(trådstarter)
   #62
 570     Askøy-Hordaland     0
Min ganske uvitenskapelige observasjon om røykgasstemperaturer er at med den gamle ovnen og god fyring fikk vi endel varme i 2. etasje fra pipen som ble godt varmet opp, men etter ett par timers fyring med den nye ovnen er det ikke mye varme pipen avgir i 2. etasje. Altså, jeg er enig med Cozmo.
   #63
 342     Hordaland     0
Jeg hevder fortsatt at røkgass temperaturen blir raskt lavere oppover i pipen pga den mindre luftmengden rentbrennende ovner trenger.  Ir  kameraet mitt går bare til 120, men vi ser effekten av at temperaturen er litt lavere oppover i pipen.
Dårligere trekk med ny ovn - FSD_3773.JPG - Maksmekker
Dårligere trekk med ny ovn - FSD_3772.JPG - Maksmekker
   #64
 103     0
cozmo/KarstenBeate:
Dere kan ha rett begge to, avhengig av hva dere diskuterer.

En rentbrennende ovn vil avgi mer effekt per enhet ved siden forbrenningen/utnyttelsen er bedre.

Men hvis ikke ovnen hadde vært designet for å også hente ut den økte energien ville denne forsvunnet ut pipa.

Siden prinsippene er ganske enkle for å hente ut denne energien, vil produsentene av en moderne ovn klare både å øke total effekt i forhold til en gammel, og samtidig hente ut mer av effekten, slik at temperaturen i pipa kan bli lavere.

Det er ingen motsetninger noe sted her.
   #65
 103     0

Det jeg mente var dokumentering av påstanden om at røykgasstemperaturen blir høyere.


Og her er det dere antakeligvis snakker forbi hverandre. Selve veden brenner ved samme temperatur, men så går røyken gjennom et varmt kammer slik at det brenner med en mye høyere temperatur og dermed skjer det en sekundærforbrenning som brenner opp så og si alt av sot og reststoffer. Røyken har her en mye høyere temperatur. Men så blir denne varmen effektivt hentet ut gjennom ovnens design og røyken kjølt ned før den går ut i pipa.


Jeg hevder fortsatt at røkgass temperaturen blir raskt lavere oppover i pipen pga den mindre luftmengden rentbrennende ovner trenger.  Ir  kameraet mitt går bare til 120, men vi ser effekten av at temperaturen er litt lavere oppover i pipen.

Rentbrennende ovner trenger ikke mindre luft, det trengs totalt sett mer oksygen siden forbrenningen er nesten total. Men effekten du observerer er korrekt og kommer av designet er bedre og mer av energien hentes ut ved ildstedet.

Det vil sikkert oppleves som at moderne ovner trenger mindre luft, siden pipetemperaturen blir lavere, og dermed også trekken, men det er altså pipa som trekker mindre og ikke ovnen.
   #66
 342     Hordaland     0
Jeg har erfart at det er stor forskjell på effektiviteten til ovner produsert på samme tid.  Har en Jøtul 602 i et annet hus som krever mere luft enn Dovre 425. Pipen er omtrent like lang.  Det tror jeg kommer av at bålet er mer konsentrert i Dovre og oppnår høyere temperatur enn i den avlange 602.    Ellers er det viktig at ovns luft ventilene ikke er stengt i perioden før man fyrer.  Hvis ikke, vil pipeløpet være kaldere enn om det er godt med luft tilførsel via åpne ventiler i ovnen.  602 er også langt mere kresen på lite fuktighet i veden.
   #67
 171     0

Hvis den f3'en ikke var rentbrennende så vil røykgasstemperaturen være høyere på den enn den nye, og da blir trekken dårligere på den nye.


Min erfaring tilsier at det er omvendt, altså høyere røykgasstemperatur på rentbrennende ovn.



Mulig du fyrer feil siden du har gjort deg disse erfaringene.  :o

For at et rentbrennende ildsted skal fungere riktig må det brukes på rett måte.
Brukes det på samme måte som en "gammeldags" ildsted har du nok rett i at røykgasstemperaturen er nogenlunde lik.