71
  (trådstarter)
   #101
 121     0
HSt: Jeg snakket lenge med Morten på Sagene brannstasjon, blant annet om at pipen på baksiden står mot en Lecavegg som er ytterveggen på leiligheten mot trappeoppgangen. Det er som det er, som han sa. Ikke ideelt, men når sameiet innen et år eller to har renovert pipene så vil alt være som det skal.

Da jeg ringte til kommunen var planen å be om et ekstra tilsyn for å få en konkret uttalelse om min leilighet. Men vi løste det på telefonen, uten at jeg føler meg som noen ekspert på emnet av den grunn.

Jeg opplevde det som lettvint og betryggende å ta en telefon til brann og redningsetaten i Oslo. Etter å ha lagt frem det jeg hadde gjort, og forholdene i leiligheten, kom de frem til at det ikke var nødvendig at de kom og kikket i tillegg. Jeg ble beroliget av det.
Signatur

HSt
   #102
 37,752     Lillestrøm kommune     0
OK, mulig dette med rehabiliteringen da faktisk har noe å si, jeg tror ikke jeg tør å spørre på hytta før jeg har tatt frem pipa, den er skjult bak masse trekonstruksjoner ... Med skulderskade og jobb forbud så er jeg usikker på fremdriften. Men andre som er i tilsvarende situasjon kan spørre de også.
   #103
 834     Sørvikmark     0
Jeg kan bare nevne, da han vurderte å bygge ut lettvegger fra pipa (antar du mener å bygge fra hjørne på pipa), så gjorde vi det samme, på en pussa teglsteinspipe (strengere krav). Og vi fikk beskjed om at det var helt normalt og ok å bygge fra hjørnet og ut.
71
  (trådstarter)
   #104
 121     0
Det stemmer, johneilif, jeg skal bygge fra hjørnet på pipen og ut i rommet. De tre sidene med Siporex skal bare pusses nå, ikke dekkes til på noen annen måte. Selv om arkitekten min faktisk nevnte at jeg burde kunne dekke den ene siden med en gipsplate på det som blir soverommet i utleiedelen. Jeg vet ikke om jeg tør gjøre det..
Signatur
71
  (trådstarter)
   #105
 121     0
Rørlegger har bedt meg om å legge PEX i gulvet fra badet til kjøkkenet i utleiedelen. Han er vant til å koble Uponor og Sanipex. Jeg skal kjøpe inn utstyr selv. Hva vil dere anbefale? Og hvor handler dere billigst RIR?
Signatur
   #106
 257     0
Har ingen anbefalinger, men heller et spørsmål: Er det vanlig at 'amatører' får lov til (i dette tilfellet oppfordret?) å legge rør/koblinger selv, og rørlegger sjekker? Hadde i så fall vært veldig lærerikt om du gikk litt grundig igjennom planlegging og hvordan du legger/kobler rørene. Har aldri vært borti det før og hadde vært morsomt å lært litt.
HSt
   #107
 37,752     Lillestrøm kommune     0
Det er sikker noen regler i sameie/borettslag, men det er ingen rørleggerplikt som det er for elektriker, men forsikringselskapene er litt gretne. Men TS har rørlegger med seg og da høres dette greit ut. For de som ønsker å legge rør-i-rør så har Sintef en guide for dette. (Bl.a. at rørene ikke skal legge stramt i rette strekk for innerrøret har en termisk utvidelse)

71
  (trådstarter)
   #108
 121     0
SjurVik: Jeg har tenkt til å bruke Sintef sin guide som utgangspunkt, samtidig som jeg ikke støper fast noe før rørlegger har vært innom og sjekket at alt er som det skal. Det eneste jeg skal gjøre selv er å trekke rørene til de posisjonene som rørlegger angir. Jeg har god dialog med rørleggeren, og kommer ikke til å koble noe som helst selv. Jeg velger Sanipex fordi rørleggeren kjenner systemet og anbefalte det.

