111,948    571    179  

Historien om kjelleren fra h.....

 456     Asker     8
Jeg kaller den kjelleren fra helvette, men så galt er det strengt tatt ikke :) Her forteller jeg om vår historie:


I 2013 kjøpte vi en enebolig fra 1964 på 348 kvm. Vi likte størrelsen på huset, tomten på 1,5 mål og muligheten for å leie ut 2 hybler på kjellernivå. Huset i seg selv var i grei teknisk stand, men det var mange løsninger i huset som man lett kunne se at ikke var gjennomført av fagfolk. I tillegg var det grunnfjell som var synlig i den ene delen av kjelleren. Dette skulle vise seg å bli utfordrende:

Slik så kjelleren ut når vi kjøpte:

Historien om kjelleren fra h..... - Kjellerstue.jpg - Stantonsen

Bilde er tatt fra denne vinkelen:
Historien om kjelleren fra h..... - PlantegningKjeller.PNG - Stantonsen
Alt i alt ser det helt greit ut, kanskje ikke så fancy med impregnert terrassebord på gulvet, men ok for lagring av kofferter og andre ting man ikke bruker så ofte. Det var nettopp det dette rommet ble brukt til, kun rot og lagring. Vi var nede i dette rommet kanskje en gang i måneden for å hente et eller annet, med andre ord stod rommet rimelig for seg selv mesteparten av tiden.

En vakker mai dag gikk jeg ned i kjelleren for å hente en bordplate, denne stod lent inntil den ene veggen i kjelleren. Jeg kjempet meg forbi kofferter, yogaballer, hundebur og alt annet skrot vi hadde liggende inntil jeg fant bordplaten. Når jeg løftet vekk platen så kom det en vakker skapning til syne.. Serpula Lacrymans, også kjent som ekte hussopp. Dette bilde er tatt 8. mai 2016.

Historien om kjelleren fra h..... - 8mai2016.PNG - Stantonsen

Jeg kontaktet Storebrand samme dag, de satte Anticimex på saken. Dagene gikk og ingenting hørte jeg fra verken Storebrand eller Anticimex. Neste bilde er tatt 14 dager senere:

Historien om kjelleren fra h..... - 24Mai2016.PNG - Stantonsen

Det er bra fart på faenskapet.. Jeg døpte henne Aud (etter en barneskolelærer som alltid forsynte seg grovt av kakene og vokste i samme fart som denne soppen). Aud kan nemlig hente næring til seg selv via tentakler man ikke ser, men som ligger under overflaten og frakter vann opp til selve blomsten. Disse kan bli opptil 10 meter lange. 

Ukene gikk og fremdeles ikke en lyd fra verken Storebrand eller Anticimex. 6 uker etter at det første bilde ble tatt så tok jeg et nytt bilde for å se utviklingen av Aud. Alle 3 bildene med datoer ble sendt til Storebrand med oppfordring om at noe burde gjøres siden kjelleren var på vei til å se ut som et landskap fra Mars. Dette er det siste bilde jeg tok i juni 2016:

Historien om kjelleren fra h..... - 21Juni2016.PNG - Stantonsen

Som man kan se er Aud vokst seg stor og fin på bare noen uker. Det gikk vel 2,5 minutt etter at jeg sendte siste epost før Storebrand ringte meg.

- "Har du enda ikke hørt noe fra Anticimex???"
- "Eh, nei. Det er vel kanskje på tide at noen gjør noe før Aud spiser resten av huset også? "
- "Jeg ringer deg opp om 10 minutter"

10 minutter gikk, Storebrand ringte meg tilbake å sa at Anticimex var sparket fra saken. Polygon skulle ta kontakt. Noe de også gjorde etter kort tid. 
Det ble avtalt et møte dagen etter og plutselig stod det 3 herrer i kjelleren vår som alle var enige om at Aud var et problem. Her måtte det saneres.

Lovlig verdi for fukt i treverk i kjeller måles på 20. Skalaen går fra 0-100, i denne bærebjelken ble det målt 88. Man kunne vri opp treverket med hendene.. 

** To be continued **

   #5
 877     Østfold     1
Au,au,auuuu.....

Jeg begynner å lage popkorn, denne historien skal jeg ha med meg (skrivemåten i innledningen gir meg forventninger til en "grusom" fortsettelse... Wink

Men for å være litt seriøs så har jeg rett og slett faglig interesse av å se fortsettelsen, alvorlige soppskader har jeg heldigvis unngått å handtere både på jobb og hjemme.
Signatur

   #8
 834     Sørvikmark     0
Wops, der utartet det seg noe ja. Blir vel et stykke arbeid nå ja. Skummelt, veldig skummelt, men jeg synes det var sykt kult med den bergbiten. Men å bygge det inn i noe praktisk kan jo bli utfordrende.
  (trådstarter)
   #9
 456     Asker     1
Ja, jeg er enig i at denne tråden burde følges. Vi snakker byggteknisk voldtekt i det som følger...

