56,250    69    1  

Nyco: isolere kjellerrom innvendig

 211     0
Isolering av kjellerrom. Gulv først. Huset er fra 1961, altså tvilsomt at det er isolasjon i betonggulvet. Det er ikke aktuelt med platon-system, pga. for dyrt. Så det blir en kombinasjon av Sintef-anbefalinger og Petter Smart  :D  Legger ved første bildet, gulvet er nesten ferdig: flytende gulv, 5cm isopor av S150-kvalitet, 0,2mm dampsperre, 22 mm sponplater. Har ikke brukt avrettingsmasse på betonggulvet, velger heller å leve med gulvknirk. Er nøye med at isopor-skøyt ikke havner rett under sponplate-skøyt.

Har ikke bestemt meg ennå for hvordan jeg vil isolere veggene, søker råd i andre tråder (tusen takk til alle som har hjulpet meg så langt!). Men det dreier seg om 1 vegg som er yttervegg, 80% over terreng, ikke utvendig isolert. De andre veggene vender mot bod og nabo (vertikaldelt tomannsbolig). Fortsettelse følger....
Nyco: isolere kjellerrom innvendig - IMGP2228-2.jpg - nyco

   #1
 205     Sandnes, Rogaland     0

Stilig! Det er samme løsning jeg har i mitt kjellerrom.

En byggmester sa at det ikke var tillatt å bruke isopor som isolering uten at denne var nedstøpt. Jeg ønsker imidlertid ikke å rive opp gulvet som var nylagt rett før jeg kjøpte huset i fjor. Jeg kommer imidlertid til å legge folie med vk og parkett oppå dette. Hvordan er takhøyden hos deg?
  (trådstarter)
   #2
 211     0
I Sintef-boka "Lag rom i kjelleren" står det beskrevet slik jeg bygger opp gulvet, altså isopor uten påstøp var tillatt i 2005, da boka ble gitt ut. Vet ikke om det har kommet nye krav etter den tid. Boka har nå kommet i ny utgave, har ikke giddet å kjøpe denne. Hvis forbud, står det vel der.
Fra betonggulv til himling måler min takhøyde hele 247cm. Så kunne sikkert gått for annen og bedre gulv-løsning, men penger og tid bestemte mitt valg av løsning. Tenkte også på varmefolie, men slo det fra meg, hovedsaklig av økonomiske årsaker, men skyter inn et spørsmål vedr. dette i tråden du linker til...
   #3
 205     Sandnes, Rogaland     0
Da er Sintef boken bestillt. Jeg håper å unngå å måtta ta opp et bra gulv, grenser for hva man skal renovere under en opppussing! Smile
  (trådstarter)
   #5
 211     0

Hva er det sort-stripete som ligger under isolasjonen?


Hvis du mener det grønnfargede, så er det noe tjukk gammel maling eller lignende som er smurt på...på 60-tallet. Nei, har ikke fått profesjonell uttalelse om det er dampåpent, men UAKTUELT å skrape det bort!! Satser heller på å kjøre safe med ingen organiske materialer under dampsperra....
  (trådstarter)
   #6
 211     0
Er ikke bare negativt å ha sein framgang. Oppdaget i dag kondens slik bildene nedenfor viser. Kjekt at Sintef anbefalingene funker, kondensen er på den sida av plasten som vender ned mot isoporen. Men er en tankevekker dette. Og denne kondens oppstod når det bare var 8 grader i rommet! Og jeg som trodde at dampsperre i gulv egentlig ikke var nødvendig, siden varm luft stiger oppover.... Bra jeg ikke hørte på meg selv der!

Pålen: med din omvendte konstruksjon på isopor og plast, får vi bare håpe betonggulvet ditt er konstruert slik at kondenspunktet ikke kommer like under sponplatene....
Nyco: isolere kjellerrom innvendig - IMGP2305-2.jpg - nyco
Nyco: isolere kjellerrom innvendig - IMGP2307-2.jpg - nyco
Nyco: isolere kjellerrom innvendig - IMGP2309-2.jpg - nyco
   #7
 205     Sandnes, Rogaland     0


Pålen: med din omvendte konstruksjon på isopor og plast, får vi bare håpe betonggulvet ditt er konstruert slik at kondenspunktet ikke kommer like under sponplatene....Jeg har slått meg til ro med den eksisterende løsningen i rommet mitt (støp, plast, isopor, spon, varmematte, parkett), ettersom det virker tørt og fint under der jeg har fjernet en vegg og noen bunnsviller nedtil betongen. Med varme i gulvet (oppå spon) håper jeg å flytte kondenspunktet nedover, slik at det uansett ikke blir problem. Det er forøvrig gravd opp og lagt ny drenering, samt isolert utvendig i dette rommet.


I Sintef-boka "Lag rom i kjelleren" står det beskrevet slik jeg bygger opp gulvet, altså isopor uten påstøp var tillatt i 2005, da boka ble gitt ut.


Jeg har kjøpt den nye boken, og det er fortsatt en anbefalt løsning, som dermed må være lovlig.

  (trådstarter)
   #8
 211     0
Vel, da er gulvet ferdig lagt. Og det jeg har lært så langt, er at når man skal sage 22mm spon, kan man faktisk likesågodt bruke ei ny fintannet håndsag fra Biltema, enn en billig elektrisk stikksag fra clas ohlson  Tongue Også når man skal sage platene på langs. Dette fant jeg ut på siste plata...

Skulle jeg gjort dette en gang til, hadde jeg ikke valgt flytende gulv. Får litt angst av konstruksjoner som jeg ikke enkelt kan åpne opp seinere og sjekke tingenes tilstand, derfor denne er min beste arbeidskamerat  8)

Og liker ikke tanken på mer eller mindre konstant fuktig isopor enkelte steder  :-\ Og helvete, tenkte ikke på å teipe plast-skjøten midt på gulvet  >:(  ...satser på at 20-30cm omlegg får duge...står nå ikke noe om å teipe overgangen i Sintef-boka heller...merkelig nok egentlig  ???

Så jeg velger tilfarergulv neste gang, selv om man vel egentlig skal lime sponplatene da også, men....hadde nok ikke gjort det nei. Ved tilfarergulv kan man jo også jukse litt med cc-avstanden enkelte steder, slik at evt. ujevnt betonggulv ikke trenger å forplante seg opp til sponplate-laget....  ;)

Vel, vel. Stay tuned for min Petter Smart løsning når jeg skal isolere veggene, som jeg gjerne tar imot kommentarer fra dere på....vanskelig å forklare hvordan, viser heller med foto når den tid kommer (kan ta ei stund, må snekre om ei bod først...)
   #9
 516     0
Det der er vel samme løsningen som jeg skal gå for på mine kjellergulv. Eneste forskjellen er at jeg skal bruke 2"2 som ramme på gulvene først. Deretter skal jeg feste veggene i gulv/tak.
Mye av grunnen til 2"2 rammen er at jeg skal ha en vinylrigg som krever stabilt underlag. Det skal være såpass stabilt at jeg har vurdert å mure opp en egen plattform på 50x50 cm.
jeg kommer til å ha fuktsperren under rammen.

fuktsperre
2"2
isopor
gulvspon
vegg til vegg teppe.
Signatur