#31
 3,876     Asker     0
Hvor strømmen kommer fra er et anliggende mellom nettselskap og kraftprodusent. Hvor du som sluttbruker er helt dekoblet fra den prosessen. Det er et anliggende mellom kunde og strømselskapet. 

Hvordan et nett tidvis henter mer, mindre eller ingen strøm fra sentralnettet er ikke bare noe de kan gjøre men noe de MÅ gjøre, og gjør 24/7. bokstaveligtalt. Man kjøper strøm på timesbasis med leveranse fra de ulike kraftverkene. Dette er helt uavhengig av lite, stor, hypotetisk, ytterkant scenario eller ikke. Det er bokstavelig talt hvordan nettet funker. Det er en kontinuerlig balanseringsjobb (tenk hvor kul earth hour er for nettselskapet du... sannsynlig slipper det ut mer CO2 som en konsekvens)

Når det kommer til naturresurser er det våre felles goder og eiendelen. Ref Norges Pensjonfond Utland. Godt ikke Rogaland tok det som sitt du:) Så det å sette opp en propell i elven for å sikre meg og mine et ikke et alternativ. Den elven forvaltes av NVE.

Når det kommer til å øke robusthet i nett ved å introdusere lokal produksjon er det noe man kan gjøre. Men det blir da en kraftprodusent som selger strøm på kraftbørsen som alle andre. Om det faktisk gjør robusthet bedre er heller ikke gitt. Et 9 volts batteri hjelper ikke stort dersom strømmen går i huset. Men kan kanskje holde nødfunkjoner gående.
Signatur

   #32
 3,210     Vestlandet     0
Etter all kveruleringen slo det meg at vi faktisk har et slikt kraftverk i Norge. Det er også et av de få vi har på kull, det ligger på en øy uten kabel til fastlandet og strømmen koster 2kr per kWh.

Dog tror jeg også gjengen der oppe med isbjørnen gjerne skulle vært med i samkjøring, hvis det ikke var for de 900km med kabel de hadde trengt...


De jobber også med å erstatte dette kullkraftverket nå. Sol PV, vind, batteri, med dieselgenerator i backup, var visst en mulig vei. Veldig spennende i så fall!
   #33
 3,210     Vestlandet     0
Det er mulig at det (innen samkjøringen) går på et helt prisområde - det har jeg ikke sjekket opp. Jeg har bare merket meg at ikke alle kraft-leverandører er tilgjengelige i hele landet. Det kan ihvertfall gi en regnskapsmessig forenkling, om det er slik.

Men er det et krav fra regulerings-myndighetene at en krafttilbyder må akseptere kunder fra hele prisområdet for å få konsesjon? Hvor finnes de bestemmelsene? Eller er det en "frivillig" begrensing, for forenklingens del? I så fall, kunne kraftverket frivillig begrense seg til en mindre område?

Hvis det er en "tvang" til å levere til et helt prisområdet, betyr det også en tvang til å delta i samkjøringen? Hvis man f.eks. har et lukket, ikke samkjørt, fordelingsnett i et øysamfunn, slik at det ikke er noen direkte mulighet for andre enn øybeboerne til å koble seg til, da er det ikke relevant å selge til et helt prisområde. Setter dette en stopper for konsesjonen? For kraftprodusenten? For nettleverandøren? For begge?


Grunnen til at alle leverandørene ikke leverer i alle områder, har å gjøre med flaskehalser i overføringen.

Jeg tror som sagt dette er regulert av energiloven. Men dette er såpass sære tilfeller, at det spørs om man får så mye ut av å lese der. Man må nok ha en fagperson til å tolke lovteksten.

Det finnes nok nett med øy-drift som får konsesjon.