41 752    67    4  

Dårligere trekk med ny ovn

 570     Askøy-Hordaland     2
Har nylig skiftet ovn fra en Jøtul f3 til en Contura 850 og har fått mye dårligere trekk og lurer på hva som er problemet. Pipen er en teglpipe fra 55. Hadde veldig god trekk med Jøtulen, selv når det var lite vind ute. Er det vindstille nå har jeg problemer med å få fyr i ovnen. Har montert en pipevindvifte som hjelper litt men er ikke i nærheten av hva det var med den gamle ovnen.
Kan jeg løse det med å legge om friskluft tilkoblingen til ovnen? Kan ovnen være montert feil slik at det blir dårlig trekk? Kan nevne at de som monterte ovnen glemte pakningen mellom stussen i pipen og røret fra ovnen, så første fyring var ingen suksess. Har fått på plass pakning nå men har fortsatt dårlig trekk, som gir sot på glassene i ovnen og det brenner dårlig.

   #1
 2 655     Vestlandet     0
Hvis den f3'en ikke var rentbrennende så vil røykgasstemperaturen være høyere på den enn den nye, og da blir trekken dårligere på den nye.

   #2
 227     0
fikk samme problem da jeg satte inn en jøtul f 373. men som selgern sa.. de ny ovnene krever en del mer luft-tilførsel. ofte kan det hjelpe med lufteluke i rommet... hele greia er å fyre mye med døra på ovnen opp samt luftespjelda på max åpning..la det brenne godt og lenge ..når ovnen og pipa er go og varm vil ovnen fungerer normalt..gjordet det  her ihvertfall..
  (trådstarter)
   #3
 570     Askøy-Hordaland     0
Den gamle Jøtulen var en rentbrennende type men ikke på samme måte som Conturaen.
Har fulgt oppfyringsinstruksen til Contura til punkt og prikke, følger med dvd som viser hvordan det gjøres.
   #4
 227     0
når det følger med dvd virker det som det er litt vanskelig ovn å betjene:P aldri hørt om det merket du bruker, kun jøtul som er godt nok:) eller?  før jeg skulle kjøpe ny ovn googlet jeg diverse merker jeg fant på finn og fant kjapt ut hvem jeg skulle styre unna. har du googlet dvd-peisen?
  (trådstarter)
   #5
 570     Askøy-Hordaland     0
Har ikke funnet noe negativt om Contura. Min far har en lignende Contura på hytten men der er det stålpipe som ser ut til å fungere mye bedre.
Litt spesielt at det følger med dvd ja.
   #6
 791     østfold     0
Nå er vel contura ett kjent merke som selges mye i scandinavia Smile , og video lå også ved når jeg kjøpte min handøl.
Fyr med døra åpen, lag masse små tørre pinner som tar lett fyr. Ha døra åpne i 15 -30 min. Du må få varmet opp pipa, eller så er du kjangse løs med en nymoderne vedovn :)
   #7
 5 328     Tromsø     0

Pipen er en teglpipe fra 55.


Jeg har også god erfaring med Jøtul F3 (og F220) på teglpipe fra rundt 1950, sannsynligvis samme dimensjon: kvadratisk tverrsnitt på ca 1x1 mursteinslengde. Endel nyere ovner er tilpasset det trangere runde tverrsnittet på elementpiper og stålpiper. En mulig (men dyr) løsning er å renovere pipa med et innvendig rør i "moderne" tverrsnittsareal.

Men prøv som faxexxx foreslår først å fyre opp med ovnsdøra på gløtt og også åpen ventil eller et vindu litt på gløtt for å sikre at ovnen får rikelig med luft i startfasen.
Signatur

   #8
 8 026     Bærum     0

Ha døra åpne i 15 -30 min. Du må få varmet opp pipa, eller så er du kjangse løs med en nymoderne vedovn :)

Signerer den. Da jeg bytta til rentbrennende ovn ble det plutselig møkkavanskelig å fyre i ovnen. Fasiten har så langt vært :
1) Ettermontere friskluftventil i yttervegg nærmest mulig ildsted
2) Fyre opp med døra på gløtt - ca 20 min .
3) Ikke forsøke å fyre opp store kubber. Kløyver normale kubber til tynne pinner og fyrer opp i disse først.

Da går det rimelig greit.
  (trådstarter)
   #10
 570     Askøy-Hordaland     1
Opptenningsprosedyre er:
Tenningsbriketter i bunn, har prøvd på topp uten hell.
ca 1,5kg opptennigsved, det er ganske mye.
Dør i opptennings stilling, altså på gløtt.
Står slik i 15-20 min til all opptenningsved brenner skikkelig.
Så blir ved lagt inn to passelige vedkubber.

Hvis det ikke blåser ute sliter jeg med å holde liv i ovnen. Åpner jeg døren kommer det mye røyk ut. Jeg er redd jeg må inn med rør i pipen, da blir den nye ovnen plutselig fryktelig dyr.