192    9    6  

Negative strømpriser! Fysjom!

 3 535     0
Nå ser vi de virkelige skadeeffektene av strømkablene til utlandet: Sol- og vindkraft-produsenter underbyr  norsk kraftproduksjon, i ekstrem grad. Hvordan skal vi kunne finansiere ny norsk kraftutbygging når de må konkurrere mot negative strømpriser?

Dette er totalt ødeleggende for de som har investert i solkraft og annen alternativ energi. Nå som sommeren er her, og mulighetene skulle være der for å produsere masse strøm og få den solgt tilbake til kraftleverandøren til god pris, og så får de ingenting for den! Det nærmer seg svindel!

De som har inngått fastpris-avtaler bør også reise seg til massiv protest, og kreve at staten betaler mellomlegget mellom den prisen de har kontrakt på, og spotprisen i øyeblikket. Offentiige institusjoner som kjøper strøm til spotpris sparer utallige millioner på strømprisene vi ser nå, og det er bare rett og rimelig at denne besparelsen kommer de til gode som nå har høyere strømpriser enn andre.

Kutt strømkablene til kontinentet , så strømprisene kommer opp på et nivå som gjør det økonomisk mulig å investere i ny utbygging i Norge, og slik at fastpris-kunder slipper å se andre få langt billigere strøm enn dem selv!

   #1
 344     2
Vel, rett konklusjon kan tydeligvis oppnås, selv om argumentasjon skrangler.  Kutt (eller mer diplomatisk: ta politisk kontroll over bruken av) strømkablene til kontinentet.  Enig.  Men før dess er det pay-back-time: se på negative strømpriser som det første og eneste husholdningene vil få tilbake av skattekronene vindkraft-lobbyen ved tvang har påført dem.  Administrert av i den mest udugelige regjering i min voksne levetid.  

Har i øvrigt ingen sympati for naive privathushold med solcellepanel på takene, støttet av Enova, og som det blir påstått ikke får solgt sin sommer-strøm til "god pris".  Neivel.  Snyt deg nå, når nesen er borte.  Dumskap kombinert med ufaglighet bragte deg hit, og du får leve med konsekvensene.

Det samme gjelder fastpris-kunder.  Skulle den "faste prisen" liksom bare være sikkerhet mot høye markedspriser og ikke samtidig risiko for tap ved lavere markedspriser?  Kor e` Gullstolen Edvard?
Signatur
HSt
   #2
 35 475     Lillestrøm kommune     0
Det er egentlig bare et eksempel på hvor tullete prissettingen nå har blitt. Produsentene har jo nå lært hvordan de kan få systemet til å sette en høy pris omtrent som oljeselskapene klarer å få opp drivstoffprisene norn dager i hver uke

Hvordan systemet egentlig burde innrettes vet jeg ikke men kobles pris og mengde så kan systemet dele på gevinst på kabler i eksport og dele på tap ved ekstrem billig import uten at det trenger å påvirke prisene innenlands så mye.
   #3
 4 057     Sørlandet     1
Vel, rett konklusjon kan tydeligvis oppnås, selv om argumentasjon skrangler. Kutt (eller mer diplomatisk: ta politisk kontroll over bruken av) strømkablene til kontinentet. Enig. Men før dess er det pay-back-time: se på negative strømpriser som det første og eneste husholdningene vil få tilbake av skattekronene vindkraft-lobbyen ved tvang har påført dem. Administrert av i den mest udugelige regjering i min voksne levetid.

Har i øvrigt ingen sympati for naive privathushold med solcellepanel på takene, støttet av Enova, og som det blir påstått ikke får solgt sin sommer-strøm til "god pris". Neivel. Snyt deg nå, når nesen er borte. Dumskap kombinert med ufaglighet bragte deg hit, og du får leve med konsekvensene.

Det samme gjelder fastpris-kunder. Skulle den "faste prisen" liksom bare være sikkerhet mot høye markedspriser og ikke samtidig risiko for tap ved lavere markedspriser? Kor e` Gullstolen Edvard?

Jeg har spot og forrige måned var den høyeste snittprisen i hele år. Dette pga strømstøtten kun var på 35,-kroner for hele måneden. Så om jeg tar sluttsummen på faktura og deler på forbruk ble Juli helt klart dyreste i 2023.

Heldigvis er forbruket lavt.

Verden trenger mer energi og den brukes i en berg-og-dalbane kurve. Spesielt sol og vind er jo vanskelig å lagre samt kull og atom må pumpe ut strømmen jevnt. Frem til vi har batteriene (eller annet) til å lagre blir jo prisen alt etter etterspørselen og tilgang.

