Måtte teste seint igår kveld selv om det egentlig var varmt nok inne. Ovnen varmer som bare juling og fungerte veldig mye bedre etter at platen ble flyttet. Satt her med vindu og terrassedør på vidt gap og koste meg med en fungerende ovn
Satt inn ny ovn i helga, en liten Jøtul F602. Jeg har fra før av vært vant til å fyre opp med ovnsdøra åpen for å få fart i bålet, dog i ovn som ikke var rentbrennende. Men det ser jo ut til å være en yndet tilnærming blant denne trådens bidragsytere også på renbrennende beist.
Da jeg skulle fyre opp i den nye ovnen ble det jammen ikke mye fart av å ha døra oppe. Rettere sagt ingen fart, flammene døde bare ut. Men da jeg lukket døra ble det fyr og flamme momentant.
Jeg har ikke noe problem med dette, men synes det er litt pussig. Skulle vitterlig tro det det ble bedre trekk med åpen dør.
Til orientering nevnes at jeg har toppmontert, langt røykrør (ca. 140 cm) i teglsteinspipe fra 1924. Som en kuriositet kan jeg også nevne at røykrøret egentlig er drøyt 70 cm. lenger enn dette da det går gjennom brannmuren, krysser en smal gang og inn i pipa. Pipa står altså ikke i samme rom som ovnen. Spesiell løsning, men godkjent av feiervesenet.
Hvis den f3'en ikke var rentbrennende så vil røykgasstemperaturen være høyere på den enn den nye, og da blir trekken dårligere på den nye.
Min erfaring tilsier at det er omvendt, altså høyere røykgasstemperatur på rentbrennende ovn.
Rentbrennende ildsteder har høyere virkningsgrad enn eldre, ikkerentbrennende ildsteder. Høyere virkningsgrad=mindre energi ut i pipa. Ren logikk.
Jeg sliter litt med den logikken. Jeg synes det hører mer logisk ut at høyere virkningsgrad gir høyere temperatur både i ovn og pipe. Jeg forstår at med gamle ovner forsvinner mye røykgasser ut pipa. Disse røykgassene kunne vært forbrent og avgitt varme, men så lenge de faktisk ikke er forbrent, så utvikles det vil ikke mer varme.
Men jeg bare synser.
Vi har forresten også slitt en del med en rentbrennende ovn. Den sender omtrent alltid røyk ut i rommet når vi åpner døra. Vår løsning har vært å legge inn mye ved når vi tenner opp. Grov ved i bunnen og opptenningsved helt på toppen. Vi fyller opp hele ovnen og tenner på. Da holder det for hele kvelden.
Jeg skal sjekke om vi også har en slik plate i toppen jeg kan skyve på .
Jeg sliter litt med den logikken. Jeg synes det hører mer logisk ut at høyere virkningsgrad gir høyere temperatur både i ovn og pipe. Jeg forstår at med gamle ovner forsvinner mye røykgasser ut pipa. Disse røykgassene kunne vært forbrent og avgitt varme, men så lenge de faktisk ikke er forbrent, så utvikles det vil ikke mer varme.
Hvor er logikken i at når mere varme avgies i rommet så blir det samtidig mere energi i pipa? Du får friske opp termodynamikken din gutt ! ;)
Rentbrennende ovner med sekundærforbrenning brenner opp røykgassene inne i ovnen, og avgir således mere varme til rommet. En direkte konsekvens av dette er vesentlig lavere temperaturer på røykgassene som går ut pipa.
Jeg sliter litt med den logikken. Jeg synes det hører mer logisk ut at høyere virkningsgrad gir høyere temperatur både i ovn og pipe. Jeg forstår at med gamle ovner forsvinner mye røykgasser ut pipa. Disse røykgassene kunne vært forbrent og avgitt varme, men så lenge de faktisk ikke er forbrent, så utvikles det vil ikke mer varme.
Hvor er logikken i at når mere varme avgies i rommet så blir det samtidig mere energi i pipa? Du får friske opp termodynamikken din gutt ! ;)
Rentbrennende ovner med sekundærforbrenning brenner opp røykgassene inne i ovnen, og avgir således mere varme til rommet. En direkte konsekvens av dette er vesentlig lavere temperaturer på røykgassene som går ut pipa.
