32,087    373    78  

cheffen: prosjekt trapperom

 6,703     Akershus     0
Våger meg på en prosjekttråd, men er foreløpig ikke helt sikker på om det faktisk blir et prosjekt av det.

Jeg og verktøyet mitt har hatt en lang og velfortjent ferie, men nå kjenner jeg det kribler litt i fingrene. Vi har et stort trapperom der takhøyden på det meste måler 9-10 meter. Trappen er sannsynligvis fra husets byggeår, dvs. 1924. Nederst starter den med en kvartsving før den går i rett strekk et par meter. Deretter repos ca. 4 meter langs yttervegg før den vender 90 grader og går i rett strekk 3-4 meter opp til andre etasje. Det er med andre ord en stor trapp.

Men både trappen i seg selv og trapperommet for øvrig forholdsvis nitrist slik det fremstår nå. På veggene er det en salig blanding av lakkert, malt og ubehandlet faspanel. Selve trappen er lakkerte trinn og lakkert gelender/håndløper. Trappeneser i form av stålprofiler. Det er i det hele tatt ganske mørkt. Det hjelper heller ikke at det er dårlig belysning i rommet. På den positive siden er det et vindu i trapperommet som slipper inn en del dagslys. Det er for øvrig egen inngangsdør nederst i trapperommet.

Taket er forholdsvis spartansk,om jeg kan si det slik. Her ser man rett opp i tropanel og takåser. Helt øverst er det et bitte lite felt panelt himling mot kaldloft.

Planene for trappen og trapperommet er på ingen måte konkretisert. men mye trekker i retning av at både faspanel på vegger og selve trappen males. Det kunne vært fristende å lekte ut og slå plater på veggene, men det er det nok ikke plass til. Dessuten tilsier antikvariske hensyn at panelen får leve videre i synlig form. Det skal også rives et par lettvegger i nederste del av trapperommet for å få litt mer plass innenfor inngangsdøra. Ellers er det krypkjeller under trapperommet som jeg vurderer å gjøre "noe" med. Det frister å fylle den igjen på et eller annet vis, men så langt har jeg ikke kommet riktig enda.

Hva jeg har tenkt å gjøre med taket har jeg ikke skrevet noe om. Jeg kommer tilbake til konkrete spørsmål og ønske om innspill til hva jeg skal gjøre med dette i neste post.

  (trådstarter)
   #1
 6,703     Akershus     0
Så til taket/himlingen. Jeg er ikke nødvendigvis helt stødig i begrepsbruken her, så bær over med meg ;)

Jeg har i utgangspunktet et ønske om å isolere taket. Trapperommet skal ikke bli et varmt rom på lik linje med oppholdsrom, men det hadde vært fint å begrense en del av varmetapet som følger av at taket per i dag har null isolasjon. Taket er ikke luftet og må regnes som diffusjonstett.

Spørsmålet er kort oppsummert: luftespalte eller ikke?

Jeg vet selvsagt at luftespalte er det anbefalte, selv om heller ikke det kan anses som en optimal løsning. Jeg har grublet litt på hvordan jeg kan få det til og grublingen har selvsagt resultert i at jeg vet at jeg har mye jobb foran meg :)

Taket er et åstak. Åsene sperrer effektivt for å etablere lufting ved å åpne i raft. Så luftespalten må i så fall etableres ved å smelle opp 2"lekter på åsene og slisse i yttervegg. Det blir ikke særlig pent fra utsiden. Jeg får nok heller ikke til å lage en kontinuerlig luftespalte opp til mønet, særlig fordi jeg kommer til å kræsje med en pipe. Alternativet vil være å bare føre luftespalten opp til kaldloft og sørge for god nok lufting på kaldloft til at det blir sirkulasjon. Jeg vet ikke om det vil funke.

