#41
 1,505     0

Mulig jeg hadde pyntet på sannheten hvis jeg var uforsvarlig, men en "ren" ulykke uten skyld?


Det er IKKE lov å stikke hendende inn i en spenningssatt 400V fordeling uten 1000V-hansker og verneutstyr! Og en person til å ringe ambulansen!

Dette skjedde MIN bedrift og jeg JOBBET der da det skjedde. Vi er en LITEN bedrift. Kan hende jeg skal jenke meg ned til -trusler- om anmeldelse, men min kollega var klar på at det var siste gangen HAN sa ifra i alle fall.

Rykter/vandrehistorie? NEI.
Signatur

   #42
 3,037     Akershus     0
Er ikke tilfellet ditt snakk om uaktsomhet, President Grønning? Jeg kjøper at det skal benyttes verneutstyr når man jobber med "live" utstyr. Får du deg en karamell hvis du bryter reglene så skjønner jeg at det kan by på bråk. Du får jo bråk hvis arbeidstilsynet kommer på besøk og ser dette også, uten uhell.

En del HMS-tiltak er voldsomme og går ut over produktiviteten, men jeg kan bare ikke skjønne at en ulykke uten voldsomme fysiske følger skulle gi represalier hvis det ikke kan påvises uaktsomhet. 
  (trådstarter)
   #43
 1,307     Hardanger     0
På havet har avvikssrapportering vært på plass noen år. Et hovedmoment her er at navn ikke skal brukes, det som er interessant er å finne ut hva som har skjedd og ikke hvem som skal straffes.
Signatur
   #44
 21,481     Enebolig     0


Mulig jeg hadde pyntet på sannheten hvis jeg var uforsvarlig, men en "ren" ulykke uten skyld?


Det er IKKE lov å stikke hendende inn i en spenningssatt 400V fordeling uten 1000V-hansker og verneutstyr! Og en person til å ringe ambulansen!

Dette skjedde MIN bedrift og jeg JOBBET der da det skjedde. Vi er en LITEN bedrift. Kan hende jeg skal jenke meg ned til -trusler- om anmeldelse, men min kollega var klar på at det var siste gangen HAN sa ifra i alle fall.

Rykter/vandrehistorie? NEI.


Man kan bli anmeldt for å stikke sine egne hender inn i en tavle med 400v, men man kan ikke straffes. Ferdig med saken. Hva legen har sagt er likegyldig. Firmaet kan heller ikke straffes dersom interkontrollen er i orden og montøren ikke har fulgt den. I tillegg har man ulykker som likevel kan skje selv om montøren utviser aktsomhet.

Det er noe annet dersom man forvolder andre personer skader pga. uaktsomhet.

Man trenger ikke lete lenger enn til nyeste utgave av "Nettverk" for å få svar på dette.
   #45
 262     Ved siden av naboen     0
Du kan vel faktisk straffes av arbeidsgiver, men først etter at du flere ganger har brutt arbeidsgiverens HMS rutiner. Så om du gang på gang putter neven inn i en 400V fordeling uten handske så kan du ryke på en smell på både den ene og den andre måten.
   #46
 21,481     Enebolig     0
Det blir spekulasjoner. Om man kan få oppsigelse for å gjentatte ganger bryte internkontrollen vet jeg ikke. Det faller litt på sin egen urimelighet, folk liker ikke å få strøm.
   #47
 3,037     Akershus     0
Jeg mener også det er urimelig å skjære alle ulykker over en kam og si at ulykker ved uaktsomhet ikke stiller likt med ulykker uten. Skulle bare mangle at det ble mer pes hvis du driter deg ut heller enn blir utsatt for noe.

   #48
 21,481     Enebolig     0
En japansk bedrift ser et problem og prøver å løse det. En norsk bedrift ser et problem og leter etter den skyldige. Kan vi ikke snart lære litt?

Ikke misforstå meg til at man skal la folk være dumdristige osv. Men som sagt så får ikke folk strøm med vilje, de prøver å unngå det. Det kan være mange grunner til dette, alt fra dårlig opplæring til bedriftens vilje.

Jeg skulle gjerne hatt AUS koffert i bilen, men sånn er det ikke. Dette er helt normalt da de fleste bedrifter mener at personlig verneutstyr betyr en koffert eller to pr. firma. Da blir man EGENTLIG lurt til å utføre tvilsomt arbeid en gang iblant mot sin vilje. Å hente kofferten koster penger, ikke mer enn en ulykke, men sånn tenker man ikke der og da. Det krever baller for å si til sjefen at man nekter å utføre arbeid, og det er slettes ikke alle som klarer det.  Men jeg vil også nevne at enkelte regler fra arbeidstilsynet tar fullstendig av, men AUS koffert kan man ha bruk for oftere enn folk flest tror. Elektrikeryrket er uforutsigbart, plutselig blir man sendt et annet sted enn planlagt, og det er ikke bare i hovedtavler man kan få strøm. Hovedregelen er at det skal ikke jobbes på spenningssatte anlegg, en regel som beviser den mye omtalte forskjellen på teori og praksis.

På den andre siden har man folk som har kofferten i bilen, men ikke gidder å hente den. Sløve folk som mister verneutstyr hver uke. Folk som tror at alle ulykker skjer andre, men ikke seg selv.

Man har også ulykker man ikke kan noe for. Det har vært oppe tilfeller der svære hengelåser har blitt klipt for å sette spenning på anlegget. Hvem skal straffes da? Montøren eller luringen som fjernet merkingen og klipte låsen?

Det går ikke an å straffe folk for å skade seg selv. Det blir noe annet dersom man setter andre mennesker i fare. Og pr. i dag er det ikke mulig å straffeforfølge enkeltpersoner etter en strømgjennomgang, og sånn bør det selvsagt fortsette å være.
   #49
 3,037     Akershus     0
Vel, noen ganger har du syndere man må finne. Det er jo urimelig at ledelsen skulle tre alskens regler på deg og en drøss andre ansatte fordi du har en kollega med gammel Glava mellom ørene. Å konsekvent lete etter skyldige eller årsak løser ingenting. Individuell analyse av problemet er nok mer realistisk.

Det er utopisk å tro at regler og rutiner hjelper hvis en kokosnøtt bestemmer seg for å gjøre ting på sin egen måte. Enten umulig å forhindre eller du sylter ned alle i så mye regler og oppfølging at effektiviteten daler. Hadde man satt en kontrollør på kokosnøtta så hadde nok det hjulpet, men i et totalitært system der systemet er feil og ikke nekeltpersoner så hadde du også hatt en kontrollør etter deg, sOPp.

For å ta et sitat fra min bransje:

"Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning."  ;D
   #50
 21,481     Enebolig     0
I min bransje er det absolutt en utfordring med "de eldre" enten det er sjefer eller arbeidskollegaer. Siden HMS var fraværende før, så bør det tydeligvis fremdeles være det. Heldigvis er ikke alle sånn.

Gjentatt idioti bør selvfølgelig tas tak i, men folk flest gjør så godt de kan utifra de ressursene de er gitt, og da blir det unødvendig med den typiske europeiske heksejakten på den skyldige. Den skyldige har mest sannsynlig forstått alvoret og lært leksa allerede før skyllebøtta kommer, og velger å gå rundt palmen neste gang. Det er bedre å ta lærdom enn å drive skremselpropaganda.

Det godt at man ikke straffes for å skade seg selv, enten man er idiot eller uheldig.