Jeg skal dokumentere og legge ut bilder etterhvert som arbeidene kommer litt lenger. Foreløpig er det fortsatt legging av lekter som foregår. Ikke så spennende å se på Wink Men i morgen blir jeg ferdig med stue og soverom i utleiedelen slik at jeg kan trekke elektriske kabler til de punktene elektrikeren har satt opp.

Med samme fremdrift fremover tror jeg jaggu det blir støping av gulv tidlig i neste uke! Det blir enda en milepæl som jeg ser frem til Smile
Signatur
71
  (trådstarter)
   #109
 121     2
Hei og gratulere med dagen!

Hverdagen har definitivt tatt over etter noen uker der jeg har kunnet fokusere fullt og helt på renoveringen. Med full jobb og andre hensyn å ta utenom jobb, blir det færre timer i leiligheten med jobbing. Men noe skjer da allikevel!

På mandag var første milepæl unnagjort. Etter å ha jobbet intenst i hele helgen med å skru fast plater jeg hadde liggende på gulvet for å redusere dybden jeg ville trenge å støpe, ble gulvene til de to første rommene støpt på mandag. Det føles veldig godt å endelig være i gang med denne oppbyggingen!

Jeg brukte alt jeg hadde liggende av gamle spon- og gipsplater i gulvet, og fikk redusert nivåforskjellene fra 8 cm til 2 cm i snitt.
Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo -  - 71

Slik så det ut på søndag, før jeg gikk i gang med å tette åpninger, legge strømkabler til kjøkkenet, og fylle på med plater.
Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo -  - 71

Etter maaange timer med jobbing var primeren på, og alt klart til støp neste dag.
Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo -  - 71


Støpen jeg har valgt er spesiell, og i følge leverandøren Blueblock, så er jeg den første i landet som bruker dette produktet. Jeg valgte derfor å hyre inn en ekspert på støp fra leverandøren til den første runden med støping. Og for et arbeidsjern av en mann som dukket opp! Han kommer jeg til å lei inn igjen, for å si det sånn.

Støpen heter Compactfloor Therm CE, og består av et bindemiddel i en 4 kg sekk, og en 50 kg sekk med granulat som skal blandes sammen. Det skal dekke 5 cm tykkelse i 1 kvm. Jeg brukte 24 sekker på 26 kvm gulvflate nå, så da har jeg klart å bygge opp gulvnivået nok til at jeg ikke sløser med støpen. Minimumsdybden som jeg kan legge er 30mm, så det har vært utgangspunktet mitt for plasseringen av lektene. Med 8 cm høydeforskjell fra høyeste til laveste punkt ville jeg ha trengt 11 cm med støp på det meste dersom jeg ikke hadde brukt tid på å bygge opp gulvet. Så når jeg kom i mål med 2 sekker mindre enn beregnet ligger jeg bra an for resten av arbeidene i leiligheten.

http://www.compact-floor.com/en/levelling-insulation/compactfloor-therm-ce

Det er mye som er positivt med produktet. Det er sterkt lyddempende, noe som er det viktigste for meg. I tillegg er det brannklasse A, og det veier veldig lite. Granulatet kan sammenlignes i vekt med en sakkosekk.
Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo -  - 71

Når granulatet blandes med bindemiddelet blir det hardt nok til at jeg kan legge trinnlydsplatene med plass til rørene til vannbåren varme flytende på støpen. Jeg har valgt å kjøpe alle elementer til gulvet fra samme leverandør. Det er helt sikkert ikke den billigste løsningen, men for meg så er gulvene selve fundamentet i leiligheten, og jeg tør ikke ta sjansen på snarveier og lure løsninger som kan vise seg å ikke holde over tid.

Med dette produktet er jeg trygg på at jeg får en løsning som vil vare, og som jeg mener er det beste jeg kan få tak i med tanke på å dempe trinnlyd og lydlekkasjer til naboen under.
Rehabilitering av loftsleilighet i Oslo -  - 71

Jeg har lært mye av den første støpingen, noe som kommer til å forenkle arbeidet med resten av oppbyggingen av gulvene svært mye. Støpen er overhodet ikke tyntflytende, og herder raskt. Den er lett å jobbe med fordi den ikke er tung, og har egenskaper i forhold til lyd og brann som jeg ikke har klart å finne i noe tilsvarende produkt. Det kan godt være at det finnes tilsvarende løsninger der ute fra andre leverandører, men jeg har ikke klart å finne frem til de.