Noen som har innspill? Jeg kjenner det frister litt å gi blanke i hele luftingen og bare satse på at det går fint dersom jeg ikke isolerer for mye..  Legger ved et par bilder av taket innvendig.

cheffen: prosjekt trapperom - trapp.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
cheffen: prosjekt trapperom - trapp2.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
  (trådstarter)
   #2
 6,703     Akershus     0
Vyrde alle,

Takk for den voldsomme responsen på tråden! Smile

Har ikke fått gjort noe med dette prosjektet, men for et par uker siden bestemte samboeren seg for at trappa skal males. Så det arbeidet er i gang. Et kjapt spørsmål en den sammenhengen. Trappenesene er stålprofiler. Når disse males ser man i etterkant at noe som likner på rust ser ut til å "blø" gjennom malingen. Det er ikke mulig å se disse flekkene før trappenesene overmales. Noen tips til hva som eventuelt kan gjøres med dette før trappa får sitt siste strøk maling?

Ellers surrer jeg fremdeles rundt med tankene om hva som kan gjøres med taket, spesielt med tanke på isolering. Her er som nevnt valmtak med litt vanskelige forhold når det gjelder å etablere luftespalte. Dette rommet skal ikke være oppvarmet på lik linje med vanlige oppholdsrom, men det kunne være greit å holde temperaturen over frysepunktet om vinteren (ja, det blir opptil flere minusgrader her på det kaldeste).

Så jeg vurderer egentlig å dra på vindsperre på åsene, lekte 5 cm., smekke opp 5 cm. isolasjon og kle med panel. Muligens isolasjon med evne til å ta opp og avgi fukt, eks. linfiberisolasjon.

Bare fortsett å komme med gode innspill Wink
   #3
 86     0
Aner jeg en viss ironi her? Wink Ser jo at denne tråden har tatt helt av!
Spennende prosjekt, selv om jeg vet for lite om lufting under tak til å uttale meg. Eneste jeg vet er at det lønner seg sjelden eller aldri å ta snarveier å håpe på det beste.

Lykke til med dette prosjektet. Fint med noe innendørs nå som høsten er i anmarsj!
   #4
 467     Stavanger     0
Hvis der er rikholdig med plass i høyden, hva med en luftehatt oppe og nede fra taket og inn? Eller gjerne bare en? Så lekter du godt ut på innsiden, legger isolasjon (med luft bak og da lufting gjennom hatt), så legger du på en overflate alla panel etc?
Nja krøkkete forklart, men du forstår det garantert Smile, prinsippet var luftehatt mot tak uansett Smile
(Innrømmer at jeg skummet ganske raskt gjennom beskrivelsen din, mulig det glapp noen detaljer for meg!)
  (trådstarter)
   #5
 6,703     Akershus     0
Aner jeg en viss ironi her? Wink Ser jo at denne tråden har tatt helt av!


En smule ironi kan det tenkes å være, ja Smile Så skal jeg være snar med å legge til at jeg etter 3 år og noen håndfuller med Byggebolig-innlegg har lært meg at man ikke kan kreve svar her inne! Og det er selvsagt helt i orden.

Eneste jeg vet er at det lønner seg sjelden eller aldri å ta snarveier å håpe på det beste.

Kommer ikke til å ta snarveier og håpe på det beste, snarere gjøre tiltak basert på fornuftige risikovurderinger. Om jeg slår på vindsperre og legger inn 5 cm. isolasjon med evne til å ta opp og avgi fukt, pluss panel som også puster, så mener jeg det ikke kan gå så gæli'. Men jeg er ikke ferdig med å risikovurdere dette Smile
Hvis der er rikholdig med plass i høyden, hva med en luftehatt oppe og nede fra taket og inn? Eller gjerne bare en? Så lekter du godt ut på innsiden, legger isolasjon (med luft bak og da lufting gjennom hatt), så legger du på en overflate alla panel etc?
Nja krøkkete forklart, men du forstår det garantert Smile, prinsippet var luftehatt mot tak uansett Smile
(Innrømmer at jeg skummet ganske raskt gjennom beskrivelsen din, mulig det glapp noen detaljer for meg!)