Herrene som møtte opp var takstmann, Polygon og Miljøteknikk. Det var ingen tvil i verden, Aud var som vi fryktet, ekte norsk hussopp.

"Riv alt innenfor 1 meter i alle retninger, vi må se hvor langt rundt i rommet Aud strekker seg" ble det sagt. Årsaken til dette er at Aud og slike som henne oppfører seg som isberg, man ser kun toppen. Mesteparten er skjult under overflaten. Siden Aud har en vanvittig evne til å føre fukt så ble pri 1 å koble ut kursen til stikkontakten som Aud hadde valgt å flytte inn i. Deretter måtte kjelleren tømmes for gjenstander.

Siden kjelleren var full av gjenstander som vi hadde lagret siden vi flyttet inn for 3 år siden så var det bare en ting å gjøre. Begynne å tømme rommet. Alt skulle ut gjennom kjellervinduet, samt at vi helst skulle kaste det som kastes kunne. Jeg kontaktet fagforbundet mitt hvor jeg hadde innboforsikring inkludert i kontingenten. Det var 7 år siden jeg meldte meg inn.

- "Nei, du har ikke innboforsikring gjennom oss."
- "Hva sa du nå?"
- "Du har ikke innbo gjennom oss, det har du aldri hatt."
- "Unnskyld meg, men det var mye av årsaken til at jeg meldte meg inn siden deres representant skrøyt slik av dekningen!"

(Dekningen var faktisk veldig bra den gangen jeg signerte med de i 2009. Jeg skannet avtalepapirene og la de på en harddisk som i 2011 ble korrupt og all data på disken ble tapt.)

- "Nei, her har du ingen innboforsikring. Det kan jeg love deg."

Problemet mitt var at harddisken var tapt. Jeg hadde ingen måte å bevise for de min uskyld. Jeg måtte bite i det sure eple. Ordene som kom ut av munnen min da jeg la på med fagfrobundet hadde fått enhver nordlending til å rødme. Sånn i ettertid er jeg bare overlykkelig over at det ikke hadde skjedd verre ting på de 7 årene. Det verste er kanskje at jeg er sinnsykt nøye med slike ting, jeg sjekker opp forsikringene mine 1 gang i året. I dette tilfelle hadde hjernen min rett og slett prompa. Jeg var en slagen mann, med kjelleren full av gjenstander som måtte kastes.

Totalt gikk de neste 14 dagene med til å få ut alt sammen, vaske det som kunne vaskes ute i hagen, resten ble kjørt på fyllingen. Totalt kjørte jeg 5 hengerlass på fyllingen..

Historien om kjelleren fra h..... - 6 - 06.07.2016 .jpg - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - 7 - 06.07.2016.jpg - Stantonsen

Når kjelleren var tømt kontaktet jeg takstmann igjen. Det var klart for sanering. Miljøteknikk var på plass etter noen dager, de satte kjelleren under trykk og begynte saneringen.

Det neste bilde viser innvendig i veggen der Aud kom til syne:

Historien om kjelleren fra h..... - 8 - 13.07.2016.jpg - Stantonsen


Hun var som jeg fryktet, relativt sulten... Veggen var dekket innvendig.. Tvers igjennom.. En utrolig skapning! Jeg kan ikke gjøre annet enn å innrømme at jeg ble utrolig imponert over farten på faenskapet. Her var det bare en ting å gjøre, rive videre...

Men spenningen var ferdig helt enda. Akkurat ja, så tidligere eier har satt treverket rett på grunnfjellet. Uten å bruke noe form for fuktsperre?! "Jadda.. Jeg sier som Martin Schanke: "No va du smart, no va du jævlig smart!"
Historien om kjelleren fra h..... - 9 - 13.07.2016.jpg - Stantonsen

Historien om kjelleren fra h..... - 10 - 13.07.2016.jpg - Stantonsen

Historien om kjelleren fra h..... - - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - - Stantonsen

De rev og de rev i 2 dager. Til slutt var det nesten ingenting igjen av kjelleren... Kun litt terassebord midt i rommet.

Historien om kjelleren fra h..... - - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - - StantonsenHistorien om kjelleren fra h..... - - Stantonsen

Datoen var 13.07.2016 og det var dags for sommerferie. 14 dager på La Manga, borte fra alt minnet om Aud. Det hele var wonderschön.

** To be continued **
   #10
 5,743     OSLO     0
jøss tror ikke jeg har lyst til og møte hun der Aud noen gang :O :O

hva er planen videre a? rive resten og støpe gulv? fjerne fjellet og få en slett vegg?

Hvordan er dreneringen? hvis den er av nyere dato, hva er tilstanden på den? bra/dårlig utført?