#34
 576     Hordaland     0
Jeg har fagbrev som Automatiker og har jobbet i elektrikerfirma noen år så og kan sikkert gjøre noe elektrisk arbeide selv men velger likevel å ta det via et elektriker firma pga tryggheten man har med et firma i ryggen. I hvertfall på bad som vi nå skal til å pusse opp.
  (trådstarter)
   #35
 21 485     Enebolig     0
Hvis du har jobbet med boliginstallasjon, så ville du fått godkjenning av DLE. Men hvis man ikke føler seg 100% kompetent, så er det smart å bruke et firma.
   #36
 4 110     Akershus (Follo)     0
Et problem er også at stadig å bli motsagt ofte jager vekk de som vet. Der må jeg si at mange her har vist seg å være usedvanlig standhaftige. Og honnør til dere for det.

De som vet hvordan forum fungerer vil gjerne etter en stund være i stand til å sortere hundelort fra fikenene. Og jeg synes vår administrator gjør en bra sorteringsjobb når det gjelder å luke vekk de mest illeluktende eksemplarene.

Med litt fartstid kan det jo til tider være underholdende å følge med på slagmarken. Popcorn er godt om det ikke blir for mye av det.
Signatur
   #37
 867     Sokna, Ringerike     0


[/quote]

Hvis et anlegg er prosjektert etter et viss antall ønskede punkt så utvider du vel ikke noe utover hva kursen er prosjektert for i utgangspunktet. Men for all del, om det gjør deg glad kan vi leke at dette er mere komplisert enn hva det er. Enten er du dum, ellers så mistolker du med vilje for å kunne ha den gleden av å kverulere. Kjenner en del elektrikere, men makan til deg har jeg ikke ramlet borti. Ikke vet jeg hvor mange ledninger du fører inn i en stikk, det vanlige er vel strøm + jord....
[/quote]

Prolemet om vi får gjøre sånt selv,er vel å få noen til å stå ansvarlig. Skal vi først ta fra elektrikerene jobben, og så forvente at de skal ta på seg ansvaret for det vi har gjort etterpå. Er redd den ansvarserklæringen hadde blitt dyr. ;D

Sikkert mange som hadde klart dette selv. Jeg har selvinnsikt nok til å ikke prøve , men det er det nok ikke alle som har. Mange av dem gjør det sikkert uansett om det er lov eller ikke, men jeg vil  tro antallet øker om det blir lov.


Jeg skal innrømme at jeg har byttet et par brytere selv. Koblet  fra gammel bryter og koblet ny bryter på. Jeg liker det ikke. Blir jeg i tvil om hvordan det skal kobles, så lar jeg være. Men en så liten jobb blir vel ikke akkurat prioritert høyt av et elektrikerfirme med mye å gjøre.
Signatur

   #38
 7 685     Bærum     0
Vi har vel diskutert dette i flere tråder. Det må gå an å være uenige om hvilke muligheter ikke-autoriserte skal ha for å gjøre installasjonsjobber uten at usaklighetene og personskarakteristikkene blir som i denne tråden. Jeg tror ikke jobbing på egen hånd vil øke hvis man myker opp regelverket noe. Som jeg linket til tidligere har tydeligvis amerikanerne en tilnærming som består av rådgivning og henstilling om å ikke gå utover eget kompetansenivå. Jeg har mer tro på en slik tilnærming. At elektrikere ser mye ekstremt hobbyarbeid er vel nettopp et bevis på at forbud ikke fungerer. I mine øyne er kunnskap aldri farlig. Det øker bare bevisstheten om egen begrensning.

   #39
 2 987     Akershus     0
Min erfaring er at i statene så går ingen på de kursene eller leser dokumentasjonen. Blant ansvarlige folk så er det gjengs å koble til de synes det virker komplisert. Blant de uansvarlige å kobler de alt selv, komplisert eller ikke. Det er iallefall det jeg har forstått fra ulike amerikanske forum.

Det er likevel en enorm forskjell mellom USA or Norge - Her er DIY superpopulært. I USA er det ikke det. Arbeidskraft er såpass billig at veldig mye arbeid settes bort. Det bør tas med i en evt. utredning. Det er nok høyere belastning på elektrisk anlegg i Norge også i og med at gass er så utbredt i USA.
   #40
 5 990     Finnmark     0
enig Torango ;D ;D
Vi bor i ett land hvor politikere ofte ikke har "gangsyn" før nye lover og avgifter blir bestemt.
Eksempler her kan være: lovtekst om bad som blir reversert fra januar 2012... En annet eksempel er  dieselbiler....JA hva skjer nå med alle som kjøpte "miljøvennlige" dieselbiler?

At det må være ett lovverk for utøvende yrker er klart! Jjeg tror folk oppfatter det mye som bukken og havresekken i Norge. ....pga kontrollinstansen er samme som utfører arbeidet......
Det kunne vært uavhengig kontrollorgan som i USA.....De ser på arbeidet som er utført, ikke HVEM som har gjort det!
Eksempel på arbeide som ofte utføres av huseier:Installasjon/bytte av vedovn. Montere vaskemaskin, bytte kraner/dusjbatteri osv.
Membran på bad....undersøkelse fra Sverige viste at bare 20% lagt av firma var tykt nok......Private som gjorde dette selv, brukte lengre tid og la ett tykkere lag.......
Signatur