Hadde vi ikke hatt utenøandskabelene måtte vi ha regulert mye her hjemme. Da ville det bli svindyrt en time og billig neste time og kun de med nok penger til å investere i f.eks Tesla wall eller andre dingser ville kunne dradd nytte av det.

   #4
 5 611     2
Nå ser vi de virkelige skadeeffektene av strømkablene til utlandet: Sol- og vindkraft-produsenter underbyr norsk kraftproduksjon, i ekstrem grad. Hvordan skal vi kunne finansiere ny norsk kraftutbygging når de må konkurrere mot negative strømpriser?

Er du tilkoblet verden? ALDRI har kraftprodusentene i Norge hatt større overskudd (tipper rundt 100 milliarder i 2022, bare staten hadde 80 milliarder), nok til å bygge 5-6 Ulla-Førre anlegg ( Nord-Europas største vannkraftverk) i ÅRET.

Norske kraftprodusenter stenger det dei kan når prisen går ned og produserer når prisen er bedre.

Penger er der nok av, det er gode prosjekter det står på.

Har du stilt deg spørsmålet korfor nokon produserer når prisen er negativ?

   #5
 5 611     0
Produsentene har jo nå lært hvordan de kan få systemet til å sette en høy pris omtrent som oljeselskapene klarer å få opp drivstoffprisene norn dager i hver uke

Korfor er prisen negativ om produsentene har lært å sette ein høg pris?
HSt
   #6
 35 475     Lillestrøm kommune     0
Negativ pris er jo resultat av prismekanismen som gjelder nå

Hadde de solgt innenlands forbruk med en annen prismodell så hadde nok ikke negativ pris forekommet men prisene kunne da vært f.eks jevnere

Det er ingen logikk i at prisvariasjonene trenger å være så store som i dag.

   #7
 5 611     1
Negativ pris er jo resultat av prismekanismen som gjelder nå

Du skriver jo rett over at produsentene har lært å sette høg pris.
Er det ikkje produsetene som setter negativ pris da?
Eller er det er "prismekanismen" som gjer dette??
Om prisen er høg eller låg skal ein syte og klage uansett.
Fri konkurranse gjer at produksjonsmidlene blir meir optimalt utnytta, og da får ein prisvariasjoner.

HSt
   #8
 35 475     Lillestrøm kommune     0
Du må da ha sett at de klarer å sette høy pris

I fjor var det fordi det var lite vann i magasinene i år er det fordi de har lært hvordan systemet ender opp med høy pris

Så følger negativ pris med som en raritet på kjøpet men det er jo ikke slik normalt sett.

Det er bare en marginal andel av total strømmengde som definerer prisen det er her feilen ligger
   #9
 4 057     Sørlandet     0
Tror nok ikke de har lært det i fjor…. Personlig tror jeg de vet utmerket hvordan systemet fungerer og at de har visst det i noen år.

Det ville være dumt av AS Norge å selge strømmen vår billig. Nå åpner heller ikke avtalene for å selge en pris innenlands og en annen pris utenlands. Men er jo derfor vi har fått strømstøtte.

Dette svir i min lommebok også men det gir ihvertfall både private og bedrifter en grunn til å energieffektivisere og bygge med energisparing i bakhodet. For akkurat det lønte seg knapt før. Og samme med utbygging av mer (grønn) kraft.

At prisene blir med store prisvariasjoner er det masse logikk i: dette ligger i at strømmen må brukes i samme øyeblikk den produseres. Og så lenge alle har de samme vanene og trenger energi på samme tidspunkt blir prisene deretter. Tilbud og etterspørsel. Også får man en overproduksjon som idag med ingen steder å sende energien. Da plukker tung industri med muligheten til å produsere opp denne svinbillig.

Selv så åpner jeg ikke varmtvannskranen eller kjører snøsmelteanlegget på bånn gnu bare fordi prisen er negativ. Har ikke sjekket men; med nettleie, påslag, faktureringsgebyr og what not så er jeg ikke sikker på om jeg kommer til å spare ei krone.

Jeg, personlig, tror heller ikke det er noe konspirasjon i hvordan prisen settes. Jeg tror dette er knallhard konkurranse, spekulasjoner og trading. På godt og vondt. Det jeg er helt sikker på et at om kablene kuttes og Støre og resten av fjottene skal bestemme prisen på strømmen blir det nok vi vanlige dødelige som kjenner det mest i lommeboka. Men klart: 200+ nye byråkratiske stillinger blir det nok av det….