Arkitektene er godt i gang med å ferdigstille planene for min del av leiligheten. Byantikvaren jobber med en uttalelse for hva som er lov å gjøre når vinduer skal byttes. Jeg holder på å bestille fliser og noen feinschmecker-løsninger som skal gjøre at leiligheten får litt særpreg ihvertfall når den blir ferdig. Gleder meg til å komme i gang med det virkelige detaljarbeidet!

Jeg har prøvd å lage en kortfattet beskrivelse av jobben som er gjort så langt. Og nei, jeg har ikke fått en eneste krone i rabatt fra Blueblock som takk for at jeg skriver om prosessen her. Jeg er bare fornøyd med servicen og kvaliteten så langt på produkter og tjenester. Krysser fingrene for at det er et inntrykk som vil vedvare gjennom hele renoveringen.

Spør i vei om dere lurer på noe! Nå skal jeg gå i gang med å klargjøre til støp av begge badene. Så blir det å bygge lettvegger, trekke strøm og vann, og platekle alt slik at jeg kan få ferdig noen rom snart. Alt jeg trenger til arbeidene ligger i leiligheten, så forhåpentligvis blir det litt fart i fremdriften nå som første gulv er støpt!
Signatur
   #110
 373     Hordaland     2
Hei!

Spennende og flott beskrevet prosjekt. Litt artig at du har brukt Compactfloor Therm. Vi har brukt et likt produkt til å etterisolere taket på vårt hus (i betong) i Hellas, før vi la membran og flisla for takterrasse. At det også demper lyd er det ingen tvil om. Nå er dekket flislagt hos oss så noe hører en ned, men så bor vi oppe der stort sett når det er fint vær, og har enebolig... Motivet vårt var termisk isolering av taket, som er blitt god, men at det tok lyd var en fin bonus. Her kom det i ferdige 100-liters sekker, og det var dyrt. Selv for her nede. Men en sparer jo arbeid. Og så er det et lett, selvbærende og sterkt produkt.

Det eneste vi merket da det ble gjort var at det ekspanderer litt. Så hos oss måtte de faktisk ta noe opp igjen fordi det hadde ekspandert "for mye" og det ble bom før de fikk fjernet lirene. Nå har det trolig med temperatur, tykkelse (8-12 cm) og areal (65 m2) å gjøre, men sjekk for sikkerhets skyld at ikke det er "bom" noen steder før du går videre. Leverandøren tok dette på seg her. Ville personlig hatt noen "ankere" i det gamle underlaget ditt før støping sånn for sikkerhets skyld. Selv om de sier primer er nok... Jeg la meg opp i dette her og mente mattearmering forankret i det eksisterende taket burde til da byggingeniøren vår beskrev det for arbeiderne, men for døve ører. Hellas er noe som bare må oppleves. Kan ikke beskrives. Produktet bør iallefall kunne ha enorme bruksmuligheter. Også hjemme i Norge.

Ift. utfordringer rundt lyd har jeg et billig tips til underliming av stendere for nye lettvegger; strimler med tetti-plate/xps. Der finner du kanskje noe rester til salgs på finn? Da kan du enkelt bygge i varierende høyder pga. gamle skjevheter og limer alt ned med tec7. De plastklossene du har ser iallefall temmelig harde ut, og gir også (?) en utfordring når du skal nivellere. Der du har "fylt inn" med gamle gulvsponplater for å spare "isostøp" ville jeg faktisk spandert xps også. Det bryter det harde skiktet av gammelt mot nytt. En gammel underliggende trekonstruksjon er hardnet og blir reine resonanskassen... Dess mer en klarer å skape brudd/absorbering av lydbølger før lyden når dette dess bedre resultat.

Stå på videre! Flott prosjekt som mange er spente på å se mer fra. Wink
Signatur