Jeg er med på tankegangen din. Litt av problemet er at taket i dette trapperommet er himlingen til kaldloftet, så det hjelper egentlig ikke å sette en hatt i mønet som sådan (hvis det var det du tenkte på). Det jeg har vært inne på er å ta hull i denne himlingen og la luftespalten avsluttes oppe på loftet. Da blir det ikke lufting ut i friluft, men det er forholdsvis luftig (og stort areal) på loftet. Lager jeg til litt ekstra lufting (gjerne med en takhatt) på loftet for å være sikker, bør det kunne funke. Da gjenstår "bare" problemet med å få åpnet for lufting i raftet. Der må jeg undersøke litt mer, men det er langt fra sikkert at jeg kan få til en fornuftig åpning i raftekassa. Jeg mistenker at den er mest til pynt, og at jeg møter en takås om jeg fjerner et bord der.
   #6
 971     Krikaveien     1
Du sier at du ikke vil isolere "for mye", men at rommet heller ikke skal varmes opp og bli innesone. Hvorfor vil du da isolere?

Jeg bare tenker på hva du vil oppnå ved å isolere. Jeg hadde nok fokusert på å isolere inn mot rommet (og eventuelt på loftet mot rommet).

Trenger dere mer varme i rommet?

Når det gjelder trappenesene kan dette ha med festematerialet å gjøre. Har du testet sperregrunn? Evt lakke over før det males på nytt? Men det tror jeg egentlig er en kortsiktig løsning, for antakelig må de av...

Jeg liker faspanel, spesielt eldre versjon med klar og tydelig fas. I deres tilfelle er jeg usikker på om jeg hadde malt taket - det er utrolig stilig. Jeg har lignende bjelker på kjøkkenet, vurderer å beise bjelkene slik at de ikke gulner for mye (med litt grå/hvit-pigment)... Ikke at dette var så mye hjelp!
   #7
 65     Trekkfull by nordpå...     0
Hvis det er en overkommelig jobb å åpne raftekassa tenker jeg det er en god idè å starte der. Om du får "tilluft" der gir det deg i det minste et bedre utgangspunkt.
Ut fra sunn fornuft virker idèen din god, men er slett ikke noen ekspert. Generelt er vel slike loft på så vidt gamle hus "naturlig godt luftet" og med en ekstra takhatt bør det dekke behovet for lufting.
Er enig i Krika's vurdering av at det ser egentlig veldig fint ut som det er, men kan skjønne ønsket om litt mere komfort på vei opp og ned Smile
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 6,703     Akershus     0
Skjønner at du stiller spørsmålet ved tankegangen rundt isolasjon. Jeg ser at det kan virke litt snodig Smile

Hadde jeg hatt et moderne tak som var luftet hadde jeg dyttet inn så mye jeg klarte og gjort dette til et "ordentlig" varmt rom. Det er mest på grunn av vanskelighetene med å lage lufting at jeg har tenkt på å gi beng i lufting og heller isolere littegrann for unngå litt varmetap. Og når vi tenker å gi hele trapperommet en ordentlig overhaling føles det litt feil å la taket være som det er. Eventuelt bare kle det inn og ikke isolere i det hele tatt.

Men det er godt mulig du er inne på noe med bare å gi blaffen i hele isoleringen når det ikke blir så mye. Og ellers er jeg jo enig i at det har sin sjarm slik det er nå, men baksiden av medaljen er altså at vi har minusgrader der inne om vinteren.

Veggen til høyre på det nederste bildet over er for øvrig isolert med 20 cm. På toppen av trappa er det også en vegg m/dør som er isolert. I ytterveggene er det stående plank av ganske grov dimensjon, pluss 3-4 cm. innblåst isolasjon bak kledning. Arealet jeg kan isolere mot dette rommet fra loftet er kanskje 1-2 m2, så det har ikke voldsomt mye for seg. Så det er dette taket som er hovedfienden når det gjelder varmetap. Pluss et vindu som kunne trengt litt omsorg.

Trappenesene er ikke malt med sperregrunn, nei. Jeg tror vi bare maler siste strøket og ser hvordan det blir. Så får vi ta en ny runde ved behov. Det er uansett ikke veldig sjenerende flekker.

