1 054    24    3  

Mygg og knott

 2 978     Vestlandet     0
Når eg i går kveld var ute å snekra vart det etterkvart så mykje mygg og knott, at eg til slutt måtte gi opp og hoppa i dusjen, kløande og rasande. Det var rett og slett så mykje at det ikkje er mogleg å opphalda seg utandørs på kveldstid. 

Det er kanskje ikkje overraskande at me har mykje av svineriet der me bur, då me har mykje skog og gratt rundt huset, samt ein liten bekk på kvar side av tomta.

Men korleis får eg bukt med problemet? Kva fungerer? Min første tanke i går var napalm, men det er visst ikkje så bra for miljøet. 
Signatur

   #1
 2 902     0
Det er heller ikke så bra for miljøet å helle olje på vannet, men det skal visst virke, det også. Insekt-larvene "henger" på overflatespenningen i vannoverflaten. Oljen reduserer overflatespenningen så mye at larvene "mister taket" og drukner. Vel, slik har det blitt forklart for meg - ikke spør om flere detaljer Smile Og det hører vel til i gruppen "don't try this at home".

Det sier jo seg selv at å fjerne skog og kratt ville hjelpe, og å legge bekkene i rør, men det vel ikke spesielt ønskelige tiltak. Å legge bekken i rør er det ikke sikkert du får lov til, heller. Så du må bare leve med det...

Og når det nå er der: Det eneste jeg har funnet som holder smådjevlene unna meg er en svensk "parfyme" kalt "Beck-olje" (https://sv.wikipedia.org/wiki/Beckolja). Den selges på småflasker på ikke særlig mange milliliter, men lukt-effekten er like sterk som parfyme. På http://www.wilmanaturprodukter.se/produkt/beckolja/?v=c2f3f489a005 kan du til og med få kjøpt et eget futteral til Beckolje-flaska i ekte lær for å henge i beltet...

Men du må ha sansen for "maskros och tjärdoft" (det er rette årstiden for høre på https://www.youtube.com/watch?v=8lYL4fKNBEs Laughing. Erfaring med Lapsang Suchong, hickory-røkt te, er heller ingen ulempe. Oljen er tjærebasert, og det er du aldri det minste i tvil om. Men jeg foretrekker den lukten -

Så malte vi opp vår brygge med tjære
Skjønt det finns impregnering av modernere sort
Men det lukter så godt når man kommer nære
Og den lukten behøves når sommern er kort.

(Fra den norske utgaven av "Om maskros och tjärdoft)
   #3
 2 902     0
Jeg foretrekker duften av tjære framfor stanken av svidd matolje, men det virker sikkert! Smile
  (trådstarter)
   #4
 2 978     Vestlandet     0
Får prøva å få tak i den olja og fyra opp kulegrillen.

Mosquito magnet er jo svindyrt.

Det verkar som problemet er større etter at me fjerna litt skog og kratt rundt tomta.

Signatur
   #5
 1 259     0
Vi har Mosquito Magnet Pioneer på hytta, den fungerer ihvertfall supert. Det var utrolige mengder knott der tidligere, nå ser vi nesten ikke en eneste en lengre. Setter den igang i midten av mai og lar de stå på i ca. 3 måneder. Det går da med 3 gassflasker og 3 duftpatroner samt ca. 8kWh med strøm. Totale driftskostnader ca. 800,- pr. år.
   #6
 2 902     0
Det verkar som problemet er større etter at me fjerna litt skog og kratt rundt tomta.

Det hender ikke så sjelden når du fjerner vegetasjon som sugde opp masse vann fra grunnen, at den blir mer vannholding, og det kan bli flere steder egnet for innsekt-klekking. Jeg så en gang et utsagn om at ett enkelt bjørketre kunne suge opp 70 liter vann per dag i sommervarmen.

Men vi vet jo inderlig godt at det kan være knusktørt og likevel insektplage, så du er ikke sikker selv om du drenerer hele tomta di så alt av planter visner bort...
   #7
 5 522     0
Jeg foretrekker duften av tjære framfor stanken av svidd matolje, men det virker sikkert! Smile

Tror ikke man klarer å kjenne noe lukt av å varme opp matolje noen hundre grader? Da antar jeg at man kan bruke smakfrie oljer som rapsolje e.l. Har ikke forsøkt dette selv, håper de som prøver kommer med tilbakemeldinger!

   #8
 20 583     Akershus     0
Mosquito synes å ha rettet utelivet for endel hytteeiere ved Otta. Masse knott. Etter at Mosquito’n kom skal det ha blitt levelig.

Ellers er det endel som forsøker «insektfanger, stor type . Et sett med forskjellinge fuglekasser og flaggermushotell. Dersom en får disse til å etablere seg, så skal det hjelpe betydelig.
Signatur
HSt
   #9
 27 273     Lillestrøm kommune     0
Har hørt tilsvarende om Mosquito, naboer går sammen og setter en i tomtegrensen vekk fra uteplassene.


Jeg har Biltema myggnettjakken jeg fikk i fjor når det er som verst ute på tur.
TSt
   #10
 8 445     0
Skeetervac har fordelen at den produserer den lille strømmen som trengs via varmen en får fra propan (en må ha CO2 for å få dette til å virke på samme måte som andre typer).  Derfor er denne lettere og plassere enn typer der en må ha strøm tilgjenelig.