#23
 10,486     Akershus     0
Meningen er at de mener isodrenplatene skal kunne "puste" ut i bakken for å slippe ut fuktighet.

JEG er ikke enig, og ville nok hatt plast utenpå uansett, men vi får håpe folka hos isodren har mer peiling enn jeg har Smile
Signatur
   #24
 8,022     Bærum     0
Som du har vært inne på før Frodes, stedlige masser inntil platene er uansett 100% fuktighet. Ingenting av fukt slipper ut i sånt.
Fukt fra mur slipper ut i de dampåpne platene og kan kondensere og renne ned i grunnen gjennom alle kulene i platene. Men at det skjer noe utslipp av fuktighet ut i stedlige masser, No way.
   #25
 395     0
Hvorfor mener dere at stedlige masser har 100% fuktighet? Det høres ekstremt tvilsomt ut med mindre du bor i en myr, det betyr jo at massene er permanent mettet med vann. Jordmassens fuktighet avhenger av mange faktorer, men generelt sett ligger de langt unna maksimalt vannopptak med mindre det nettopp har regnet.
HSt
   #26
 37,564     Lillestrøm kommune     1
Isodren er veldig drenerende i strukturen og de ønsker en kald utside som skal kondensere ut fukten som fordamper fra varm vegg. Det kan derfor hende at det faktisk fungerer bedre med en kald litt våt jord en knotteplast.

Men jeg har gravd opp rundt et hus med kun knotteplast en gang, drensrør lå tørt og fint under tette jord/leire masser ... Det var mye fukt bak grunnmursplasten.
  (trådstarter)
   #27
 65     4
Hei Alle sammen

Ser det er noen spørsmål rundt filterduk eller ikke filterduk og hvor den er plassert. Sintef Byggforsk beskriver filterduk mellom drenerende masser og andre tilbake fyllingsmasser. Det gjør også vi i vår veileder. se vedlegg.

Filterduken ligger langsetter ISODREN platen ned og over pukklaget som dekker dreneringsrøret. på noen av bildene kan det se ut som om vi fyller stedlige masser rett over røret, men dette er da røret for å lede takvannet videre til kum. Disse to ledninger får ikke kobles sammen, men takkvannsledningen må være tett, her har vi brukt 110mm stive tette rør hvorfor man også ser at det ligger et avrettingslag av pukk like under, man kan også evt. bruke tett 110mm slange.

Både drens og takvanns ledning koples til husdreneringskumm/sandfangskum før det ledes videre ut på det offentlige ledningsnettet. Dette må gjøres for å hindre at løv sand og humus tetter det offentlige ledningsnettet.
Slike kummer har også et vedlikehold. sand jord og humus som er blitt avskilt i kummen må tas ut en gang vært 3 - 5 år. Dersom dette ikke blir gjort vil man kunne erfare at dreneringssystemet går fullt og i verste tilfelle kan vann komme inn i bygget. Derfor er inspeksjonskummen som er vist også et billig og enkelt sjekkpunkt. Ved å bruke en peile pinne ned i denne kummen kan man fort se om det står vann i systemet eller om det er noe som er tett, for eksempel at sandfanget er fullt i husdreneringskummen.

En annen ting jeg ser er kommentert er hvorvidt man skal eller ikke skal bruke grunnmursplast. Som dere ser av veilederen så er det beskrevet en vannsperreduk på utsiden - mellom ISODREN platen og tilbakefyllingsmassene - der det er mye vann i bakken. https://vimeo.com/143737944 av videoen ser vi dreneringsegenskapene til selve ISODREN platen, denne er så god at den erstatter andre drenerende masser og er dermed godkjent som drenerende sjikt mot konstruksjonen. Så man gjør inget "feil" ved å montere et tett sjikt typ vannsperreduk eller knotteplast på utsiden av ISODREN platen. Men dersom man i tillegg isolerer på utsiden av denne vanntette sjiktet - eller bruker en tett EPS/XPS plate på utsiden - så vil fuktvandringen stoppe opp her og vi får heller ikke fukten til å gå over til vanndråper - kondensere - slik at det kan dreneres ned i ISODREN platen.

Så dersom du "sover bedre" med grunnmursplast/vannsperresjikt så er det OK bare du sørger for at den ligger på det kaldeste punktet - altså mot jordfyllingen. Men i de fleste tilfeller så blir det som "smør på flesk"

Håper dette var oppklarende
Signatur

   #28
 1,699     Trondheim     1
50 års garanti?!?
Grei intro, et produkt som altså ikke bare skal beskytte mot fukt, men faktisk også fjerne eksisterende fukt.
Hvordan kommer dette ut prismessig i forhold til 10cm isopor og grunnmursplast, som vel er den mer normale måten å løse dette på?
Siste redigering: Thursday, August 18, 2016 6:04:21 PM av tek73
Signatur
   #30
 33     0
Det kommer ut dobbelt så dyrt.

Er dette i ren material kost?

Må ikke glemme att du sparer fort et lass med singel når du gjør det på denne måten kontra grunnmursplasst og XPS.
Det kan fort utgjøre noen kroner på tomter med dårlig tilkomst.
Tror nok selv jeg hadde valgt isodren hvis jeg skulle gravt opp drenering på ny.