455    14    4  

Riktig sikring av last på tilhenger

 264     0
Hei,
Hvordan sikrer man best ett lass med stein på tilhengeren? Steinene vil være i varierende størrelser innenfor hva jeg klarer å løfte for hånd.

Ole Petter

TSt
   #1
 10 631     1
Sikre de øverste med stropp. Legge på noe materiale over for å fange inn flere stein. Stropp rundt øvre lag kunne hjelpe også men hvis det er veldig varierende størrelse så er det jo vanskelig. Krympeplast er det jo ofte levert med fra leverandør.
KE
   #2
 3 421     Hordaland     0
Du kan for eksempel legge en plate over og stroppe fast.
Mitt største tips er uansett å holde god avstand til biler foran deg å forsøke å unngå kraftige nedbremsinger.
Det største steinene ville jeg lagt nærmest kroken og de mindre lengre bak, men husk balanse i hengeren. Du vil ikke ha tyngdepunktet bak for da blir bilen vinglete, du vil heller ikke ha tyngdepunktet langt fremme så kroken blir tung, da mister du styringen på forhjulene.

Er man usikker kan man plassere en badevekt under nesehjulet på hengeren og sjekke lastfordelingen.
  (trådstarter)
   #3
 264     0
Plate og stropper over høres fornuftig ut. Litt usikker på om den hengeren jeg hadde tenkt å låne har surrefester i bunnen. Kombinert med faste sidekarmer og lav lastevekt så kan det hende jeg må finne meg en annen henger med innvendige surrefester.
HSt
   #4
 30 158     Lillestrøm kommune     0
Husk også på at hengeren laster vekt og ikke volum

Tror det var 8cm tykkelse på henger jeg beregnet den gangen jeg hentet strøsingel
   #5
 3 724     0
Legg steinen i en storsekk, isekk eller tilsvarende.

Denne sikrer du med stropper, sjekk lastsikring med grime etc i heftet til lathund.

Alternativt steng med plate etc, men det kan gi utfordringer med stein som har lite volum og stor vekt. Dumt å ikke få lasten balansert på henger.
   #6
 2 625     Sørlandet     0
Bruk en tilhenger med karmer. Og ikke fyll over karmene.

Du får nok ikke med deg mer enn opp til karmene med stein uansett pga vekt. Og steiner som er på størrelse med hva man klarer å løfte er ikke så veldig store.


Ser aldri lastebiler sikrer steiner;)
   #7
 370     Hedmark      2
Som zippy skriver, hvis du fyller over karmene så har du sannsynligvis massiv overlast!

1m3 med masse veier mellom 1500 og 2000kg, om jeg ikke husker helt feil.

Mener det går ca 5m3 i brenderup hengeren min plassmessig, men kan ikke ha mer enn 1m3 når det kommer til vekt, noe som føltes som bare en liten klatt nederst.....

Det er kun hvis det støver det er krav om tildekking, så lenge det ligger godt under karmene er du innenfor lastsikringsmessig.

Mvh yrkessjåfør

   #8
 3 724     0
Det er kun hvis det støver det er krav om tildekking, så lenge det ligger godt under karmene er du innenfor lastsikringsmessig.


Det forutsetter vel også at steinen faktisk hviler man karmene. Dvs, en haug med stein midt på hengeren blir vel ganske voldsomt ved bråstopp?
   #9
 2 625     Sørlandet     0
Kan ofte være en fordel å laste bakover. Er det for lite til å fordele er det ikke mye vekt heller (før man snakker om skjevlasting)
   #10
 4 905     NITTEDAL     0
Jeg ville ikke vært sikker på om et lass med stein hadde holdt seg under karmene. Vil ikke en stein som blir skjøvet forover i stor kraft lett kunne klatre over annen stein foran, hvis formen var litt skrå? Tror jeg hadde sikret med en kraftig plate i front. Hva med å bukke en aluplate så den gikk ned foran og over lasset og så stroppet denne ned?