri bruke samme trikker igjen..
   #23
 917     OSLO     0
De aller fleste vil få nei hvis de spør om elektriker kan installere egenkjøpt utstyr.

At elektriker vil ha kontroll på utstyret er til en viss grad forståelig, men at de kan total-nekte utstyr kunden har kjøpt, bare fordi det er kunden som har kjøpt det, viser bare kjernen i problemet.


Jeg klarer ikke å være helt enig i denne. Nå har jeg ca null peiling på hvordan det foregår, men jeg ser for meg at alt av brytere, ledninger osv som selges må gjennom en eller annen form for sertifisering. Hvis dette stemmer burde det være ulovlig for en elektriker å nekte å montere hvis kunden stiller med eget godkjent utstyr, selv om det er et merke elektrikeren ikke foretrekker. Han kan gjerne ha med seg sitt eget alternativ og forsøke å argumentere/selge det til kunden, men det får være opp til kunden hva som skal monteres.
   #24
 6,009     Finnmark     0
tonyG: Hvorfor er du uenig i noe du ikke har peiling på da?Elektrikere og rørleggere nekter ofte å montere utstyr / materiell de ikke har solgt selv, uavhengig av at det er samme merke mm...........
Idag er det ikke kunden som bestemmer hva som skal monteres, men elektriker / rørlegger..........
Signatur
   #25
 1,596     0
Dette var bransjen tatt på kornet - grossistleddet er jonproblemet her, synd dette ikke kom bedre frem. Elektro, rør og byggevarer - samme driten som matvarebransjen. Her er det mange aktører som har mye å tjene på å holde sin agenda skjult fra offentligheten.
   #26
 3,234     Vestfold     1
Grunnen til at prisøkning på elektrikker har økt mye mer enn rørlegger og snekker, er vel alle disse lovene som gjør at man knapt nok har lov å skru på lysbrytern.. Det er da helt i orden at man har fri prissetting. Man bør som kunde heller få et mer reelt prisoverslag som inkluderer materiell. Uansett, i denne saken, så har elektrikkern priser seg langt over hinsides fornuft.

Når man ser prisene lekmannen kan kjøpe inn varene for, og elektrikkern enda mindre, så har de en ganske så god timepris. I mine øyne er det mer reelt med en faktisk timepris, som tilsier hva det koster, og litt i avanse for å kjøpe inn materiell og videreselge (garantier osv). Transparente priser tror jeg de seriøse vil leve lengre på, en slike som kommer med en lav timepris og fakturerer med gaffel i etterkant.

Det kan ikke bli slik at det koster 10000kr snart å få et ekstra stikk en meter unna forrige punkt.
   #27
 2,985     Vestlandet     0
Har akkurat sett programmet. Dette er jo heilt sjukt. Det er ein sjuk bransje. Ein treng kanskje ikkje undra seg så veldig for å skjøna kvifor det vert så mykje ulovleg el arbeid i dei 1 000 heimar...
Signatur

   #28
 2,018     Strømmen     1
Grunnen til at prisøkning på elektrikker har økt mye mer enn rørlegger og snekker, er vel alle disse lovene som gjør at man knapt nok har lov å skru på lysbrytern..


Nå har systemet tilsynelatende fått en oppmyking, selv om ikke alle her
på på forumet var enig i det som sto om § 6 i Elsikkerhet 84...

Saken handler om at anleggseier (kunde) eller snekker, kan gjøre stor deler
av det elektriske anlegget, så lenge det er prosjektert og blir kontrollert av
faglig ansvarlig...
Jeg tror vi er på vei dit, siden dette er noe som allerede er delvis innført i de
andre nordiske land...

Igjen så er det Hr Sanner som eventuelt kan få gjennomslag for dette...

Det importeres daglig ferdighus fra Litauen og andre baltiske stater der
det elektriske anlegget er prefabrikkert av mennesker totalt uten Norske godkjenninger, så hvorfor skulle ikke vi kunne gjøre det like bra... selv...
Signatur
   #29
 917     OSLO     1
tonyG: Hvorfor er du uenig i noe du ikke har peiling på da?Elektrikere og rørleggere nekter ofte å montere utstyr / materiell de ikke har solgt selv, uavhengig av at det er samme merke mm...........
Idag er det ikke kunden som bestemmer hva som skal monteres, men elektriker / rørlegger..........


Jeg kan ikke være uenig selv om jeg ikke har oversikt over sertifiseringsprosessen til produktene? Gitt at det finnes en sertifisering står jeg for meningen min. Det burde ikke være lov for en elektriker å nekte å montere et godkjent produkt.
   #30
 174     Stavanger     0
tonyG:
Jeg jobber i IT-bransjen (data å sånn Wink ), men jeg sier glatt nei til å hjelpe kunder med Mac eller f.eks Linux. Samtidig så hjelper jeg ikke kunder med windows xp (utenom oppgradering), da det er utdatert. Så forstår godt at elektrikere jobber kun med visse merker. Men at de nekter å installere utstyr som er egenkjøpt, og som er det samme som de ville solgt selv, det er helt hårreisende ...
Signatur