Hvis det er en overkommelig jobb å åpne raftekassa tenker jeg det er en god idè å starte der. Om du får "tilluft" der gir det deg i det minste et bedre utgangspunkt.


Tenker jeg får klatre opp i stigen og ta et hull i raftet for å se litt ordentlig etter.
  (trådstarter)
   #9
 6,703     Akershus     0
Mornings alle sammen!

Denne tråden har jammen vært dau, men jeg lurer på om det kan nærme seg litt aktivitet nå. Kan ikke gi noen garantier, men vi har i alle fall begynt å vurdere ulike tiltak. Ikke så mye når det gjelder taket, men heller når det gjelder inngangspartiet i bunnen av trapperommet. Det er mørkt, trangt og fælt:

cheffen: prosjekt trapperom - 20160326_224622_zpsr0bx9pxg.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Bak veggen til høyre ligger et rom vi bruker som vedbod. Rommet måler ca. 1,20 * 4 meter. Gulvet i dette rommet ligger på nivå med reposet i man kan se nærmest i bildet. Foreløpig plan er å rive denne veggen for å lage en større entré/yttergang. Per i dag må vi gå med sko og yttertøy opp trappa for å komme oss til gangen i andre etasje, noe som er forholdsvis upraktisk. Med større entre nede kan vi lage skap- og oppbevaringsløsninger til dette nede, så kan gangen oppe være til sesongklær og annet.

Gulvet i den laveste delen, der barnevogna står, planlegges hevet til samme nivå som reposet og vedboden. Det blir fremdeles en høydeforskjell ned til døra, men dersom vi hever den så mye vi kan bør vi kunne komme unna med ett eller maks to trappetrinn (mot dagens tre). Her er et bilde av dagens entré og vedboden:

cheffen: prosjekt trapperom - 20160326_224724_zpseopzdlob.jpg - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
Dersom vi kjører i gang dette prosjektet vil døra inn til vedboden fjernes og det blir bygget en vegg der. Det er for øvrig også fristende å fortsette videre inn til høyre fra vedboden. Man kan se at de har blitt lagt ny panel på veggen der muren stopper. Det var tidligere en sceneinngang der (huset er et gammelt forsamlingslokale) Bak denne veggen ligger nå ytterligere en bod. Her kunne det vært interessant å lage et gjestetoalett/vaskerom da det går vann og avløp gjennom denne boden. For å dra det helt ut kunne vi også ha laget et gjesterom i tilknytning til dette (det finnes nok av plass til det i området der scenen i Storsalen i forsamlingslokalet tidligere stod) Muligheter er det altså nok av, men tiden og pengene til å gjennomføre er det verre med Smile

Det er forresten også en liten bod bak veggen til venstre, altså ved siden av barnevogna. Der har vi ikke tenkt å gjøre så mye ut over å plukke ned panelen og lage en ny vegg/ny inngangsdør til boden. Nærmest døra, der skiene står er det for så vidt høyt nok til å lage en integrert skapløsning (med hevet gulv forsvinner mye av plassen i boden for øvrig da den er under nederste del av trappen). Vi får se.

De av BBs brukere som er spesielt flinke i "Hvor er Willy?" vil se at det er en luke i veggen til høyre på det øverste bildet. Den fører ned til krypkjelleren hvor vann og avløp til andre etasje befinner seg. Pluss en sotluke. River vi veggen og hever gulvet må vi finne en annen måte å sikre tilkomst til krypkjelleren på. Foreløpig har vi tenkt på en luke i gulvet i det rommet som i dag er vedbod, men det må vi se litt på.

Fortsatt god påske!
   #10
 877     Østfold     0
Dette var da et spennende prosjekt Smile

Utlufting er OK via et luftig loft, men det er den forbannede tillufta som er like viktig....
Er det valmet tak eller ser jeg helt feil ( har bare skumlest tråden så unnskyld om jeg spør dumt) ?

Kan du ta et bilde nedenfra og opp mot høyeste punkt,cheffen ?

Første som slår meg er en ny, senket himling, dersom det er mulig, men det _må_ etableres lufting......
Signatur