"Frisk opp" var en snill måte å skrive det på :)
Jeg har ingen termodynamikk-kunnskaper, så det er kanskje derfor jeg sliter jeg med å skjønne dette. Men så vidt jeg forstår sørger en rentbrennende ovn for at røykgasser som ikke ville blitt forbrent (slik det er i en gammel ovn) faktisk blir forbrent. Med andre ord, det er ikke mer varme som går opp i pipa med en gammel ovn enn en rentbrennende ovn, men mer røyk og partikler som kunne blitt gjort om til varme.
Den rentbrennende ovnen utnytter mer av energien i veden og gir høyere temperatur, men forandrer de fordelingen av temperatur mellom ovn og pipe i særlig grad? Vil det ikke bli høyere temperatur både i ovn og i pipe?
Denne viser ovnen din!
Rentbrennende ildsteder har høyere virkningsgrad enn eldre, ikkerentbrennende ildsteder. Høyere virkningsgrad=mindre energi ut i pipa. Ren logikk.
kan litt om mye og mye om litt
Satt inn ny ovn i helga, en liten Jøtul F602. Jeg har fra før av vært vant til å fyre opp med ovnsdøra åpen for å få fart i bålet, dog i ovn som ikke var rentbrennende. Men det ser jo ut til å være en yndet tilnærming blant denne trådens bidragsytere også på renbrennende beist.
Da jeg skulle fyre opp i den nye ovnen ble det jammen ikke mye fart av å ha døra oppe. Rettere sagt ingen fart, flammene døde bare ut. Men da jeg lukket døra ble det fyr og flamme momentant.
Jeg har ikke noe problem med dette, men synes det er litt pussig. Skulle vitterlig tro det det ble bedre trekk med åpen dør.
Til orientering nevnes at jeg har toppmontert, langt røykrør (ca. 140 cm) i teglsteinspipe fra 1924. Som en kuriositet kan jeg også nevne at røykrøret egentlig er drøyt 70 cm. lenger enn dette da det går gjennom brannmuren, krysser en smal gang og inn i pipa. Pipa står altså ikke i samme rom som ovnen. Spesiell løsning, men godkjent av feiervesenet.
Uansett - noen som har synspunkter på dette?
Btw:
Fysjom!
Jeg sliter litt med den logikken. Jeg synes det hører mer logisk ut at høyere virkningsgrad gir høyere temperatur både i ovn og pipe. Jeg forstår at med gamle ovner forsvinner mye røykgasser ut pipa. Disse røykgassene kunne vært forbrent og avgitt varme, men så lenge de faktisk ikke er forbrent, så utvikles det vil ikke mer varme.
Men jeg bare synser.
Vi har forresten også slitt en del med en rentbrennende ovn. Den sender omtrent alltid røyk ut i rommet når vi åpner døra. Vår løsning har vært å legge inn mye ved når vi tenner opp. Grov ved i bunnen og opptenningsved helt på toppen. Vi fyller opp hele ovnen og tenner på. Da holder det for hele kvelden.
Jeg skal sjekke om vi også har en slik plate i toppen jeg kan skyve på .
Hvor er logikken i at når mere varme avgies i rommet så blir det samtidig mere energi i pipa?
Du får friske opp termodynamikken din gutt ! ;)
Rentbrennende ovner med sekundærforbrenning brenner opp røykgassene inne i ovnen, og avgir således mere varme til rommet. En direkte konsekvens av dette er vesentlig lavere temperaturer på røykgassene som går ut pipa.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
"Frisk opp" var en snill måte å skrive det på :)
Jeg har ingen termodynamikk-kunnskaper, så det er kanskje derfor jeg sliter jeg med å skjønne dette. Men så vidt jeg forstår sørger en rentbrennende ovn for at røykgasser som ikke ville blitt forbrent (slik det er i en gammel ovn) faktisk blir forbrent. Med andre ord, det er ikke mer varme som går opp i pipa med en gammel ovn enn en rentbrennende ovn, men mer røyk og partikler som kunne blitt gjort om til varme.
Den rentbrennende ovnen utnytter mer av energien i veden og gir høyere temperatur, men forandrer de fordelingen av temperatur mellom ovn og pipe i særlig grad? Vil det ikke bli høyere temperatur både i ovn og i pipe?